31 oktober 2022

Hur du sparar pengar på bästa sätt – 13 tips som boostar din vardagsekonomi

Par_vardagsekonomi Att spara pengar är något som många vanligtvis tycker är ganska knepigt – och det känns inte direkt lättare i tider av inflation och snabbt stigande räntor. Den goda nyheten är att det aldrig är fel tid att börja spara och få pengarna att räcka till mer. Här har vi samlat några av våra bästa spartips som du kan ha nytta av oavsett om du behöver ge vardagsekonomin en kick eller har ett långsiktigt sparmål.

Våra bästa spartips

1. Samla lån och krediter

Om du har flera olika lån och krediter kan det snabbt bli en dyr historia. Att samla lånen innebär att du tecknar ett enda större privatlån till en och samma ränta – något som kan spara dig en hel del pengar.

Läs mer om att samla lån  

2. Se över prenumerationer och abonnemang

Om du har flera löpande utgifter varje månad springer kostnaderna snabbt i väg. Se över om du har några prenumerationer och abonnemang som du kan avbryta. Är ni flera i hushållet? En del strömningstjänster erbjuder rabatterade familjeplaner så att ni inte behöver bekosta flera enskilda användare.

3. Jämför lån och banktjänster

Har du en bank för alla banktjänster? Precis som med alla andra varor och tjänster är det bra att jämföra räntor, avgifter och återbetalningstider hos olika banker – det kan nämligen finnas stora belopp att spara genom att ha mer än en bank.

Läs mer om att jämföra lån

Utmana din bolåneränta

4. Bli matsmart

Hur mycket pengar slänger du i soptunnan? Enligt Naturvårdsverket uppgick hushållens matsvinn till cirka 61 kg per person år 2020. Bästa sättet att undvika matsvinn är genom att planera dina inköp och regelbundet gå igenom vad du har i kyl och frys. Frys in slattar och mat som håller på att bli gammal – eller varför inte hitta ett sätt att använda maten i storkok. Perfekt för matlådor så att du inte behöver lägga dyra pengar på utelunch. Skippa takeaway-kaffe och investera i stället i en termosmugg – bättre för både plånbok och miljö.

5. Planera veckohandlingen

Det är inte bara hur du tar hand om maten hemma som kan göra skillnad för din ekonomi – även hur du planerar handlingen kan ha positiva effekter för din plånbok. En början kan vara att samla dina kvitton för att se över vad du egentligen lägger matpengarna på – kanske ser du att det slinker in överraskande mycket läsk och godis? Handla när det är extrapriser och frys in, och titta på jämförelsepriset när du väljer mellan olika varumärken. På appar som exempelvis Matpriskollen kan du jämföra butikernas priser och erbjudanden. Ofta är det billigare att handla mat i säsong. Låt därför olika sorters rotfrukter, rödkål och vitkål stå i fokus under vinterhalvåret och satsa på färska grönsaker, frukt och sallad under sommaren.

6. Skippa gymkortet

Att röra på sig och motionera behöver inte innebära ett dyrt medlemskap på gym. Gå till ett gratis utomhusgym i stället! Eller varför inte botanisera bland alla de kostnadsfria träningspass som Internet erbjuder?

7. Ställ bilen

Om du har möjlighet att låta bilen stå i största möjliga utsträckning så är det bra både för plånboken och miljön. Kan du gå, cykla eller åka kollektivt när du ska åka till jobbet eller uträtta ärenden? Om det trots allt är en bra bit till jobbet kanske du kan föreslå för kollegor som bor i närheten att samåka.

8. Sälj av sådant du inte behöver

Rensa ut i källaren, förrådet och garderoben. De prylar och kläder som har legat där i en evighet utan att användas kommer förmodligen inte att användas i framtiden heller. Allt fler upptäcker second hand-marknaden och för många saker finns det ett bra andrahandsvärde på plattformar som Tradera, Blocket och Marketplace.

9. Shoppa smart

Shopping är ofta något ganska impulsivt – plötsligt behöver du något och du behöver det nu – men det finns faktiskt en hel del pengar att spara om du planerar dina inköp i god tid. Julklappshandlingen kan lätt gräva stora hål i plånboken, så kanske kan en del av klapparna ordnas under Black Friday? Och om du vet med dig att du behöver ny hemelektronik kan det vara en idé att avvakta mellandagsrean. Du kan också hålla utkik kontinuerligt efter kampanjer och extrapriser på mer löpande utgifter som kläder och hudvårdsprodukter.

10. Jaga energitjuvar

För många är det elpriserna som just nu gör att månadskostnaderna springer i väg. Några snabba tips är att korta ner duschtiden, sänka inomhusvärmen, torka tvätt på torkställning i stället för i torktumlaren, sänka effekten på köksfläkten, släcka lamporna i rum du inte befinner dig i och stänga av apparater som står i standby-läge. Du kan också investera mer långsiktigt i din elförbrukning. Undersök till exempel i hur mycket energi dina vitvaror drar – apparater med några år på nacken kan nämligen vara större energitjuvar än du tror och kan därför vara värda att byta ut. Och för att inte vara alltför beroende av elbolagens prissättningar finns också alternativet att producera egen el genom att investera i solceller.

11. Second hand i första hand

När vi behöver (eller villhöver) något går tankarna automatiskt till att köpa något nytt. Men varför inte tänka tvärtom och sondera andrahands-marknaden först? Allt fler säljer av sina prylar i köp-och-säljkanaler, ofta i fint skick och till ett lägre pris än vid nyinköp. Bra grejer att köpa second hand är till exempel kläder, verktyg, porslin, möbler och sportartiklar.

12. Månadsspara

Lägg en automatisk stående överföring till ditt sparkonto i samband med att du får lönen. Sparandet blir av utan att du tänker på det eller ens hinner sakna pengarna.

13. Lite är bättre än inget

Sist, men inte minst – trägen vinner. Även om du bara har möjlighet att lägga undan 50 eller 100 kronor i månaden så är det bättre än ingenting. Känn dig nöjd med att du ändå har börjat! Kom bara ihåg att öka summan när ekonomin väl tillåter det. Lycka till!

Smarta val

Hushållsekonomi

Budget

Spara