Uppläggningsavgift – detta ska du ha koll på när du väljer lån
När du jämför långivare är det självklart frestande att välja det lån som har lägst månadskostnad. Men om den låga månadskostnaden beror på att det tillkommer andra avgifter finns det en risk att det blir betydligt dyrare i slutändan. Vi reder ut vad du behöver ha koll på när du väljer lån!
Vad är en uppläggningsavgift?
Många banker som erbjuder olika typer av lån tar också ut en så kallad uppläggningsavgift. Uppläggningsavgiften kan liknas vid en administrativ avgift, eller en startavgift, som tas ut i samband med att du tar ett lån. Hur stor uppläggningsavgiften är skiljer sig åt mellan långivare och det kan vara lätt att tänka att det inte behöver vara särskilt dyrt - men om du har tagit ett relativt litet lån finns det en risk att första fakturan blir lite av en chock. Tar långivaren därtill ut en aviavgift är den totala lånekostnaden plötsligt väldigt mycket högre än du först räknat med.
Vilka lån har uppläggningsavgift?
Alltifrån bolån till privatlån, billån och krediter kan ha en uppläggningsavgift. För stora lån, som exempelvis bolån, är uppläggningsavgiften relativt liten sett till summan på lånet. Ska du däremot ta ett mindre lån av typen privatlån, är det desto viktigare att få koll på hur stor andel av den totala lånekostnaden som utgörs av uppläggningsavgiften.
Långivaren är skyldig att på förhand informera om uppläggningsavgift – läs det finstilta eller fråga banken om du är osäker.
Jämför den totala lånekostnaden
För att på bästa sätt kunna jämföra olika låneerbjudanden ska du alltså titta på vad lånet totalt kommer att kosta med alla räntor och avgifter inräknade. Den totala lånekostnaden påverkas av saker som ränta, återbetalningsform, hur länge du betalar av lånet och olika avgifter.
Det bästa sättet att jämföra lån är därför att titta på den effektiva räntan. Den effektiva räntan visar den totala kostnaden för lånet, både räntekostnad och andra avgifter som tillkommer, som till exempel uppläggningsavgift. Eftersom det kan vara svårt att själv räkna ut den effektiva ränta, är alla långivare skyldiga att ange den när de informerar om villkoren för ett lån.
På Ikano Bank har vi alltid 0 kronor i uppläggningsavgift, oavsett vilket lån du tar. Fakturaavgift tillkommer enbart om du väljer pappersfaktura.
Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 7,94 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 504 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 150 226 kr, antalet avbetalningar 60 st och effektiv ränta 8,24 % (2022-10-06).