14 juni 2023

Maxa hemmahänget i sommar

Barn utklatt till superhjalte som har semester hemma

Att resa under semestern kan vara underbart, men det är inte en möjlighet för alla. Kommer du att spendera sommaren på hemmaplan i år? Då kommer här sju tips för att skapa en minnesvärd hemester, vare sig du spenderar den på egen hand eller med familjen, och utan att du behöver spendera massor av pengar.

Upptäck kommunens gratisevenemang

Under sommaren anordnar många städer och kommuner gratisevenemang och aktiviteter som utomhusföreställningar, konserter, marknader, gruppträningar och en massa annat. Att besöka biblioteket för att låna till sommarläsningen kan vara en mysig upplevelse, och många bibliotek anordnar läsutmaningar för barn under sommaren. Dessutom anordnas det ofta kostnadsfria aktiviteter för både barn och vuxna. Kolla på din och närliggande kommuners hemsidor för att upptäcka sommarens kalendarium.

Upplev lokal natur och kultur

Utforska din omgivning och upptäck de dolda pärlor som ditt närområde har att erbjuda. Ett besök på ditt lokala museum eller historiska platser behöver inte kosta många slantar. Du kan också ta dig ut i naturen och njuta av vackra vandringsleder, sjöar eller stränder i närheten. Hos Svenska Turistföreningen kan du upptäcka våra svenska vandringsleder och själv välja en rutt som passar just dig. Packa med en picknick och kanske ett tält om ni vill övernatta, och ni får en upplevelse värd att minnas.

Sätt upp sommarmål

Oavsett om du vill sätta upp ett hälsomål, titta igenom alla filmer på topp 100-listan eller sätta upp en riktigt vass sparplan, är sommaren en perfekt tid att ägna sig åt något mer fokuserat. Genom att sätta ett mål, kanske med några delmål på vägen, som du sedan uppnår ger du hjärnans belöningssystem en riktig glädjekick. Det finns flera appar på marknaden som du kan använda, som till exempel Habit Tracker. Och är det sparandet du vill komma igång med erbjuder vi dig som har sparkonto hos oss möjligheten att sätta ett sparmål som du sedan följer.

Upptäck våra sparkonton

Aktiviteter med barn

Att få spendera tid med barnen är mysigt, men att underhålla dem under ledigheten kan vara en utmaning. På Barnsemester.se får du en karta över aktiviteter i din närhet om du behöver inspiration. Och kom ihåg, att skapa minnen för barnen kan lika gärna handla om att spendera tid på stranden, bygga en koja eller anordna bio hemma med egengjorda biljetter och popcorn. Eller varför inte ha en bakdag och sen ordna ett café hemma?

Odla ett nytt intresse

Antingen bokstavligt eller bildligt. Kanske är detta sommaren du lär dig odla, lär dig ett nytt språk, upptäcker målning eller något annat spännande. På nätet finns otaliga gratiskurser och tutorials om du bara tar dig tid att leta. Och om just odling är något du vill prova så kan du slå två flugor i en smäll eftersom du kan odla egna grönsaker som du kan njuta av. Ett tips är att kolla upp grupper på sociala medier där privatpersoner byter och skänker plantor och fröer. Låt sedan barnen vara med och följa processen från frö till planta!

Skapa en semester-resort hemma

Underskatta inte känslan av att göra något annorlunda med din direkta närhet. Det låter kanske simpelt, men att ha ett projekt där du gör om hemma med enkla medel kan göra mycket för att skapa just den känslan du vill ha på din semester. Rensa ut, omorganisera och skapa din egen semesterstämning med tända ljus, musik och nya hörn där du kan avnjuta väldoftande sommarfika eller nervkittlande semesterläsning.

Byt bostad för en vecka

Om du ändå känner att du behöver ett miljöombyte kan ett alternativ vara att göra ett hus- eller lägenhetsbyte med någon i vårt avlånga land. Kolla med släkt och vänner som du har på annan ort, eller undersök grupper på sociala medier för att som du hittar någon du kan byta med under en vecka eller två. Tänk filmen The Holiday, men i ett somrigt Sverige.

Glad sommar!

Ikano Bank

Gör det billigare

Budget