06 april 2020

Orolig för din ekonomi?

orolig_ekonomiÄr du orolig för din ekonomi under coronakrisen? Då kan det vara skönt att ha en konkret handlingsplan som du kan agera efter för att få kontroll över läget. Detta kan du göra:

Om du blivit varslad eller arbetslös:

 • Arbetsförmedlingen. Kontakta arbetsförmedlingen och skriv in dig som arbetssökande.
 • Facket. Kontakta ditt fack och se om vilka förmåner som du har i ditt medlemskap. I vissa medlemskap ingår inkomstförsäkring som kompletterar din a-kassa om du blir sjuk eller arbetslös.
 • A-kassa. Gå med i a-kassan om du ännu inte gjort det. Du ska jobba minst 60 timmar per månad för att kunna få grundersättning 510 kr/dag. Med de nya tillfälliga reglerna räcker det med 3 månaders medlemskap för att du ska få inkomstrelaterad ersättning som är 80% av din inkomst upp till 1200 kr/dag.

Orolig för att inte kunna betala dina räkningar?

 • Översikt. Försök få stenkoll på din ekonomi. Vilka inkomster har du? Vilka utgifter har du?
 • Abonnemang? Kan du säga upp vissa abonnemang och dra ner på vissa utgifter (om även tillfälligt)? Vissa utgifter är högsta prioritet. Hyra eller bolån, el, hemförsäkring, barnomsorg och avgift till arbetslöshetskassan är några exempel.
 • Utgifter. Har du exempelvis utgifter för telefon, tv eller träningskort där du får svårt att betala finns det möjlighet att kontakta dessa bolag. Berätta om din situation för att eventuellt hitta en överenskommelse för ett betalningsupplägg som hjälper dig.

Se upp! Att strunta i att betala räkningarna och inte höra av sig till de du ska betala är en mycket dålig idé, eftersom det leder till påminnelseavgifter därefter inkasso och ibland även till att Kronofogden kopplas in. Att höra av sig och säga som det är kan spara dig hundralappar i onödiga avgifter och skona dig från sömnlösa nätter med oro för ekonomin.

Har du bolån?

 • Amorteringskravet: Bolån utgör 82 procent av hushållens totala skulder och kan vara en tung börda att bära när ekonomin har förändrats snabbt. Finansinspektionen har därför öppnat för möjligheten att slopa amorteringskravet fram till juni 2021. Kontakta därför din bank om din ekonomiska situation har förändrats och undersök möjligheten att slippa amortera under en period. Kom ihåg att räntan fortfarande ska betalas, så det innebär inte att du inte behöver betala av på dina bolån alls.
 • Låneskydd: Har du tecknat låneskydd? Många banker erbjuder låneskydd när du tecknar stora lån. Du kanske också har ett? Ett låneskydd kan hjälpa dig med månadsbetalningarna om du blir sjukskriven eller arbetslös. Glöm inte att utnyttja den om du kan.

Ta hjälp av budget- och skuldrådgivare

Känns situationen övermäktigt och du får svårt att prioritera rekommenderar jag att du tar hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare. De kan hjälpa dig strukturera upp ekonomin, få koll på läget och lägga upp en hållbar plan. Tjänsten är kostnadsfri och du omfattas av tystnadsplikt. Lättast kommer du i kontakt med dem genom att ringa kommunens växel.

 

Sharon Lavie

Familjeekonomi


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.