13 december 2023

Så får du råd med julklapparna i år

Barn leker med leksaker på golvet

Julen är underbar men den kommer också med en stor extrautgift som kan röra till det i plånboken, särskilt i år när ekonomin redan är på bristningsgränsen. Och stressen är inte obefogad – enligt årets julhandelsrapport från HUI Research väntas vi lägga så mycket som 17 800 kr per hushåll på det som hör julen till i år *. Det kan vara lätt att fångas i att julglädjen påverkas av mängden mat och klappar men så behöver det inte vara. Här är våra bästa tips på hur du får råd med julklapparna i år, tillsammans med förslag på smarta gåvor som inte behöver kosta så mycket.

För vilka pengar ska jag köpa julklappar?

Det finns olika saker du kan tänka på för att hantera julinköpen  smart. 

Dela upp inköpen på olika löner

Är du en riktigt inbiten planerare kanske du börjar handla julklappar redan med semesterlönen, men även om du är ute lite senare kan du se till att sprida ut kostnaderna. Vissa klappar inhandlades kanske redan under Black Week och ett sjok kan du ta på novemberlönen. En del kostnader kan kanske till och med kan tas på decemberlönen. Genom att dela upp den totala kostnaden kan hålen i plånboken kännas lite mindre.

Använd sparpengar

Om du har ett sparande (för det har du väl?) kan du lägga undan lite i ett reservsparande för kommande julklapps- och presentinköp under hela året. Då kan du med gott samvete plocka av dessa pengar när det är dags att julhandla. Plocka inte för mycket från ditt buffertsparande om du kan undvika det – den potten ska täcka eventuellt oväntade utgifter som knackar på, och sådana kan dyka upp lika mycket under den här persioden som under resten av året. Undvik i största möjliga mån att plocka från ditt långsiktiga sparande.

Om du använder kreditkort – betala av direkt

Har du ett kreditkort som du har tänkt använda? I de flesta fall kan du använda kortet utan att behöva betala ränta och avgifter om du betalar kortfakturan innan förfallodatum. Kolla upp vad som gäller för just ditt kort.  

Julklappstips som är snälla mot bankkontot

Börja med din budget

För att kunna handla riktigt medvetet är det bra att börja med att räkna på vad du har råd att lägga på julklappar i år. Utifrån den här budgeten kan du sedan fördela ut en peng per person. På så sätt går budgeten ihop, du handlar inom din förmåga och du vet också på förhand vad du har att röra dig med när du ska köpa julklappar till morfar, kompisen eller syskonbarnet.

Köp saker som behövs

En julklapp behöver inte nödvändigtvis innebära ännu en leksak eller något extra lyxigt – det kan också vara något praktiskt. Behöver barnen nya kläder? Låt några av paketen vara mjuka.

Handla second hand

Fina julklappar behöver inte köpas nya till fullpris. På second hand kan du fynda mycket fint för minst sagt en bråkdel av nypriset. Årets julklapp, sällskapsspelet, kan med fördel köpas på andrahandsmarknaden.

Baka eller skapa något själv

Är det inte fint att känna att någon har lagt sin tid och kraft på just dig? Ge gåvan av tid och skapa eller laga något att ge bort. En stor burk granola rostad i din egen ugn, hemgjorda badbomber, ett bak-kit med torringredienser och en omsorgsfullt skriven receptetikett, ett storkok med julkola... idéerna är många! Om du inte kommer på något fiffigt själv finns det garanterat andra som har gjort det bara en googling bort.

Ge bort ett sparande

Underskatta inte barnens vilja att “samla” på pengar. Att ge bort ett sparkonto kan kännas både stort och spännande för ett barn. Kanske kan ni tillsammans prata om att lägga delar av veckopengen eller födelsedagspengarna på sparkontot, och drömma om vad man kan göra när man sparat ihop en slant?

Läs om våra Barnsparkonton

Dela med dig av dina plantbebisar

Har du gröna fingrar? Dela med dig genom att plocka sticklingar från dina älsklingar och ge bort. Antingen planterar du dem i en second hand-fyndad kruka, eller så skapar du en tillfällig liten kruka av återanvänt tidningspapper eller en tom toarulle.

Secret Santa eller Julklappsleken

Kom överens med dina vuxna vänner eller släktingar om att ni alla inte behöver köpa julklappar till varandra. Gör i stället en lek av julklappsutbytet genom att köra Secret Santa, där ni i största hemlighet lottar vilka ni ska ge julklappar till, eller julklappsleken där alla köper en klapp var och ni sedan spelar om vilket paket ni får.

Prata ihop er om julklappsutdelningen

Det kan finnas många anledningar till att man inte köper ett berg med presenter. Samtidigt kan det skära i hjärtat om barnen börjar jämföra antalet paket. Prata ihop dig med dem du ska fira med och försök synka antalet klappar som delas ut av tomten. Ni kan komma överens om ett antal paket som delas ut och öppnas på plats, och att sen dela ut resten hemma. Vi gissar att barnen hinner uppskatta innehållet lite extra om det kommer i omgångar.

Hållbar inslagning

Material till julklappsinslagningen i sig kanske inte är så kostsamt, men beroende på hur mycket du använder kan det lika gärna dra iväg i hundralappar. Lägg i stället de pengarna på annat genom att slå in med återvunnet material. Du kan till exempel använda tygstuvar från uttjänta plagg eller ett fint tidningspapper. Titta gärna på loppis efter tyg och band som du kan köpa till ditt nya presentinslagningsförråd. Uppmuntra släkt och vänner att spara och återanvända själva – och du sparar väl själv på inslagningsmedlen från presenterna som du får?

Viktigast av allt – det är ok att köpa mindre

Goda råd i all ära, men ibland är det helt enkelt så att det inte går ihop. Prata med dina nära om vad du kommer ha möjlighet till i år så att du kan minska stressen över hushållskassan. För när det väl kommer till kritan så handlar julen ändå om att ni får njuta av att spendera tid tillsammans.

God jul från oss!

Ikano Bank

Genomtänkta beslut

Budget