Så överlever du fattiga januari

Har din plånbok fått jobba hårt i samband med jul- och nyårshelgerna? Då är du inte ensam. Många kämpar med att få ekonomin att gå ihop efter julledigheten innan januarilönen trillar in på kontot. Vi har listat knepen för att överleva januari – månaden som brukar pekas ut som årets fattigaste.
Här är tips som kan rädda din ekonomi om pengarna tryter:
Kapa småutgifterna
De minsta utgifterna är ofta så små att man inte tänker på dem, inte ens när man ser transaktionerna listas i kontoutdraget. Men många bäckar små kan snabbt bli en stor bov i dramat. I januari är det helt klart läge att kapa alla impulsköp. Hämtkaffe, vatten på flaska och uteluncher (gör matlådor istället!) varje dag springer snabbt iväg till stora belopp – pengar som med bättre planering och disciplin kan läggas på sånt du verkligen behöver.
Inför köpstopp
Ett köpstopp är vad det låter som, ett stopp för inköp helt enkelt. Mat och andra nödvändiga förbrukningsvaror är förstås undantaget. Tänk igenom, vad behöver du för att klara dig? Allt du inte behöver går bort på direkten.
Men att efterleva ett köpstopp är lättare sagt än gjort. Försök tänka att det är nyttigt att genomgå den här saneringen av dina konsumtionsvanor. Efter ett tag kanske det kan vändas till något positivt och det känns skönt att vara i pausläge. Har du personer i din närhet som också ser över sina utgifter kan ni se det som en gemensam utmaning och peppa varandra.
Storhandla och planera i förväg
På nyårsdagen kanske du har förtjänat lite tid för återhämtning i soffan, men dagen därpå kan det vara dags att pallra dig iväg till matbutiken och göra en storhandling. Tänk ut i förväg vilka maträtter du ska göra och skriv en lista innan du går in i affären, då är det enklare att undvika impulsköp som inte behövs.
Se till att fylla upp i skafferiet med basvaror som pasta, ris, tomater och ägg – då är det allt som oftast enkelt att slänga ihop något i köket även om kylskåpet känns oinspirerande.
Kanske kan du utmana dig själv med en grön månad? Att äta mer vegetariskt är både bra för hälsan och miljön – och inte minst plånboken.
Se över abonnemang och prenumerationer
Det kanske inte får någon omedelbar effekt på grund av uppsägnings- och bindningstider, men att stryka återkommande månadskostnader för till exempel strömningstjänster kan spara dig mycket pengar. En hundring i månaden kan tyckas lite, men har man flera löpande utgifter springer det snabbt i väg.
Är ni flera i hushållet? En del strömningstjänster erbjuder familjemedlemmar som bor under samma tak en rabatterad plan för flera användare. Definitivt bättre än att ha dyrare separata konton.
Skippa gymkortet
Kanske stod du på nyårsnatten och utlovade nyårslöften om att leva sundare och att en gång för alla ta tag i träningen. Inget fel med det, men skippa gymkortet och gå till ett gratis utomhusgym istället.
Sälj sånt du inte behöver
Rensa ut i källaren, förrådet och garderoben. Har prylarna eller kläderna legat där i en evighet utan att användas kommer de inte användas i framtiden heller. Se till att utnyttja second hand-trenden som växer sig allt starkare. För många saker finns det ett bra andrahandsvärde på plattformar som Tradera, Blocket och Marketplace.
Låt bilen stå
Låt bilen stå i största möjliga utsträckning. Bra för både miljön och din plånbok. Kanske kan du istället gå, cykla eller åka kollektivt när du ska ta dig till jobbet eller göra dina ärenden. Om det trots allt är en bra bit till jobbet kanske du kan föreslå för kollegor som bor i närheten att samåka.
Samla dina lån
Har du genom åren tagit olika smålån som du betalar hög ränta på varje månad? Då kan du välja att samla lånen till ett och med stor sannolikhet få ner dina räntekostnader, vilket gör att du kan spara pengar varje månad.
Det kan låta komplicerat och tidskrävande men oftast är processen snabb och du behöver inte själv kontakta de banker som du har lån hos. På Ikano Bank erbjuder vi möjligheten att samla lån och våra lånespecialister gör det enkelt för dig med personlig service genom hela processen.
Samla dina lån