20 februari 2020

Så förbättrar du din chans att få skuldsanering


skuldsaneringOm du har skulder som du inte kan betala nu eller på flera års sikt, är det en god idé att undersöka om du kan bli beviljad skuldsanering. Skuldsanering innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. Tanken är att du lever på existensminimum under några år och betalar allt överskott från dina inkomster på dina skulder, därefter är du skuldfri. Oftast rör det sig om en period på 5 år.

Här kommer tips på hur kan förbereda dig och öka din chans att bli beviljad en skuldsanering.

 1. Kontakta dina fordringsägare (de företag och personer du är skyldig pengar) och berätta om din situation.
 2. Om Kronofogden redan idag utmäter din lön, finns det ingen poäng med att ingå nya överenskommelser om avbetalning. Det Kronofogden lämnar kvar på kontot är noga uträknat till att precis räcka för dig och din familj.
 3. Om Kronofogden inte utmäter din lön kan det finnas möjligheter att förhandla med fordringsägaren, kanske kommer ni överens om en avbetalningsplan. Har du borgenslån, kontakta även borgensmannen och informera om din situation.
 4. Försök få stenkoll på din ekonomi. Vilka inkomster har du? Vilka utgifter har du? Vissa utgifter måste betalas. Hyra eller bolån, el, hemförsäkring, barnomsorg och avgift till arbetslöshetskassan är några exempel. Först när dessa är betalda ska du betala av på andra utgifter som till exempel telefon, tv, träningskort etc.
 5. Räkna ut hur mycket pengar du har kvar för att betala skulderna. Använd Konsumentverkets Budgetkalkyl för att få hjälp med att göra en budget. Här får du hjälp med att uppskatta rimliga kostnader för hushållet. Mat, tvål och tvättmedel är exempel på utgifter som du inte kan undvika.
 6. Förändra dina vanor. Ska du klara av att leva på existensminimum under fem år så kanske din livsstil behöver förändras. Din ekonomi måste gå ihop varje månad utan att behöva ta nya lån.
 7. Avsluta eventuella kreditkonton och klipp sönder korten.

Så fort du får Kronofogdens beslut om att inleda skuldsanering ska du sluta betala på alla dina skulder och betala till Kronofogden enligt den betalningsplan som de skickar till dig. Det innebär att du ska fortsätta betala alla räkningar som inte har förfallit till betalning så som hyra, elräkning, CSN, hemförsäkring etc men sluta betala på skulder där förfallodatumet redan har passerat.

Om du inte blir beviljad Skuldsanering
Ge inte upp. Försök att förstå varför du inte fick skuldsanering. Kanske är dina utsikter att klara av att betala skulderna på egen hand bättre än vad du själv trodde. Man får söka skuldsanering hur många gånger man vill. Däremot är det svårt att få skuldsanering igen, om man en gång har blivit beviljad men misslyckats. Därför är det bättre att vara redo mentalt och ekonomiskt på vad en skuldsanering innebär.

Vad kan du förändra? Har du skulder så behöver du fundera över om du kan förändra något i din livssituation. Kan du öka inkomsterna eller minska utgifterna? Har du några tillgångar som du kan sälja? Behöver du ha bil? Är det nödvändigt att sälja huset eller bostadsrätten?

Planera återbetalningen. Planera för hur du ska kunna betala tillbaka så mycket som möjligt av dina skulder. Försök skaffa bättre villkor av dem du är skyldig pengar. Kanske kan du få amorteringarna minskade eller inställda under en tid, eller sänka räntan på skulden.

Håll kontakten. Genom att hålla kontakten med dina kreditgivare förbättrar detta oftast dina möjligheter att hitta en lösning lite senare.

Sök hjälp. En budget- och skuldrådgivare finns i varje kommun. De har tystnadsplikt och kan hjälpa dig med en långsiktig plan för att successivt bli av med dina skulder. Hitta kontaktuppgifter på Hallå Konsument eller genom att ringa din kommuns växel.

 

Sharon Lavie

Familjeekonomi


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.