Verifiera dig i datorn

Väntar på verifiering... PressToOpenBankId
Tillbaka

Ange ditt personnummer

Verifiera dig i mobilen

Väntar på verifiering...
Tillbaka
08 juni 2021

Så drygar du ut semesterkassan


Sommarsäsongen är här och nedräkningen till semestern har börjat. Blir det hemester, svemester eller staycation i år? Oavsett vad kan våra tips på hur du kan dryga ut semesterkassan komma till användning.


Billigare planering

  • Var tydlig i din planering.
    Gör en budget som omfattar både transport, boende, levnadssätt och aktiviteter. Därefter lägger du på 10% för alla oplanerade härliga aktiviteter som dyker upp när man är ledig.

  • Öppna ett separat sparkonto för din semester.
    Det är roligare att spara till ett tydligt mål, dessutom är chansen mindre att pengarna blandas ihop med vardagsutgifterna eller annat sparande.
    Läs mer om våra sparkonton

  • Gör en önskelista för semestern.
    Då får man ofta en uppfattning om förväntningarna och kan gemensamt diskutera fram vad som är rimligt och vad som får vänta till en annan gång.

  • Betala mindre för samma sak.
    Jämför alltid priser oavsett om det gäller en resa, ett hotell, en ny grill eller mathandling. Det kan du tjäna mycket pengar på.

  • Sommarstäda din ekonomi.
    Har du många smålån som äter upp plånboken? Det kan bli dyrt i längden. Genom att samla ihop mindre lån och krediter till ett större lån får du bättre kontroll på dina utgifter. Dessutom har du möjlighet att sänka dina månadskostnader och få mer pengar över till annat.
    Läs mer om att samla lån hos Ikano Bank

Billigare boende

  • Googla först.
    Vill du kapa boendekostnaderna kan de vara värt att söka utanför jämförelsesajterna. En del hotell finns inte med och det kan vara ett prisvärt alternativ. Att googla hotellkedjan följt av ord som rabattkod eller kampanj kan med lite tur ge ett extra förmånligt erbjudande.

  • Hyr privatboende.
    Airbnb och Homeaway är två exempel på webbplatser där du kan hitta boende som hyrs ut av privatpersoner vilket kan bidra till att du får ditt semesterboende till ett förmånligare pris.

  • Tälta och åk på cykelsemester.
    Om du gillar att spendera tid i naturen kan cykelsemester rekommenderas. Bättre både för plånboken och miljön. För att inte tala om all motion man får.

  • Byt bostad med en annan familj.
    Ibland räcker det med ett litet miljöombyte för att få en lyckad semester. Om inte ekonomin räcker för både resa och hotell kan du testa att byta boende med någon annan. Det finns många sajter som specialiserat sig på sådan typ av förmedling.

Väl på resan

  • Håll koll på utgifterna.
    Att ta med sig sin egen mat och dryck är betydligt billigare än att köpa ute. Ta med picknick till stranden, parken eller kanske nöjesfältet och egen fika och dricka på utflykten. Fika och glass för 50 kr per person och dag i en tvåbarnsfamilj blir 6000 kronor på en månad.

  • Nyttja gratisnöjen.
    Visst är det mycket som kostar pengar, men det finns också nöjen som är helt gratis – särskilt på sommaren. Håll utkik vad resmålet har att erbjuda, det kan vara allt från regelbunden utomhusbio till parkteater och konserter.

  • Byt ut middag mot lunch.
    Många lite dyrare restauranger erbjuder speciella lunchmenyer och det gäller även på sommaren. På så sätt kan du unna dig något gott för mycket mindre pengar än om du skulle bokat bord några timmar senare.

  • Undvik dyra misstag.
    Kontrollera ditt kontoutdrag under och efter resan. Ha alltid ditt kort under uppsikt och skydda din kod. Skaffa reseförsäkring innan du åker eftersom det är svårt att köpa en försäkring när du redan åkt. Om du råkar ut för sjukdom, olycksfall eller stöld skaffa då kvitton för att kunna få ersättning.

 

ha en skön semester!

Budgettips

Resa

Budget