20 juni 2023

Odla egen mat hemma och spara pengar – oavsett yta och med liten arbetsinsats!

Barn som odlar sjalva i pallkrage

Att odla egen mat är ett utmärkt sätt att sänka sina matkostnader. Även om matpriserna börjar leta sig nedåt för första gången på flera år, så finns det en del livsmedel som du kan tjäna på att odla själv - utan att du behöver spendera timmar i trädgården eller på balkongen. Genom att välja rätt grödor och anpassa odlingen till din livsstil kan du både spara pengar och njuta av färsk mat med relativt liten arbetsinsats. Här ger vi några tips på saker du enkelt, billigt och (ganska) bekvämt kan odla själv hemma.

Sallad på rad

Sallad är en av de mest tacksamma grödorna att odla själv. Det tar lite plats och kan med fördel odlas både i kruka och i odlingslåda. Det finns en uppsjö av sorter att välja på; sätt till exempel snabbväxande sorter som ruccola, baby leaf eller plocksallat och skörda kontinuerligt för få löpande tillgång till färska, gröna blad.

Kryddor på fönsterbrädan

Färska kryddor kan vara dyrt att köpa, särskilt om du använder det ofta, och de är faktiskt ganska enkla att odla själv inomhus. Ställ några krukor på fönsterbrädan, peta ner fröer eller köp en färdig planta, så har du ständigt lyxen att skörda färska kryddor när du ska laga mat. Basilika, persilja, timjan och rosmarin är exempel på kryddor som är tacksamma att odla själv och som kräver väldigt lite underhåll.

Tomat i kruka

Tomater är lätta att odla i krukor och kan ge en imponerande skörd. Välj kompakta, låga sorter som är anpassade för krukodling. Placera krukorna på en solig plats, som en balkong eller en terrass. Med regelbunden vattning och lite gödning kan du njuta av färska tomater till en bråkdel av priset i butiken. Bärbuskar på balkongen Visste du att du kan odla bär även på balkongen? Jordgubbar, smultron och blåbär är exempel på bär som gör sig bra för krukodling och som kan ge bra skörd. Ställ krukorna på en solig plats och njut av att kunna plocka söta och solmogna bär precis utanför din egen dörr!

Rabarber i trädgården

Rabarber är en tålig och lättodlad gröda som passar bra även i den lilla trädgården. Se bara till att de får tillräckligt med sol och utrymme att växa. Snart kan du själv plocka in stjälkar till pajer, syltning och desserter för en spottstyver.

Att odla själv hemma behöver varken vara dyrt eller särskilt tidskrävande. Genom att dela redskap, fröer eller till och med hela plantor med grannar och vänner kan du hålla nere kostnaderna ännu mer när du sätter igång.

Lycka till!

Ikano Bank

Gör det billigare




 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.