14 maj 2019

Till barn som söker sommarjobb

Sommarjobb

Varför sommarjobba?
Genom att sommarjobba kan du få värdefull arbetslivserfarenhet som kan ge dig ett försprång i framtiden. Du kan knyta kontakter med arbetsgivare samtidigt som du får testa flera olika arbetsplatser och yrken. Ett sommarjobb kan till och med göra det mer spännande att fortsätta studera, oavsett om du läser på högstadiet, gymnasiet eller ska börja läsa på högskolan. Vissa ämnen i skolan kan kännas mer meningsfulla om du får praktisera dem i verkligheten. Dessutom kan du tjäna dina egna pengar och spara till lite större drömmar som du har.

Att söka jobb

 • Ett generellt tips är att vara ute i god tid, men med det sagt så kan man alltid fråga. Ibland behöver arbetsgivaren mer hjälp än vad han eller hon trodde från början.
 • Det är alltid bra att ha ett CV med sig eller i vart fall en kort beskrivning av dig, gärna med en bild så det är lätt att komma ihåg. Skriv hur gammal du är, tidigare erfarenhet, vilken tidsperiod du vill arbeta och vilken typ av sommarjobb du söker. Glöm inte att skriva ner dina kontaktuppgifter som mobiltelefonnummer och e-postadress.
 • Har du tid och möjlighet att besöka arbetsplatsen du är intresserad av och lämna över din jobbansökan kan det vara en fördel. Räkna inte med att det finns någon som kan ta emot dig för ett längre samtal, men du kan enkelt presentera dig med namn, säga att du vill söka sommarjobb och att de gärna får kontakta dig. Har de tur kanske du får besked med detsamma, i annat fall lämnar du din CV/beskrivning och väntar på att de hör av sig.
 • Man kan ringa upp några dagar efteråt och fråga om de har hunnit titta på din ansökan. Det visar att du är seriös.
 • Har du inte möjlighet att besöka arbetsplatsen går det ofta bra att skicka sin ansökan med e-post till arbetsplatsen.

Innan du börjat

 • Som minderårig har du rätt att få en handledare - det är den person du kan vända dig till om du har frågor och funderingar och som ger dig en god introduktion till arbetet och arbetsplatsen.
 • Stäm av tid och plats när du ska börja.
 • Fråga om du behöver ha några särskilda arbetskläder och i så fall vilka.
 • Fråga vem du kan ringa till om du skulle bli sjuk

Känn till dina rättigheter

 • Ta reda på om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats. Den reglerar bland annat din lön och OB- ersättning (Obekväm arbetstid).
 • Be att få ett anställningskontrakt. Där ska det stå ungefär vilka dina arbetsuppgifter är och vilka timmar du ska jobba. Om du är under 18 år finns det vissa arbetsuppgifter som du inte ska utföra, som tex tunga lyft eller arbete med hälsofarliga ämnen.
 • Om du skulle ha funderingar kring dina rättigheter som arbetare kan du ta kontakt med den fackliga representanten på din arbetsplats.
 • Kommer du att fylla 16 år detta år och har gått ut grundskolan? Du får arbeta maximalt 8 timmar per dag och högst 40 timmar per vecka. Om ditt arbete kräver det, så kan du få jobba mer än 8 timmar enskilda dagar så länge arbetstiden inte överstiger 40 timmar i veckan.

Lön

 • I Sverige finns ingen lagstadgad minimilön, däremot kan det i kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackföreningar, utan direkt statlig inblandning finnas överenskommelser om minimilön. Vanliga benämningar är då ingångslön eller grundlön. Kollektivavtalen är frivilliga, och gäller därför bara för de företag som valt att ansluta till kollektivavtalen. Enarbetsgivare som inte är ansluten till ett kollektivavtal kan i princip betala ut hur lite som helst.
 • Lönen beror på hur gammal du är och om du har erfarenhet av det du ska jobba med. För unga under 18 har jag sett lägstalöner på mellan 80-95 kr i timmen inom hotell och restaurang, 80-120 i handeln och arbetar du kommunalt ligger rekommendationen från fackförbundet kommunal på mellan 70-85 kr i timmen.
 • OB- tilläggen är runt 21 kronor och uppåt.
 • Har du ett kommunalt sommarjobb så varierar lönerna kraftigt över hela landet. Har du fyllt tretton år kan du räkna med att tjäna mellan 30-80 kronor per timme. Mitt tips är att om du får frågan: Hur mycket vill du ha i lön” att du svarar 80 kronor i timmen, men är beredd på att komma överens om mindre.

Betala skatt?

 • Skatt betalar du på din intjänade inkomst om du totalt under 2019 tjänar mer än 19 670 kr. För att du ska slippa betala för mycket skatt kan du begära jämkning. Du kan göra en ansökan om jämkning på Skatteverkets webbplats genom att fylla i blanketten ”Jämkning för skolungdom och studerande”. När du fått beslutet, lämnar du in det till arbetsgivaren. Då drar arbetsgivaren rätt skatt från början.
 • Om du vet att du kommer tjäna mindre än 19670 kr under 2019 behöver du inte betala skatt alls. Då ska du lämna in intyget ” Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” till din arbetsgivare. Intyget fyller du i själv och går också att hitta på skatteverkets webbplats.

Tips på jobb för unga över 16 år

 • Arbetsförmedlingens platsbank eller via något bemanningsföretag för studenter.
 • Kontakta kommunen- sök kommunalt sommarjobb. Det är kommunen där du bor som administrerar dessa jobb och bestämmer arbetsperioder och löner.
 • Kontakta olika företag direkt och anmäl ditt intresse för att sommarjobba.

Tips på jobb för unga under 16 år

 • Kontakta kommunen - I Stockholm krävs det att du fyllt 16 år för att få ett sommarjobb, men i Malmö räcker det att du fyllt 13 år.Arbeten som kan erbjudas är: Jobb på simhall, fritidsgård, parkunderhåll m.m
 • Ett vanligt jobb för killar och tjejer som fyllt 13 är att dela ut reklam. Svensk direktreklam som ansvarar för reklamutdelning i hela landet söker hela tiden ny personal.
 • Ålderdomshem, glasskiosker och restauranger är typiska arbetsplatser som behöver mer hjälp under sommaren.

Tänk på att
För att få jobba krävs det att du har fyllt 13 år. Är du under 13 år får du endast göra enklare sysslor i hemmet. Exempel på sådant arbete är trädgårdsarbete, frukt- och bärplockning samt rensning av trädgårdsland. Är du över 13 år men under 16 måste din arbetsplats vara riskfri och det får inte förekomma konflikter eller våld. Du får inte ha hand om försäljning av varor som det finns åldersgräns på. Till exempel tobak och alkohol. Du får inte lov att jobba mellan 20 och 06. Dagar när du är ledig från skolan får du lov att arbeta 7 timmar. När du har lov från skolan får du arbeta högst 35 timmar i veckan.


Lycka till med jobbsökandet!

Sharon Lavie

Familjeekonomi
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.