23 februari 2022

Skatteåterbäring 2022 – viktiga datum och tips

Pappa bär sin dotter på axlarna

När får du tillbaka på skatten? Skatteåterbäringen betalas ut vid olika datum under året beroende på när och hur du har deklarerat. Nedan listar vi alla datum som är bra att lägga på minnet inför skatteåterbäringen 2022.

Datum att lägga på minnet

24 februari Sista dagen att skaffa en digital brevlåda om du vill få din deklaration digitalt i år. För att skaffa digital brevlåda behöver du ha e-legitimation. Exempel på digitala brevlådor är Digimail, e-Boks, Kivra och Min myndighetspost.

2-7 mars Du som har en digital brevlåda får din deklaration digitalt någon gång mellan dessa datum. Du får den levererad i pdf-format och till utseendet ser den ut som den vanliga pappersdeklarationen.

14 mars Kvarskatt? Om du fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala tillbaka ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast den 14 mars.

15 mars Skatteverket börjar skicka ut deklarationsblanketterna per post till dig som inte har en digital brevlåda. Blanketterna hamnar i din brevlåda 15 mars - 15 april.

15 mars Nu öppnar deklarationen på skatteverket.se och i appen.

30 mars Idag är det sista dagen att deklarera om du vill få skatteåterbäringen redan i april. För att gör detta krävs det dock att du inte behöver ändra eller göra något tillägg i din deklaration. Vid korrigeringar behöver nämligen Skatteverket tid på sig att gå igenom ändringarna innan återbäringen kan betalas ut.

5-8 april Har du deklarerat digitalt eller per post innan 31 mars? Om du har deklarerat utan ändringar eller tillägg sker din utbetalning redan nu.

2 maj Idag är sista dagen att deklarera. Din inkomstdeklaration för inkomståret 2021 ska finnas hos Skatteverket senast vid midnatt. Har du sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska en bilaga lämnas tillsammans med deklarationen.

8-10 juni De som inte fick sina skattepengar i april eller lämnade in deklarationen sent får utbetalningen nu.

9-12 augusti Om du inte fått återbäringen i april eller juni kommer den nu. Att du får återbäringen först nu beror troligen på att du antingen har deklarerat via papper eller fått anstånd att lämna in deklarationen senare än 2 maj.

Här kommer också besked om restskatt och när det senast ska vara inbetalt. Besked om restskatt kommer på post 1-3 veckor senare för de som inte har digital brevlåda. Du har 90 dagar på dig att betala din restskatt från det att du fått ditt slutskattebesked.

14 november Sista dagen att betala tillbaka eventuell restskatt om man fått beskedet om restskatt i augusti.

6-9 december Har du ännu inte fått besked om slutlig skatt sker det nu. Skatteverket skickar nu ut information om slutskattebesked för restskatt och betalar ut sista skatteåterbäringen. Får man besked om restskatt så sent som i december ska betalningen ske senast 13 mars 2023.

Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten 1–3 veckor senare.

Vill du få din skatteåterbäring redan i april?

Hur vet du om du har uppfyllt kraven enligt Skatteverket för att få skatteåterbäringen redan den 8 april?

Du har inget du behöver ändra i inkomstdeklarationen. Om du måste ändra något eller göra tillägg kommer skatteåterbäringen lite senare. Detta beror på att Skatteverket behöver mer tid på sig att gå igenom deklarationen och godkänna ändringarna som gjorts.

Du har registrerat ditt bankkonto på skatteverket.se eller i deras app. Detta är kontot som skatteåterbäringen ska överföras till. Om man inte har ett konto kommer Skatteverket inte att dela ut återbäringen. Skatteverket betala inte längre ut via utbetalningskort.

Du har deklarerat senast den 30 mars. Du kan antingen deklarera digitalt via Skatteverkets app eller e-tjänst där du enkelt identifiera dig med e-legitimationen BankID. Vill du deklarera med pappersdeklarationen görs det via sms, telefon eller e-tjänsten genom att ange koden på blanketten du fått i posten.

Har du fått tillbaka på skatten? Läs mer om hur du kan öppna ett sparkonto och få pengarna att växa här

Har du ett sparkonto på Ikano Bank kan du anmäla det till Skatteverket och få din skatteåterbäring insatt direkt på kontot. Anmäl ditt konto genom att logga in på Skatteverket eller i samband med att du lämnar in din deklaration online.

Ikano Bank
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.