Verifiera dig i datorn

Väntar på verifiering... PressToOpenBankId
Tillbaka

Ange ditt personnummer

Verifiera dig i mobilen

Väntar på verifiering...
Tillbaka
16 oktober 2023

Tips för dig som ska lägga om bolånet

Kvinna på golvet i sin hall som hjälper barn att klä på sig ytterkläder.

En ganska stor andel av Sveriges bostadsägare har förmodligen suttit ganska lugnt i båten när Riksbanken levererat räntebesked efter räntebesked. Kanske var just du en av de som band bolånet när räntan låg och skvalpade kring 2 %? Men allt gott har ett slut och i år löper majoriteten av svenskarnas totala lån, det mesta bolån, ut*. Så hur ska man göra när bindningstiden nu löper ut – binda om eller inte? Vi guidar dig igenom vad du kan tänka på om du snart ska lägga om ditt bolån.

Vad händer när bolånet löper ut?

När bindningstiden för ditt bolån löper ut går det oftast över till 3-månaders rörlig ränta om du inte gör något. 3-månadersräntan kan också kallas för rörlig eller löpande ränta. I ditt avtal med banken kan du se när din bindningstid löper ut, och är du kund hos oss på Ikano Bank ser du din villkorsändringsdag genom att logga in på Mina sidor. Genom att få koll på villkorsändringsdagen har du större möjlighet att förbereda dig på de förändringar som med all säkerhet kommer.

Binda räntan eller inte?

En av de främsta sakerna du tar ställning till när ditt lån ska läggas om är om du ska binda räntan eller inte. Historiskt sett brukar man säga att det varit mest lönsamt med en rörlig bolåneränta, men tiderna är just nu speciella och det finns flera saker du behöver ta i beaktning när du ska lägga om lånet. När räntan har ökat med flera procent är det ganska kännbart för de flesta och det är inte säkert att du har möjlighet att chansa på att den rörliga räntan ska ligga kvar där den är just nu.

Om du funderar på att binda räntan är det bra att känna till att den bundna räntan, oavsett bindningstid, nästan alltid ligger på en högre procentsats än en 3-månadersränta. Med en rörlig ränta har du också möjlighet att vara flexibel i valet av bank om du upptäcker en aktör med bättre villkor. Vill du byta bank mitt under bindningstiden kan du behöva betala en så kallad ränteskillnadsersättning.

Tips inför att lägga om bolånet

Utvärdera din ekonomiska situation

När det kommer till frågan om huruvida du ska binda räntan eller inte behöver du främst ta hänsyn till hur din ekonomi ser ut. Om månadskostnaden för ditt bolån börjar närma sig smärtgränsen och du är känslig för fler räntehöjningar kan det vara värt att se över möjligheten att binda räntan till exempel på en kortare bindningstid.

Har du fortfarande marginalerna på din sida, och tror att din situation kommer att vara densamma under ett tag framöver, kan en rörlig ränta vara gynnsamt i det fall räntan börjar falla. Det är dock viktigt att poängtera att man aldrig kan veta vad som kommer att hända med den rörliga räntan.

Använd vårt smarta stresstest för att ta tempen på din boendeekonomi och se hur den står sig i olika scenarion.

Stresstesta din boendeekonomi

Läs på om ränteläget

Om du har möjlighet kan det vara smart att läsa på om det ekonomiska läget och titta på prognoser för räntan inför ditt beslut. Kan vi förvänta oss fler räntehöjningar under det kommande året? Då kan det eventuellt vara läge att binda. Eller är det troligt att vi nått toppen? Då kanske du vill chansa på rörligt. Men återigen, prognoser är just prognoser och du behöver därför kunna vara beredd på att det kan gå åt båda håll.

Fundera över ditt trygghetsbehov

Även om den bundna räntan är lite dyrare, kan tryggheten i att veta vad du kommer att betala i ränta framåt vara värt att betala lite extra för varje månad. En bunden ränta blir som en försäkring mot fler höjningar och det kan kännas bra i magen att veta hur du kan planera din ekonomi framöver.

Överväg att dela upp bolånet

Du behöver inte välja antingen det ena eller det andra. Det finns nämligen möjlighet att binda delar av bolånet på olika bindningstider.

Jämför räntor och öppna upp för att flytta bolånet

Även om du känner dig trygg med din vanliga bank så kan det löna sig att vara öppen för nya aktörer. Passa på att jämföra olika långivare när det är dags att lägga om lånet - en procentandel upp eller ner på räntan kan göra ganska mycket i det långa loppet. Ett tips är att titta på långivarnas snittränta; snitträntan ger en bild av hur det ser ut hos bankens faktiska kunder.

Vill du veta vad vi kan erbjuda dig? Hos oss ser du direkt vilken ränta du kan få. Och du vet väl om att vi har en extra schysst ränta för dig som är IKEA Family medlem?

Se din ränta 

Få en bra ränta utan förhandling

Du behöver inte förbereda dig på en förhandling med banken eller flytt av en massa tjänster för att få chans till en bra bolåneränta. Den bank som ger dig bäst ränta på bolånet kanske inte ger lika bra avkastning på dina sparpengar och vice versa. Vi tycker att alla ska ha samma möjlighet till sin bästa ränta direkt, utan en massa motkrav. 

Läs mer om att flytta bolån

Ring gärna våra bolånespecialister på telefon 0476-88 170 så hjälper vi dig längs vägen.

*Källa: SCB

Information om effektiv ränta för bolån

För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 3,24% rörlig ränta blir den effektiva räntan 3,29%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 10 956 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 2 974 700 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-12-23. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

Hem och renovering

Bolån

Bostad