Lån utan säkerhet

Låna med eller utan säkerhet? - Så funkar det

Vad är ett lån utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet är ett lån där du som låntagare inte behöver lämna pant i form av exempelvis en bostad eller en bil för att få låna pengar. När du tar ett lån med säkerhet så kan banken eller kreditinstitutet överta det pantsatta objektet om du inte betalar tillbaka lånet enligt avtal, och på så sätt täcka sina förluster (helt eller delvis). Ett lån med säkerhet är därför inte lika riskfyllt för banken eftersom panten utgör en säkerhet. När banken däremot lånar ut pengar utan att ha någon säkerhet i form av pant så är riskerna större och därför har lån utan säkerhet nästan alltid en dyrare ränta.

Exempel på lån med säkerhet

Ett bolån är nästan alltid ett lån med säkerhet där själva bostaden utgör panten. Billån är ett annat exempel på ett lån som ofta är med säkerhet. Det förekommer även lån där du som låntagare kan lämna aktier och värdepapper i pant.

Exempel på lån utan säkerhet

Blancolån, privatlån och banklån är benämningar som nästan alltid avser ett lån utan säkerhet. Det du köper för pengarna lämnas inte som pant och banken kan inte överta något objekt även om du bryter mot låneavtalet.

Ska jag välja ett lån med eller utan säkerhet?

Ett lån med säkerhet har som regel lägre ränta och kan vara fördelaktigt i många situationer. Ett vanligt sätt att låna pengar med säkerhet är att utöka ett redan existerande bolån, och använda pengarna till exempelvis renovering, tillbyggnader m.m. I praktiken lämnar man bostaden som pant trots att pengarna inte används för att köpa bostaden – utan snarare till att förbättra den bostad som man redan äger sedan tidigare. För den som inte äger en bostad eller inte önskar eller har möjlighet att utöka sitt bolån kan ett lån utan säkerhet vara ett alternativ.

Vem kan få ett lån utan säkerhet?

Den som lånar pengar måste ha realistiska förutsättningar att kunna betala tillbaka lånet - vare sig det ställs någon säkerhet eller inte för lånet. Därför har de flesta banker och kreditinstitut ett par grundkrav som alla som ansöker om lån behöver uppfylla för att kunna bli beviljade. Ofta handlar kraven om att man ska ha en stabil inkomst och utrymme i privatekonomin att kunna betala räntor och amorteringar för det belopp man ansöker om. För Ikano Banks privatlån utan säkerhet finns dessa krav:

  • Du är över 18 år
  • Du har en fast årsinkomst på minst 125 000 kr
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar
  • Du godkänner våra lånevillkor

Alla som uppfyller grundkraven är välkomna att ansöka om lån. Utöver detta kan kunder även få en preliminär indikation på deras förutsättningar att bli beviljade ett lån genom att fylla i ett par enkla uppgifter i Låneindikatorn. Här görs en preliminär bedömning utan kreditupplysning och utan att man behöver ansöka.

Vilken ränta får jag när jag lånar pengar utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet har generellt sett högre ränta än ett lån med säkerhet. Hos Ikano Bank tillämpar vi en variabel och individuell ränta. Vilken ränta du får beror främst på hur stort belopp du vill låna och på hur din individuella privatekonomiska situation ser ut (din inkomst, boendekostnad m.m.). Nedan ser du vårt räntespann med den lägsta och den högsta ränta vi kan erbjuda.

4,15 %

Vår lägsta ränta just nu

Effektiv ränta: 4,23 %

15,94 %

Vår högsta ränta just nu

Effektiv ränta: 17,16 %

Räkna på ditt lån

kr
Ansöker du om lån över 200 000 kr behöver du en medsökande.
år