14 december 2022

Så firar du en hållbar jul – för dig, din ekonomi och planeten

hållbar jul vinter promenad

Julförberedelserna kan vara ett härligt avbrott i decembermörkret – juleljus som tindrar, värmande dofter och gemenskapen med nära och kära. Men stämningen kan lätt förtas av tanken på allt som ska hinnas med och hur pengarna ska räcka till både mat, klappar och pynt. Låt årets julklapp till dig själv i år bli en mer njutbar - och hållbar - december. Här är några saker att tänka på för att få en riktigt fröjdefull jul.

Julklapparna

Köp färre klappar – och sätt en budget

Julklappsinköpen kan lätt gå överstyr, särskilt när du handlar till barnen eftersom vi gärna stirrar oss blinda på antalet paket. Vad händer om du istället sätter en maxbudget för varje person som du håller dig till? 

Ge bort en upplevelse

En upplevelse är en uppskattad gåva som skapar minnen som lever kvar under lång tid. Exempel på upplevelser att ge bort är en eftermiddag med fika och bio, en resa, en spännande kurs eller biljetter till en föreställning. 

Ge bort en prenumeration

En prenumeration är också en present som varar under lång tid. Numera finns många tjänster som erbjuder prenumeration på till exempel ljudböcker och digitala magasin som passar fint att ge i present till någon du tycker om.

Inspireras av årets julklapp

Årets julklapp är det hemstickade plagget. Oavsett om du är fin på att sticka eller ej kan du inspireras av idén att ge bort en gåva som du skapat själv – hemlagade delikatesser, en möbel du snickrat eller kanske en stickling planterad i en upcyclad kruka? 

Presenter på second hand

Har du redan en tanke på vad du vill ge bort? Undersök om det går att köpa på second hand innan du köper nytt!

Secret Santa

Istället för att byta julklappar med alla släktingar och vänner kan ni anordna en julklappslek. Det finns massor av varianter – ni kan numrera klapparna och sedan lotta ut dem på julafton, eller så skriver alla ner sina namn på lappar och så lottar ni om vem ni ska köpa julklapp till (vem det blir är så klart hemligt fram tills julafton).

Slå in hållbart

Det är inte vad du ger bort som gör skillnad, utan även hur du slår in dina gåvor. Använd material som du har hemma för att slå in och välj gärna sådant som går att återanvända. Överbliven tapet, tygstuvar och tidningspapper passar fint att slå in med, eller så letar du efter textilier och fina presentband på loppis. Spara sedan till nästa år!

Julpyntet

Pynta med naturen 

Vintriga och juliga saker att pynta med kan finnas att hitta under en promenad. Av kottar, grankvistar, lingonris och torkade nypon kan du skapa alltifrån julgrupper, dörrkransar och stilleben till en vacker julbordsdukning.Håll koll på allemansrätten och på vad och hur du får plocka. 

Dekorera ätbart

Apelsiner är inte bara gott att äta, du kan även använda dem i julinredningen. Torka apelsinskivor eller skalet från fruktstunden och trä en girlang att hänga på väggen. Du kan också skapa ett väldoftande fat med apelsiner dekorerade med kryddnejlika. Även pepparkakor blir fina att pynta med både i fönstret och i granen. Att pynta ett klassiskt pepparkakshus blir dessutom en fin pysselstund tillsammans med barnen. 

Julpyssla med skräp

Det finns massor av material i hemmets vrå som du kan skapa vackert pynt av. Sidorna från en bok eller magasin du inte längre läser kan bli både vimplar och julstjärnor - fantasin sätter gränserna. Av överblivet garn som du virar runt en bit kartong kan du skapa fluffiga julkulor, och urdiskade glasburkar kan bli till fina ljuslyktor. Måla vackra mönster, eller skapa en frostad yta genom att täcka dem med lim och rulla i strösocker.  På webben kan du hitta massor av kostnadsfria pysselguider.

Julmaten

Från matsvinn till restfest

Matsvinnet är julbordets (och plånbokens) största bov. Planera inköpen och tillaga inte för mycket mat åt gången. Finns det någon rätt som aldrig blir uppäten - och är det dags att skippa den i år? Blir det ändå mat över går det bra att frysa in resterna eller skapa helt nya rester. Testa en pasta carbonara på julskinka eller pyttipanna med prinskorv och grönkål. 

Rätt fisk på bordet

Om du vill ha fisk på julbordet så har sill ett relativt lågt klimatavtryck. Släng gärna ett extra öga på burken och se till att den har en märkning som till exempel MSC. Jullaxen får du gärna tänka en extra gång kring eftersom den har ganska hög miljöpåverkan, men om du inte kan vara utan så välj gärna ASC- eller KRAV-märkt. Ålen är akut utrotningshotad - så låt den slippa julbordet helt.

Grönt i säsong

Många grönsaksbaserade rätter hör redan julen till. Ge dem mer plats och låt buffén ta färg av rödkål, grönkål, brunkål, brysselkål och härliga rotfrukter. Vill du prova något nytt? Byt julskinkan mot griljerad rotselleri!

Köp eko om du kan

Ekologiska apelsiner och russin är att föredra eftersom dessa produkter annars är hårt besprutade.Välj KRAV-märkt svenskt kött till köttbullarna och se till att chokladen och pepparkakorna är fria från palmolja. 

Fördela arbetet

Låt julbordet bli hållbart även för dig. Att be dina gäster bidra till mat eller dryck ger möjlighet till en variation av smaker och skapar delaktighet i julfirandet.

Julafton

Sortera julsoporna

När julklapparna är uppslitna och ljusen utbrunna, glöm inte att sortera skräpet. Har du koll på vilken tunna allt ska läggas i?

Omslagspapper sorteras som pappersförpackning (även om det är tejp och etiketter på).
Presentsnören vill du kanske sortera som plast men de ska faktiskt sorteras som restavfall och slängas i vanliga soppåsen.
Trasiga julkulor är restavfall, oavsett om det är glas eller plats.
Kartonger och pappersaskar går som pappersförpackning.
Julkorten sorteras som pappersförpackning men kuverten som restavfall.
värmeljushållaren separerar du vekeshållaren från själva koppen och lägger sedan båda i metallåtervinningen på återvinningscentralen. Inte att förväxla med kärlet för metallförpackningar. 

Ta tåget till släkten

Under julen är det många som reser bort, antingen för att besöka släkten eller för att ta en välbehövlig semester. Många väljer att ta bilen, något som så klart ger julhelgerna en extra hög miljöpåverkan. På grund av den ökade trafiken är också jul- och nyårshelgerna extra olycksdrabbade. En tågresa kan bli en mysig och lugn stund och kan också gå snabbare än en bilresa. 

Sänk kraven och njut 

Det är lätt att bli uppslukad av alla måsten under december och att saker och ting måste vara på ett visst sätt. Men är det så farligt om du inte skickar några julkort i år, eller om du köper en Aladdin-ask istället för att göra eget julgodis? Ta det lugnt och njut av att få lite lugn och ledighet. Se en julfilm, gå promenader och ha pyjamas på er en hel dag och spela spel. Våga skala bort och be resten av familjen om hjälp så att alla kan få en fröjdefull jul. 

Ikano Bank

Genomtänkta beslut

Låna