24 augusti 2023

Så får du en jämställd ekonomi

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men även här finns fortfarande stora ekonomiska skillnader mellan kvinnor och män. Lever du i en relation är det därför viktigt att se över hur jämställd ekonomi du och din partner har, så att ni får samma förutsättningar för en ekonomiskt stabil framtid.  

Därför är det viktigt med en jämställd ekonomi

Visste du att kvinnors livsinkomst beräknas vara 6,3 miljoner kronor lägre än livsinkomsten för män? Det beror på faktorer som att kvinnodominerade yrken i genomsnitt har lägre löner, och att kvinnor har en tendens att ta större ansvar för hushållsarbete och barnomsorg, vilket gör att de många gånger jobbar mindre. Att kvinnor tar ut mer föräldraledighet och ofta går ner i arbetstid under småbarnsåren leder till lägre lön, vilket kan göra det svårare att till exempel få bolån vid köp av ny bostad.  

Ekonomisk jämställdhet är ett av Jämställdhetsmyndighetens sex delmål där man arbetar för att kvinnor och män ska ha lika möjligheter till ekonomisk självständighet. På så sätt kan både kvinnor och män försörja sig själva och eventuella barn, något som i längden kan göra det lättare för kvinnor att ta sig ur våldsamma relationer.  

Läs mer på Jämställdmyndighetens hemsida 

Hur uppnår man jämställdhet i hemmet ur ett ekonomiskt perspektiv?

Att kunna stå på egna ben är en trygghet som borde värderas högt av både dig och din partner. Även om ni i dagsläget hjälper varandra med ekonomin på olika sätt, kan det förändras vid till exempel en skilsmässa eller ett dödsfall. Dessutom påverkar din individuella ekonomi hur mycket pengar du kommer att få när du går i pension. Det finns många saker ni kan göra för att uppnå ekonomisk jämställdhet i hemmet. Här listar vi våra bästa tips.

Fundera på er situation. Beroende på om ni har barn, bor ihop och hur länge ni varit tillsammans kan delad eller gemensam ekonomi vara aktuellt. Har ni barn tillsammans kan en gemensam ekonomi vara ett bra alternativ, medan delad ekonomi där ni enbart delar lika på kostnad för hem och hushåll kan passa bra om ni bor ihop men inte har några barn.

Ta hänsyn till ojämna inkomster. Den som tjänar mer kan till exempel ta en större andel av utgifterna.

Håll koll på de små utgifterna. Spara kvitton under en period för att få en uppfattning av hur mycket ni båda gör av med. På så sätt kan ni få koll på hur mycket ni lägger på egna intressen och om de gemensamma utgifterna faktiskt delas rättvist efter era förutsättningar.

Pensionsspara gemensamt. Om man tjänar lika mycket bör pensionssparandet ingå i hushållets gemensamma ekonomi. Tjänar den ena mer, till exempel under en föräldraledighet, kan det vara en idé att pensionsspara extra till den som tjänar mindre. Se dock till att göra sparandet till privat egendom för att skydda pengarna vid en eventuell separation.

Skaffa livförsäkringar. En livförsäkring kan bli ett skydd för att säkra att du kan bo kvar i er bostad om din partner skulle gå bort.

Undvik lån utan säkerhet. Skulle du hamna i en ny livssituation kan lån utan säkerhet bli svåra att betala av på egen hand.

Hur kan man uppnå en jämställd ekonomi som sambo?

Oavsett om ni är sambos eller gifta är det viktigt att ni är överens om hur ni vill att era gemensamma och privata ekonomier ska se ut. På så sätt minskar ni risken för konflikter om pengar. Till skillnad från gifta par, där alla tillgångar delas lika, är det som sambos bara den gemensamma bostaden som delas lika om den är inköpt tillsammans. Därför kan det vara bra att upprätta ett samboavtal där ni är överens om hur tillgångar delas upp vid ett eventuellt uppbrott. Diskutera igenom avtalet noga och se till att ta hänsyn till alla aspekter för att avtalet ska bli jämställt.

Med en jämställd ekonomi skapar ni förutsättningar för varandra att bygga en egen ekonomisk trygghet vid sidan av er gemensamma. Det viktigaste att tänka på för en jämställd ekonomi som sambos är att fördela hushållsutgifterna rättvist genom att använda en proportionerligt delad ekonomi.

Vad innebär en proportionerligt delad ekonomi?

Att ha en proportionerligt delad ekonomi innebär att man delar upp ekonomin efter hur mycket man tjänar. Det innebär att man bidrar efter sin förmåga, något som är särskilt bra för par där inkomsterna skiljer sig mycket, till exempel på grund av studier. Med en proportionerligt delad ekonomi får båda personerna ungefär lika mycket kvar att leva på efter alla gemensamma kostnader.

Ikano Bank

Genomtänkta beslut

Budget

Hushållsekonomi