05 januari 2024

Så lagar du god och billig mat – tips för att spara pengar och minska matsvinnet

Laga god och billig mat

Efter boende och transport är mat den tredje största utgiftsposten för svenska hushåll*. Inte konstigt att de höjda matpriserna gräver stora hål i plånböckerna. Men det finns faktiskt några saker du kan göra för att minska matkostnaderna utan att du behöver leva på havregrynsgröt och nudlar. Här är inspiration till hur du med enkla medel kan minska matsvinnet och din matbudget på en och samma gång.

Släng inte pengar i soptunnan

35 kilo mat per person beräknas hamna soptunnan och slasken varje år. Enligt Livsmedelsverket innebär detta att en barnfamilj skulle kunna spara 3000–6000 kr om året bara genom att äta upp den mat som burits hem från affären. Ett tips är därför att inte stirra sig blind på bäst-före-datum - mjölken vet inte vilken dag det är men dina sinnen känner tydligt om den luktar illa. Titta, lukta och smaka innan du förpassar maten till avfallspåsen.

Restfesta

Spara dina matrester och se till att använda dem så snart som möjligt. Om du har en råvara, eller rester av en råvara, bestäm då direkt vad den ska användas till så att den inte ligger och blir gammal i kylskåpet. Undvik att lämna slattar kvar av något som sedan inte används. Använd allt, och om det inte finns möjlighet till det så går det mesta att frysa in och använda senare. Ett tips är att införa en eller två restmiddagar varje vecka då du länsar kyl och frys och är kreativ med det du hittar.

Maximera dina råvaror 

Se till att krama ut allt av det du köpt och inte slänga värdefulla delar av dina ingredienser. På räkskal och köttben kan du koka fond eller buljong att frysa in. Blasten på blomkål och de flesta rotsaker kan du använda som bas i en sallad och broccolistammen blir god att ugnsrosta eller mixa ner i en broccolisoppa.

Välj mat efter säsong 

Säsongens matvaror är inte bara billigt utan är oftast även mer smak- och näringsrikt än det som inte är i säsong. I januari och februari är europeiska apelsiner och paprika som godast och från Sverige kan du festa loss på jordärtskocka, rotfrukter och olika sorters kål. Generellt är potatis och rotfrukter bra och billig mat som mättar och håller länge i kylen. Du kan använda rotfrukterna i alltifrån pickling och råkostsallad till mustiga grytor och ugnsrostade maträtter.

Svenska bär är godast och billigast när du köper dem under sommarmånaderna. Om du vill äta bär i vintertid kan du välja frysta eller frystorkade bär.  

Vill du veta vad som är i säsong olika tider på året?

Titta på Naturskyddsföreningens förteckning

Skippa dagens

Du kan spara många hundralappar varje månad genom att ta med dig mat hemifrån i stället för att äta lunch ute. Om du sällan får mat över från kvällens middag kan du testa att laga en större omgång mat, eller att köpa hem lite kompletterande livsmedel som du kan göra matlådor av. Även om det innebär att du behöver köpa lite extra i affären kommer det med största sannolikhet ändå vara billigare än uteluncherna.

Baka eget bröd 

Bröd är ett livsmedel som ökat en hel del i pris. Du kan därför spara en hel del pengar genom att själv sätta en deg på jäsning, särskilt om du vill ha ett bröd av det lite nyttigare slaget. När du bakar själv har du också kontroll på vad som stoppas i brödskivorna och kan smaksätta efter eget tycke och med sådant du har hemma från annan matlagning, som nötter, fröer och rivna morötter.

Matplanera smart och jämför priser  

Du kan spara både en och två slantar på att planera dina inköp, jämföra priser och handla på kampanj. Gör en veckomatsedel baserat på veckans extrapriser och skriv en inköpslista som du håller dig till i affären. Passa på att bunkra upp och frys in kött och grönt som du handlat billigt. Ett tips är också att titta på jämförelsepriserna i butiken snarare än förpackningspriset.

Tallriksmodellen 2.0 

Det finns en traditionell bild av hur mängden mat ska vara fördelad på våra tallrikar. Vad händer om vi (bokstavligt talat) vänder på steken? Den dyraste grönsaken kostar fortfarande mindre än det billigaste köttet och innehåller mycket näring som vi behöver. Kanske kan du se köttet som ett tillbehör till andra råvaror snarare än tallrikens huvudattraktion? Och vill du byta ut köttet helt och hållet några dagar i veckan så är bönor och linser både billigt och mättande.

Med lite planering och nytänk går god mat och god ekonomi ihop. Förhoppningsvis kan din nya matbudget även ge dig möjlighet att lyxa till det lite extra då och då.

Lycka till och smaklig spis! 

*Källa: SCB
 

Ikano Bank

Gör det billigare




 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.