5 knep för en stressfri jul (där du håller budgeten)
Går du in i juletid med förväntan och glädje? Eller ligger du vaken om nätterna med tankarna snurrandes kring ekonomin och allt som ska hinnas med innan Kalle Anka och hans vänner gör entré klockan 15.00 på julafton? Ta ett djupt andetag. Här har vi samlat våra bästa knep för en lite mer harmonisk jul där du kan njuta mer – och handla klokare
Julen är en uppskattad högtid och de flesta av oss lägger mycket energi på att göra den så minnesvärd och mysig som möjligt. Det är också en av de dyraste helgerna på året – de senaste årens julhandelsrapporter från HUI visar att vi i snitt lägger kring 18 000 kr per år och hushåll på julrelaterade inköp. Inte konstigt att pulsen går upp. Så vad kan du göra för att vara snäll mot både dig själv och plånboken i jul?
Så får du en lugnare jul
Sätt en budget
En stor stress för många är hur pengarna ska räcka till. Se tidigt över hur din ekonomi ser ut och sätt en budget för vad du har möjlighet att lägga på alltifrån mat till julklappar. Om du vet vad du har för ramar minskar risken att du spenderar mer än du har möjlighet till. Genom att ta kontroll kan du förhoppningsvis känna ett större lugn.
Tips: Ett speciellt sparkonto för julen - med ränta - kan hjälpa till att hålla budgeten på plats. Lägg undan lite pengar varje månad så behöver du inte klara julhandeln på en eller två löner.
Jul i juli
Ok, du behöver kanske inte planera julen i strålande sommarsol, men varför spara allt till några veckor innan julafton? Genom att vara i god tid kan du sprida ut både kostnader och förberedelser under en längre tid. Skriv presentlistor under hela året så att du har en idébank att plocka av. Du kommer tacka dig själv på dopparedagen för att du satte igång med julklapparna redan i september.
Delat ansvar ger dubbel glädje
Är du en av dem som gärna tar på dig allt inför julen? Då kanske det är i år du börjar delegera och be om hjälp med både julhandling och städning. Är det du som håller i julafton? Be alla familjer att bidra med något till julbordet! Du behöver inte dra hela lasset, eller kostnaden, samtidigt som svågern får möjlighet att briljera med sin egeninlagda sill.
Från kravfyllt till lustfyllt
Fråga dig själv vilka traditioner och aktiviteter som verkligen ger dig glädje och vilka som känns mer som måsten. Skala bort sådant du inte orkar med - barnen överlever utan nissen i väggen, och färdigrullade köttbullar är ok om tiden och lusten inte räcker till. Varva ner, tänd lite ljus och spela spel eller läs tillsammans i stället.
Inför nya julklappstraditioner
Att sätta en gräns för antalet julklappar kan göra julfirandet mindre stressigt och mer hållbart på flera sätt. För att undvika att barnen jämför presenthögar med varandra, kan ni vuxna komma överens om ett maxantal julklappar som tomten delar ut. Resten kan ni öppna hemma med kvällens sista glögg i handen och med Svensson Svensson på i bakgrunden. Ni kan också komma överens om att skippa julklappar till familjens vuxna, eller köra en variant av julklappsleken där alla får varsin person att lägga julklappskrutet på.
Julklappstips som inte spräcker budgeten
Lycka till!
Om insättningsgarantinVåra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser med högst fem miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Särskilt informationsblad om insättningsgarantin hittar du här.
Läs mer på Riksgäldens webbplats