Så får ni en jämställd ekonomi
Jämställd ekonomi i en relation innebär att både du och din partner har lika förutsättningar för en god ekonomi, både nu och i framtiden. De ekonomiska skillnaderna mellan män och kvinnor i Sverige är fortfarande stora – därför delar vi här några tips på hur du och din partner tillsammans kan bygga en rättvis, gemensam ekonomi.
Därför är det viktigt med en jämställd ekonomi
6,3 miljoner.
Så mycket lägre beräknas kvinnors livsinkomst vara jämfört med livsinkomsten för män. Faktorer som påverkar detta är bland annat att kvinnodominerade yrken i genomsnitt har lägre löner. Samtidigt har kvinnor en tendens att ta större ansvar för barn och hushåll, vilket många gånger leder till att de jobbar mindre. Det påverkar kvinnans ekonomiska framtid både nu och på sikt.
Därför kan det vara bra att se över vad ni kan göra i er relation för att möjliggöra ekonomisk självständighet hos båda parter.
Läs mer på Jämställdhetsmyndighetens hemsida.
Hur uppnår man ekonomisk jämställdhet hemma?
Att ha möjlighet att stå på egna ben borde värderas högt av båda parter i en relation. Även om ni i dagsläget hjälper varandra med ekonomin på olika sätt, kan saker som skilsmässa eller dödsfall drastiskt ändra på situationen.
Din individuella ekonomi påverkar dessutom hur mycket pengar du får när du en dag går i pension, något som är viktigt att ha i åtanke även om det känns långt borta.
Här är några tips på hur ni kan nå ekonomisk jämställdhet i er relation:
Se över er situation och era behov
Beroende på hur länge ni varit tillsammans, om ni bor ihop eller har barn, kan antingen delad eller gemensam ekonomi vara aktuellt. Har ni barn ihop kan en gemensam ekonomi vara ett alternativ, medan delad ekonomi där ni enbart delar lika på de kostnader som för bostaden och det gemensamma hushållet kan passa om ni bor ihop men inte har några barn.
Ta hänsyn till ojämna inkomster
Att dela hälften-hälften kan låta bra i teorin, men om era inkomster skiljer sig mycket åt blir det inte roligt för någon i längden. Ett tips är därför att i stället dela procentuellt på utgifterna, där den som tjänar mer tar en större andel av kostnaderna.
Håll koll på de små utgifterna
Spara kvitton eller använd en app för att få koll på era individuella och gemensamma utgifter. Då kan ni få koll på hur mycket ni lägger på egna intressen och om de gemensamma utgifterna är rättvist uppdelade enligt era individuella förutsättningar.
Fördela rättvist
När det kommer till föräldraledighet och VAB kan möjligheterna se olika ut i olika förhållanden. Prata om hur ni vill ha det. Om en av er tar merparten av småbarnsåren, kan ni kompensera det genom att pensionsspara extra till den som har mindre inkomst
Förbered er för oförutsedda händelser
Det kan vara klokt att överväga varsin livförsäkring för att säkra att den andre har möjlighet att behålla bostaden i det fall den andre skulle gå bort.
Delad eller gemensam ekonomi?
Både i samboskap och äktenskap är det många som frågar sig om det är bäst att ha en delad eller gemensam ekonomi – eller något däremellan.
Gemensam ekonomi innebär att ni lägger ihop alla era inkomster, och sedan använder ni dessa för både gemensamma och individuella utgifter och sparande.
Delad ekonomi innebär oftast att ni delar på gemensamma kostnader, men sedan har hand om era egna pengar och utgifter på egen hand. Även om ni har en delad ekonomi, kan ni tillsammans ha ett sparkonto för gemensamma utgifter där ni båda sätter in lika mycket pengar varje månad.
Delvis gemensam ekonomi kan läggas upp på lite olika sätt – kanske delar ni procentuellt på utgifter, eller så sätter ni in en viss summa av era inkomster på ett gemensamt konto för att sedan behålla resten på era separata konton.
Testa olika alternativ och utvärdera vad som fungerar bäst för er. Glöm inte att livssituationer förändras och att ni kan behöva justera upplägget vid exempelvis studier eller barn.
Spara jämställt
Oavsett om ni har delad eller gemensam ekonomi, kan det vara bra att sätta upp ett eller flera gemensamma sparanden för olika gemensamma utgifter, både nu och längre fram. Då är det lättare att lösa både oförutsedda händelser (som trasiga tvättmaskiner) och roliga investeringar (hej radhus med trädgård).
Men även om ni gör en massa bra saker tillsammans så ska ni inte glömma bort det egna sparandet. Att ha ett frihetskapital kan vara en stor trygghet om ni en dag går skilda vägar. Till ditt sparkonto kan du lägga undan så lite eller mycket du har möjlighet till. Om ni är gifta kan du överväga att göra ditt sparande till enskild egendom för att skydda det vid en eventuell skilsmässa.
Vad innebär proportionerligt delad ekonomi?
Att ha en proportionerligt delad ekonomi innebär att man delar upp ekonomin efter hur mycket man tjänar. Det innebär att man bidrar efter sin förmåga, något som är särskilt bra för par där inkomsterna skiljer sig mycket, till exempel på grund av studier. Med en proportionerligt delad ekonomi får båda personerna ungefär lika mycket kvar att leva på efter alla gemensamma kostnader.
Hur kan man uppnå en jämställd ekonomi som sambo?
Oavsett om ni är sambos eller gifta är det viktigt att ni är överens om hur ni vill att era gemensamma och privata ekonomier ska se ut. På så sätt minskar ni risken för konflikter om pengar. Till skillnad från gifta par, där alla tillgångar delas lika, är det som sambos bara den gemensamma bostaden som delas lika om den är inköpt tillsammans. Därför kan det vara bra att upprätta ett samboavtal där ni är överens om hur tillgångar delas upp vid ett eventuellt uppbrott. Diskutera igenom avtalet noga och se till att ta hänsyn till alla aspekter för att avtalet ska bli jämställt.
Med en jämställd ekonomi skapar ni förutsättningar för varandra att bygga en egen ekonomisk trygghet vid sidan av er gemensamma. Det viktigaste att tänka på för en jämställd ekonomi som sambos är att fördela hushållsutgifterna rättvist genom att använda en proportionerligt delad ekonomi.
Lycka till!
Om insättningsgarantinVåra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser med högst fem miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Särskilt informationsblad om insättningsgarantin hittar du här.
Läs mer på Riksgäldens webbplats