Gemensam eller delad ekonomi?
Det är inte ovanligt att man har olika tankar och åsikter om hur en gemensam ekonomi ska skötas. Då är det viktigt att hitta ett gemensamt sätt som båda kan acceptera, eftersom sättet man själv hanterar pengar även påverkar den andre. Det är inte bara hyran som är gemensam utan även reparationen av tvättmaskinen och storhandlingen inför helgen.
Ta er tid att diskutera
Vi vet att ekonomi ofta inte förknippas med romantik, men romantiken mår bättre av att slippa bli drabbad av gnabb som rör ekonomin. Istället för att gå och störa sig på varandras olikheter så kan man göra det till ett gemensamt projekt. Boka en kväll för att bestämma er för vilken modell som passar er bäst så kan ni slippa gnabbet resten av året. Att sätta sig i lugn och ro, kanske duka upp med lite snacks och något gott att dricka gör att ni inleder med god sinnesstämning och lättare kan komma överens. Att vänta tills det att problemen redan har uppstått och frustrationen är ett faktum bäddar ju sällan för smidiga lösningar.
Var ska man börja?
Börja med att räkna på hur stora de gemensamma utgifterna är. Har ni svårt att få en överblick kan det vara bra att ta fram senaste räkningarna och titta igenom senaste månadens transaktioner på lönekontot.
Diskutera vad ni vill med er ekonomi. Vill ni kunna göra massa saker tillsammans eller har ni vitt skilda intressen som ni vill prioritera och kanske dessutom är olika kostsamma? Att ha ett gemensamt förhållningssätt gör att ekonomin blir tydlig för er båda och det blir lättare att prioritera.
Titta igenom vilka av de tre modellerna nedan som skulle fungera. Vilken man väljer beror lite på vilken fas man befinner sig i. Testa en variant och sätt upp ett datum för ett nytt möte. Då kan man till exempel justera summorna, och prata om vad som känns bra och mindre bra.
1. För er som är nyblivna sambos eller kompisar som bor ihop
Den enklaste lösningen, som förutsätter att man har liknande inkomster, är att dela lika på de gemensamma utgifterna. Bestäm en summa som var och en för över till ett gemensamt konto. Härifrån betalar man räkningarna och alla gemensamma utgifter. Båda har också ett kort kopplat till kontot, så att man till exempel handlar mat därifrån. Har man ett gemensamt sparande kan den summan också sättas in på det här kontot, och sedan flyttas vidare till ett gemensamt sparkonto. Det kan handla om att man t.ex. sparar till en gemensam semester eller vill bygga upp en gemensam buffert. Se givetvis till att båda har tillgång till det kontot så ni båda får insyn i alla delar av ekonomin.
De pengar som var och en sedan har kvar på sitt konto gör ni vad ni vill med. Den ena kanske väljer att ha ett eget sparande, medan den andra vill konsumera. Huvudpoängen är att du gör som du vill utan att den andre ska lägga sig i det.
2. För er som har stora skillnader i inkomst
Tjänar en av er mycket mer än den andra kan det vara väldigt tungt för den som tjänar mindre att bära lika stor del av utgifterna utan att dela på inkomsterna. Det kan leda till att ni inte kan göra så mycket gemensamt och kanske kan det bli frustrerande om ena parten har hur mycket som helst att leva på och den andres ekonomi knappt går ihop. En lösning då är att ni bidrar efter förmåga.
Står en av er för 60 procent av hushållets inkomster, kan den personen också bidra med 60 procent av utgifterna. På det sättet får båda en rimlig peng över för eget bruk. Detta alternativ är mindre lämpligt om en arbetar deltid för att till exempel ta hand om barn. Då är det viktigt att den av er som går ner i tid och lön blir kompenserad ekonomiskt med pengar att röra sig med under månaden, sparande, premiepension och eventuellt också privat pensionssparande.
3. För er som har levt tillsammans länge
Ni har koll på vilka inkomster och utgifter hushållet har och har en gemensam syn på det. Större utgifter diskuteras men annars har ni förtroende för varandra och vill kunna ha tillgång till alla delar i er ekonomi. Det innebär att alla inkomster förs in på ett konto som används till både hushållsutgifter, personliga utgifter och därifrån slussas det även pengar till ert sparande.
Nackdelen med denna modell är att det kan leda till konflikter och missnöje. Till exempel: ”Du snusar, då kan jag köpa kläder för 1 000 kronor”. Eftersom var och en inte har sitt eget att göra vad man vill med, är det lätt att börja kritisera den andre för sina prioriteringar och vanor.