09 september 2019

Så fixar du studentekonomin

Studentbild

Som blivande student kan tankarna inför studiestart mest kretsa kring valet av utbildning, ny bostadsort och spänningen att få träffa alla nya människor. För många innebär studentlivet också att man för första gången ska ansvara för sin egen ekonomi. Med lite planering går det att få studiemedlet att räcka, men det är svårt. En genomsnittlig student går back 270 kronor per månad enligt en budget jag har räknat ut som basers huvudsakligen på Konsumentverkets kostnadsberäkningar. Då kan det vara bra att veta hur man kan öka inkomsterna så livet även kan rymma nöjen och oförutsedda händelser.

 Så funkar CSN:s studiemedel

Du kan som mest få 10 676 kronor i studiemedel för fyra studieveckor. Av dem består 3 236 kronor av bidragsdelen och 7 440 kronor är lånedelen. Du får oftast beslutet inom en vecka från din ansökan och du kan få studiemedel fyra veckor bakåt i tiden. Har du andra inkomster, kan det påverka din rätt till studiemedel. Överstiger inkomsterna det fribelopp som gäller under ett kalenderhalvår kommer studiemedlet att minskas. Läser du på heltid under 20 veckor med studiemedel är fribeloppet 90 075 kronor. För att undvika att bli återbetalningsskyldig ska du meddela CSN om du jobbar extra och har högre inkomster. Antalet veckor som du kan få studiebidrag är begränsat, så planera gärna för att se till att ditt studiemedel räcker för hela din utbildning.

 Sök bostadsbidrag

Är du under 29 år kan du söka bostadsbidrag. Har du inga barn kan du få upp till 1300 kronor. Hos Försäkringskassan kan du både göra en preliminär beräkning och ansöka. Bostadsbidraget minskar om din inkomst är över 43 500 kr per år. Som inkomst räknas 80 procent av studiebidragsdelen, lön, ränteinkomster med mera. Skulle du få mer i inkomst än du uppger i ansökan blir du återbetalningsskyldig. Du som läser sista året ska vara extra uppmärksam på att bostadsbidraget räknas helårsvis. Om du studerar fram till juni och räknar med att börja jobba direkt efter studierna är chansen ganska stor att dina totala inkomster för året kommer överstiga den summa som är tillåtet för att få bostadsbidrag. Därför ska du alltid meddela Försäkringskassan om du jobbar extra och får högre inkomst.

 Dela bostad

Enligt branschorganisationen Studentbostadföretagen[1] är snitthyran för ett korridorsrum 2405 kronor/månad, det är drygt 1 100 kronor billigare i månaden än för en studentetta. Genom att dela en större bostad med andra studenter kan du i många fall sänka bostadskostnaden ytterligare. Det man ska tänka på är att studentbostäder oftast erbjuder två hyresfria månader under sommaren, medan en vanlig lägenhet betalas året om.

Låna studielitteratur

En av de tyngre posterna i studenternas ekonomi är studielitteraturen. Ett tips är att så tidigt som möjligt ta reda på vilken litteratur som ska användas för kommande kurser och försöka boka dessa i biblioteken. Alternativt kontakta studenter som tidigare läst de kurser som du ska läsa och köpa litteraturen från dem begagnat och förhoppningsvis till ett mer överkomligt pris.

Betala mindre skatt

Du kanske ska jobba extra eller sommarjobba? Om du inte känner för att betala mer skatt än nödvändigt kan du fylla i ett intyg eller begära jämkning. Du får på så sätt ett lägre skatteavdrag och mer pengar att leva på. Tjänar du mindre än 19 670 kr under hela 2019 behöver du inte betala någon skatt alls. Då fyller du i ett intyg som du lämnar till din arbetsgivare. Tjänar du mer än 19 670 kronor kommer du betala skatt på hela beloppet du tjänar. I detta fall kan du begära jämkning som innebär att arbetsgivaren drar mindre i skatt. Intyg, jämkningsansökan och mer information finns i Skatteverkets broschyr.

 Sök stipendier

För att öka dina inkomster kan du söka stipendier och bidrag. Även om det tar lite tid, så kan det absolut vara värt  det om du blir beviljad. Länsstyrelsen har en bra sökdatabas över landets stiftelser som delar ut stipendier och bidrag. Dessutom är stipendier som går till utbildning skattefria. 

 Utnyttja ditt studentkort 

Som student har du möjlighet att skaffa Studentkortet. Med Studentkortet får du tillgång till en mängd olika rabatter och förmåner hos ett stort antal företag över hela landet. Detta blir givetvis inte en inkomst men att kapa kostnader är också att sätt att få pengarna att räcka lite längre.

 Studentbudget

Studentbudget 

Kommentarer

 • Hyra: Snitthyran för en studentetta 2017, enligt Studentbostadföretagen. Snitthyran för ett korridorsrum samma år var 2405.
 • Livsmedel: Alla måltider tillagas hemma
 • Medier: Kostnad för streamingtjänster så som Spotify och Netflix
 • Andra kostnader: Studiematerial
 • Alla övriga poster bygger på Konsumentverkets kostnadsberäkningar[1] Studentbostadföretagens nyckeltal för 2018 baseras på 2017 års hyror.

Sharon Lavie

Familjeekonomi


Logga in

För närvarande kan vissa kunder uppleva problem vid inloggning. Vi beklagar detta och arbetar på att lösa problemet snarast möjligt.

Välj vilken tjänst du vill logga in på:Har du en pågående bolåneansökan?

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.