12 november 2023

7 tips för en smartare Black Friday 2023

Barn på sparkcykel

Shoppinghögtider som Black Friday och Black Week har ökat stadigt i omfattning sedan inträdet på den svenska marknaden. Lika stadig är ökningen av rapporter om klimatkrisen och de senaste åren har allt mer kritik lyfts mot sådana här dagar som uppmuntrar till konsumtionshets. Men för den som har en ansträngd ekonomi kan dessa reor göra stor skillnad för möjligheten att klara av alltifrån julklappsinköp, kläder till barnen eller en ny tvättmaskin när den gamla går sönder.

Men hur kan man handla smart och medvetet under Black Friday? Vi guidar dig med tips till årets stora shoppingmånad.

När är Black Friday?

Black Friday är en tradition som har sina rötter i USA där dagen alltid infaller fredagen efter Thanksgiving. I år infaller Black Friday den 24 november. Black Friday har under de senaste åren utökats och blivit en del av det som kallas Black Week som i år pågår mellan måndagen den 20 november och söndagen den 26 november.  

Våra 7 tips för en smartare Black Friday 

Skriv en inköpslista 

Ur ekonomisk synpunkt kan det vara smart att invänta en rea eller kampanj – men bara om det gäller saker som du ändå tänkt köpa. Förbered fyndandet i god tid genom att göra en lista över saker som du behöver eller julklappar du tänkt handla. Stöter du sedan på ett helt oemotståndligt erbjudande kan du fråga dig själv om du hade kunnat tänka dig att köpa varan till fullpris. Är svaret nej kan det vara klokt att tänka ett varv vill.

Sätt en budget – och håll dig till den

Reor och röda prislappar har en psykologisk effekt på oss, och när vi planlöst botaniserar bland erbjudandena är det lätt att plocka på sig saker bara för att det är billigt. I slutändan leder det förmodligen till att du spenderar mer än du tänkt på prylar som du kanske inte ens kommer att använda. Sätt en budget som tar hänsyn till din ekonomi och vad du faktiskt kan spendera, så slipper du dåligt köpsamvete och en svidande plånbok.

Köp saker som du kan älska länge 

Livslängden på det du ska köpa är bra att räkna in i köpbeslutet. Kan det vara värt att nyttja rean fär att köpa något som är lite dyrare men som är av bättre kvalitet? Du kan också passa på att investera i produkter som kan ersätta engångsartiklar som du använder i vardagen, till exempel återanvändbara kaffefilter, bomullsrondeller eller tygservetter.  

Handla säkert online

Det kan finns flera fördelar med att utforska rean på nätet, inte minst om du vill slippa trängseln. Att handla online är oftast väldigt säkert men det finns några saker du kan vara uppmärksam på för att undvika bedrägeri. Se till att butiken du handlar från har en säker och krypterad anslutning i samband med betalning – det ser du genom att det dyker upp ett litet hänglås vid webbläsarens adressfält.  

Kom också ihåg att använda ett säkert betalmedel. Många använder samma betalkort som man har kopplat till sitt lönekonto men det kan vara en god idé att i stället använda ett kreditkort. Med ett kreditkort behöver du inte ligga ute med pengar ifall något skulle bli fel med din beställning och kreditgivaren kan hjälpa dig vid en eventuell återbetalning. Det är vanligt att kreditkort dessutom ger poäng när du handlar, poäng som sedankan ge någon form av cashback.

Ikano Kort är ett kreditkort utan årsavgift som ger poäng på varje krona du handlar för, oavsett var du handlar.*

Läs mer om Ikano Kort

Jämför priser

Olika butiker har olika mycket rea. Om du har tänkt köpa en specifik produkt kan det därför vara klokt att jämföra pris hos olika butiker. Håll också koll på prishistoriken för det du tänkt köpa. De senaste åren har det pratats en del om företag som smyghöjt priserna inför Black Friday. Från 1 september förra året finns dock en ändring i prisinformationslagen som förhoppningsvis ska stoppa den här typen av bluffreor. Den nya lagen innebär att när en butik säljer en vara till reapris måste även varans lägsta pris under den senaste månaden redovisas. 

Uppmärksamma Circular Monday

Att behöva något innebär inte att du måste köpa nytt. Mest sparar du faktiskt på både plånbok och miljö genom återbruk. Circular Monday är en reaktion mot Black Friday som i stället uppmärksammar cirkulär konsumtion. Cirkulär konsumtion kan innebära att du handlar på second hand men det kan också vara att lämna in saker för reparation i stället för att ersätta dem, hyra saker eller att helt enkelt byta prylar med vänner och bekanta. Varför inte anordna en klädbytardag på jobbet för att uppmärksamma Circular Monday?  

Circular Monday infaller alltid måndagen innan Black Friday, vilket i år är den 20 november.

Ge tillbaka  

Kanske har du redan allt du behöver eller så vill du helt enkelt ge något tillbaka? Då vill vi tipsa om Giving Tuesday som startades 2012 som motpol till konsumtionsdagar som Black Friday och uppmuntrar att vi gör något betydelsefullt för vår omgivning i stället för att köpa något vi inte behöver. I år infaller Giving Tuesday den 28 november. Du kan uppmärksamma dagen genom att skänka en gåva eller lite av din tid till ett initiativ som du brinner för. Sprid budskapet i din omgivning och sociala medier tillsammans med hashtaggen #GivingTuesdaySweden. 

*Information om effektiv ränta för Ikano Kort
Delbetala i 6 el 12 mån utan ränta vid köp om minst 2000 kr mot en uppläggningsavgift om 195 kr och en aviavgift om 25 kr/mån. Ex: Vid 6 mån delbetalning utan ränta av en skuld på 10000 kr blir den effektiva räntan 12,39 %, månadskostnaden 1724 kr, totalt att återbetala: 10 345 kr. Ord. villkor för Ikano Kort: 16,30 % rörlig ränta samt aviavgift 25 kr/mån. Ex: Vid en skuld om 10000 kr i 12 mån blir den effektiva räntan 20,74 %, månadskostnaden 922 kr, totalt att återbetala: 11 058 kr. (2022-10-11). Aktuella räntor och villkor hittar du på ikanobank.se

Ikano Bank

Genomtänkta beslut
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.