11 juni 2024

Hyra ut stugan eller fritidshuset – tänk på det här!

Röd stuga med vita knutar i skymning

Att äga en sommarstuga eller ett fritidshus är en dröm för många, och det kan också vara en källa till extrainkomst under perioder när du inte själv använder den. Här ger vi dig tips och råd för att komma i gång med uthyrningen.

Svensk sommar lockar såväl inhemska som utländska turister, och det är många som kan tänka sig att hyra en naturnära stuga under semestern. Samtidigt ser vi i vår kunskapsrapport Rikare boende att synen på bostaden som inkomstkälla ökar - annonseringssajten Blocket har till exempel sett en uppgång i uthyrning av bostäder med hela 75 procent på ett år!

Det har med andra ord blivit allt mer populärt att tjäna pengar på att hyra ut i andrahand, och om du inte själv ska spendera hela semesterperioden i stugan kan det vara ett bra sätt att tjäna lite extra pengar. Men innan du publicerar annonsen finns det några saker att tänka på.

Hyra ut genom förmedlare eller privat?

Att gå genom en förmedlare kan vara bekvämt, särskilt om du vill kunna nå en internationell publik. Det finns ett antal att välja på, störst är kanske Airbnb, och de tar då hand om allt det praktiska kring själva uthyrningen – från annonsering till kontakt med gäster, betalningar och försäkringar. I gengäld drar de av en del av summan för uthyrningen i administrationsavgift.

Du kan också välja att sköta hela uthyrningen privat, och tar då hand om både marknadsföring och bokningar på egen hand. En del känner att de har mer kontroll över uthyrningen om de sköter alltihop själv, och inte minst behåller du hela uthyrningssumman.

Hur sätter jag pris?

Det finns flera olika saker som kan påverka hyran, till exempel storlek på boendet, antal bäddar, skick, läge och faciliteter. Ett tips är att jämföra med likvärdiga stugor som ligger i närheten eller med liknande läge för att få en uppfattning om vad som är rimligt. Om du vill kunna erbjuda tillägg som slutstädning, antingen själv eller med hjälp av en städfirma, räknar du in även det när du sätter pris.

Tänk på att den hyra du tar ut ska vara skälig, vilket innebär att den ska baseras på de kostnader du själv har för stugan.

Tänk på det här när du ska hyra ut:

Skriv kontrakt

Se alltid till att det finns ett tydligt kontrakt mellan dig och hyresgästen innan du hyr ut. Om du använder dig av en förmedlartjänst kan det räcka med det kontrakt som görs via plattformen, men om du hyr ut privat ansvarar du själv för att få ett lagligt kontrakt på plats. Saker som kan ingå i ett kontrakt är till exempel vilka regler som gäller för bostaden, hur lång hyrestiden är, vad som ska betalas, vad som gäller för slutstädning, ersättningsskyldighet vid skador och så vidare.

Skriv inte uthyrningskontraktet själv, utan använd helst ett som är framtaget av jurister.

Skatt på hyresinkomsterna

Det är viktigt att hålla koll på vilka skatteregler som gäller för den inkomst du tjänar på att hyra ut ditt fritidsboende. Här kommer några generella riktlinjer, men för mer heltäckande regler kan du läsa om vad som gäller hos Skatteverket.

Eftersom all inkomst i Sverige är skattepliktig, gäller det även den inkomst du får från uthyrningen. Det innebär att alla inkomster ska redovisas i din deklaration – men du behöver bara betala skatt på hyresintäkter som är högre än 40 000 kronor per år. Du har också möjlighet att dra av 20 procent av intäkterna i din deklaration.

Läs mer på skatteverket.se

Försäkring

Det är viktigt att se till att den försäkring du har för sommarstugan även gäller vid andrahandsuthyrning. Om den inte gör det kan du ofta teckna en tilläggsförsäkring eller särskild försäkring som täcker de eventuella skador som kan uppstå under tiden du har hyresgäster.

Deposition eller inte?

För att säkra bokningen och att uthyrningen faktiskt blir av kan du fundera på om du ska ta ut en depositionsavgift i samband med bokningen. Det brukar handla om ett mindre belopp. Du kommer själv överens med den som ska hyra om när resten av pengarna betalas in.

Inspektera och inventera

Skriv gärna en förteckning över de ägodelar du lämnar i bostaden under uthyrningsperioden. Det är också bra att ha koll på vilka eventuella skador eller fel som redan finns i ditt fritidsboende, så att det inte uppstår några onödiga bråk när dina hyresgäster flyttar ut.

Inspektera bostaden efter varje uthyrningsperiod för att säkerställa att allt är i sin ordning, att det är städat och att sådant som brandvarnare fungerar.

Lycka till med uthyrningen!

Ikano Bank

Bostad

Bostad