22 september 2020

Köpa bostad mitt i corona-krisen?

Osäkerheten är stor för hur både bostadspriser och räntor kan komma att förändras nästkommande månader. Speciellt unga människor som vill in på bostadsmarknaden undrar om det är nu de ska slå till eller om de ska avvakta ett prisfall.

Situationen just nu
Under 2020 och fram till mars månad utvecklades bostadsmarknaden starkare än för samma period året innan med ökade priser för både bostadsrätter och villor. I mars såldes något färre bostadsrätter i jämförelse med året innan medan försäljningen av villor fortsatte att öka . I mitten av mars förändrades bostadsmarknaden då det under de sista två veckorna såldes 15 % färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019. Detta samtidigt som utbudet av både bostadsrätter och villor har ökat ganska markant från början av mars fram tills idag. Detta kan bero på att planerade försäljningar skyndas på då osäkerheten för hur bostadsmarknaden kommer utvecklas ökar. Jämför man dock med utbudet förra året så är det på ungefär samma nivå . Kvadratmeterpriserna har sjunkit något den senaste månaden efter att ha legat på de högsta nivåerna sedan 2017, men de är fortfarande högre än vid årsskiftet och än vid samma period förra året. Sammanlagt kan man säga att coronaviruset har haft en liten effekt på bostadspriserna fram tills idag.

Hur ser framtiden för bostadsmarknaden ut?

Det är svårt att säga hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas eftersom vi inte vet hur länge och hur stor effekten av coronaviruset kommer ha på den svenska ekonomin och arbetsmarknaden. Om arbetslösheten stiger ytterligare kommer det påverka bostadsmarknaden negativt genom att färre har möjlighet att köpa bostad och att fler kanske känner sig tvingade att sälja sin bostad. Ökat utbud och minskad efterfrågan kan få bostadspriserna att falla. En annan faktor som ofta diskuteras när man pratar om prisutvecklingen på bostäder är räntorna. Det mest troliga scenariot är att räntorna kommer att förbli låga under många år. Något som motverkar ytterligare prisfall. Om vi kommer ur detta relativt snabbt, restriktioner lättas och fler företag kan återgå till mer eller mindre till normal verksamhet kommer påverkan på bostadsmarknaden bli mindre. Förmodligen kommer det innebära att de som kan avvaktar med både försäljning och köp just nu, men på sikt finns fortfarande ett behov av bostäder. 

Är det läge att köpa/sälja en bostad just nu?

Om du inte sitter i sjön och har möjlighet att avvakta några månader för att se hur hela ekonomin utvecklas skulle vi råda att göra det. Har du däremot ett behov av en bostad och vet med dig att du ska bo kvar där i minst några år är det viktigare att du utgår från din egen ekonomi än att försöka tajma in marknaden. Se till att göra en boendekalkyl som håller även ifall du tillfälligt skulle bli arbetslös eller sjuk.

Har du blivit varslad eller arbetslös och funderar på att sälja din bostad och köpa något billigare är det viktigt att du först tar kontakt med banken för att diskutera dina alternativ. Även om tanken är god, kan din förändrade ekonomi innebära att du får svårare att bli godkänd för ett nytt lån, även om det är billigare än vad det är idag. Så länge du sköter dina låneinbetalningar kan banken inte avsluta ditt lån, men söker du ett nytt lån måste de kalkylera på de inkomster du har idag. Ett annat alternativ är därför att du undersöker möjligheten att få amorteringsfritt under en tid.

Har du behov att sälja din bostad tex på grund av arbete eller studier på ny ort, en separation eller annan omständighet du inte kan råda över så tycker vi inte att du behöver känna allt för stor oro. Genom att sälja och köpa på samma marknad kan det faktiskt ändå bli ekonomiskt bra. Med det menar vi att även om du får mindre för din nuvarande bostad är chansen även stor att du behöver betala mindre för din nya bostad och på så sätt tar effekterna ut varandra.

Källa: Booli.se och Svensk Mäklarstatistik 

Ikano Bank

Bostad


Logga in

För närvarande kan vissa kunder uppleva problem vid inloggning. Vi beklagar detta och arbetar på att lösa problemet snarast möjligt.

Välj vilken tjänst du vill logga in på:Har du en pågående bolåneansökan?

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.