01 december 2022

Så lånar du klokt

221201_sa-lanar-du-klokt

Höjda räntor, amorteringskrav och lågkonjunktur. Det är mycket att tänka på innan du bestämmer dig för att ta ett lån. Det viktigaste är att välja det alternativ som passar din ekonomi bäst.

Att ta ett lån kan vara ett bra alternativ för att bekosta något som fyller en viktig funktion, eller har ett långsiktigt värde, men tänk på att du ska klara av att betala tillbaka lånet.
– Innan du bestämmer dig för att ansöka om ett lån är det bra att jämföra långivare, amorteringsalternativ och avgifter. Då får du en bättre bild av vad det innebär för din ekonomi, säger Anders Henriksson, låneförmedlare på Ikano Bank.

Ta inga förhastade beslut

Anders uppmanar alla som funderar på att ta ett lån – att låna klokt. Det är samtidigt inte enkelt att navigera i djungeln av banker och alternativ på marknaden.
– Ta inte ha några förhastade beslut. Det kan kännas lockande att välja det lån som har lägst ränta eller månadskostnad, men det behöver inte nödvändigtvis vara det bästa alternativet på lång sikt, säger Anders Henriksson och förklarar att det kan tillkomma dyra avgifter som till exempel uppläggningsavgifter för lånet, fakturaavgifter och olika administrationsavgifter.

Tips och råd

Han berättar att exempelvis Ikano Bank inte tar ut någon uppläggningsavgift, vilket är något som får effekt på det totala beloppet att betala tillbaka. Anders Henriksson vill också passa på och bjuda på några tips och råd till alla läsare som vill låna klokt.
– Tänk på att du i deklarationen har avdragsrätt på 30 procent av dina ränteutgifter. Därför kan lånet med lägst ränta, men dyrare avgifter vara sämre än lånet med högre ränta men lägre avgifter. Avdragsrätten gäller endast räntan, och inte andra avgifter kopplade till lånet, säger Anders Henriksson.

Jämför olika banker

Glöm inte heller att titta på den effektiva räntan, som kan liknas vid ett jämförelsepris för lån. Den effektiva räntan innefattar räntan samt alla avgifter och kostnader för lånet.
– Precis som med alla andra varor och tjänster är det bra att jämföra olika bankers erbjudanden, oavsett om du ska låna pengar, eller behöver någon annan banktjänst, säger Anders Henriksson.

”Se dig omkring”

Idag är många banker specialiserade på olika produkter. En viss aktör kanske erbjuder de mest förmånliga bolåneräntorna, medan en annan kan ge de högsta sparräntorna.
– Var inte rädd för att se dig omkring och hitta en bank vars produkt passar dina behov, säger han och betonar att det är viktigt att du väljer en återbetalningstid – och ett månadsbelopp som passar din ekonomi.

Läs mer om att låna klokt 

Ikano Bank privatlån 
Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 7,94 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 504 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 150 226 kr, antalet avbetalningar 60 stycken och effektiv ränta 8,24 % (2022-10-06).

Ikano Bank

Genomtänkta beslut