02 april 2020

Detta gäller för din resa i coronatider

reserestriktionerFler och fler börjar oroa sig för vad som ska hända med sin bokade och i många fall betalda resa. Generellt kan man säg att det är enklare för dig som har bokat en paketresa men även du som har bokat en reguljärbiljett, hotellrum eller köpt biljetter till evenemang som blivit inställt pga av coronaviruset har i vissa fall goda chanser att få dina pengar tillbaka.  Nedan kan du se vad som gäller för dig.

Paketresor
Om du har bokat en paketresa som skulle påbörjas under den tiden som UD avråder för resor till alla länder eller till ditt specifika resmål har du rätt att avboka och få alla pengar tillbaka, eftersom du är skyddad av paketreselagen. Som regel ska du få tillbaka dina pengar inom 14 dagar men var beredd på att det kan dröja lite längre tid med tanke på de speciella omständigheter som råder nu.

Flygresor:
Du vill avboka eftersom UD avråder:
Har du bokat en reguljär flygbiljett så finns inte samma tydliga lagstiftning som för paketresor, men enligt Konsumentverket bör du kunna kräva att flygbolaget ska återbetala dig för hela flygbiljetten när UD avråder från alla resor till andra länder. Orsaken är att denna avrådan bör ses som en force majeure-liknande händelse. Det vill säga en händelse som är ytterst ovanlig, oförutsägbar och bortom både din och flygbolagets kontroll.

Om din resa blivit inställd av flygbolaget:
Har din flygresa blivit inställd har du rätt att få tillbaka dina pengar inom sju dagar, var dock beredd på att det kan dröja lite längre tid med tanke på de speciella omständigheter som råder nu

Ombokning eller presentkort
Många flygbolag och resebolag erbjuder dig att omboka din resa till ett annat tillfälle eller ett presentkort i stället för återbetalning när en resa ställs in. Båda dessa alternativ är okej om du vill det, men det är du själv som väljer om detta är ett alternativ som passar dig eller om du hellre vill ha tillbaka pengarna.

Funderar du på att acceptera ett presentkort behöver du vara medveten om att presentkort på en paketresa inte omfattas av resegarantin. Skulle researrangören gå i konkurs är presentkortet värdelöst och du kan inte räkna med att få några pengar tillbaka från resegarantin.

Hotellbokningar i andra länder
Förutom UDs avrådan från resor till alla länder har många länder infört också olika typer av inreseförbud och karantänbestämmelser som kan begränsa rörligheten för allt annat än nödvändiga ärenden. Har du en hotellbokning under tiden avrådan och restriktioner pågår, bör du ha rätt att avboka hotellet. Du ska vända dig direkt till hotellet för att göra din avbokning och begära pengarna tillbaka.

Resor inom Sverige
Just nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man inte ska göra resor inom Sverige vilket innebär att du kan ha rätt att få pengarna tillbaka om du avbokar din resa. På samma sätt dom för utlandsresor kan detta ses som force majeure-liknande händelse. Eftersom liknande ärenden inte har prövats rättsligt ännu, finns det risk för att företaget som du tänkt resa med nekar dig återbetalning. Då kan du göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som kan göra denna prövning.

Precis som för utlandsresor har vissa företag valt att ändra sina villkor för några av sina resor och erbjuder möjlighet att boka om, åter är det upp till dig om det är ett alternativ du kan acceptera. I normala fall är det villkoren för resan som gäller om du själv vill avboka din resa, vilket kan variera från företag till företag och beroende på typ av biljett du valt.

Hotell och boenden i Sverige
Har du bokat ett hotell eller boende i Sverige är det ditt avtal med hotellet/boendet som styr om du har rätt till avbokning eller ombokning. Många hotell har möjlighet till gratis avbokning fram till ett dygn innan ankomst. Ta kontakt med hotellet/ boendet  och fråga om det finns en sådan möjlighet.

Evenemang som ställs in
Om du har köpt biljetter till en konsert, en teaterföreställning, en fotbollsmatch eller annat som ställs in har du rätt att få tillbaka pengarna för själva evenemanget oavsett anledningen till att arrangören ställer in. Arrangören ska återbetala dig för biljetten eftersom du inte får vad du har betalat för. För att få tillbaka dina pengar ska du vända dig till arrangören med ditt återbetalningskrav. Dessa typer av ärenden är inte rättsligt prövat ännu med koppling till coronaviruset, därför finns det risk för att arrangören nekar dig återbetalning. Skulle du bli nekad återbetalning  kan du göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som kan göra denna prövning.

Reseförsäkringar
När gäller din reseförsäkring?
Har du en reseförsäkring antingen genom din hemförsäkring eller genom att du köpt resan med ett betalkort  gäller avbokningsskyddet endast för om du eller någon närstående råkar ut för sjukdom eller olycka inför resan. För att kunna använda avbokningsskyddet i reseförsäkringen måste du ha ett läkarintyg som visar din diagnos och att du inte ska resa. Har du en kronisk sjukdom som gör att du tillhör en riskgrupp omfattas du tyvärr inte heller eftersom risk för sjukdom inte är en giltig orsak för avbokningsskydd. Däremot kan du ha rätt till återbetalning om du har bokat en paketresa, då ska du vända dig till din researrangör.

Avbokning av en framtida resa på grund av oro för att smitta
Avbeställningsskyddet i hemförsäkringen eller bankkortet gäller inte i de flesta fall för avbokning på grund av oro för smitta. Har du tecknat en separat avbeställningsförsäkring kan det eventuellt gälla när UD avråder från resa. Du bör kontakta ditt försäkringsbolag för att undersöka vad som gäller i ditt fall.

Akut sjuk i influensa som kan vara Covid -19
Både hemförsäkringens reseskydd med tillägg och kortförsäkringens avbeställningsskydd gäller vid akut sjukdom.  Du behöver skicka in läkarintyg som visar att du är akut sjuk.

Avbruten resa
Har din resa blivit avbruten på grund av sjukdom kan du få ersättning för outnyttjad resekostnad, eller ersättningsresa om mer än halva restiden gått förlorad, om du under din vistelse blivit akut sjuk, skadad eller om du hamnat på sjukhus. Du ska ha läkarintyg där det ska stå att du behöva vila på hotellrummet. Har din semester blivit avbruten på grund av coronaviruset kan du inte få ersättning för outnyttjad resekostnad. Däremot kan det i vissa hemförsäkringar finnas ett katastrofskydd som täcker merkostnader som kan uppstå vid evakuering till en säkrare plats eller hemtransport.

 

 

Sharon Lavie

Familjeekonomi


Logga in

Just nu förekommer bedrägeriförsök där bedragare ringer och utger sig vara från Ikano Bank.
Var särskilt uppmärksam på samtal där bedragaren ringer och informerar om beviljat lån och ber dig att godkänna detta med Bank-ID. Observera att vi aldrig kommer kontakta dig och uppmana dig att lämna ut uppgifter till Bank-ID eller bankdosa.


Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.