28 februari

Se ditt sparande som ett Vasalopp

Vasaloppet

Precis som inför ett Vasalopp kan det vara klokt att ha en taktik för ditt sparande. Det rätta sparupplägget kan ge dig maximal spareffekt och nytta. Som perfekt matchad valla som förstärker din ekonomi i de flacka partierna och som kan stötta i backar och förhindra halka när det behövs.

Buffert – Träning och blåbärssoppan för extra energi
För att klara av oväntade händelser eller tuffare backar i livet så som sjukdom, tillfällig arbetslöshet eller en större utgift för bilreparation eller tandläkarbesök behövs en buffert. Precis som träningen förbereder dig för loppet, ger blåbärssoppan dig det lilla extra när du precis ska möta en tuff sträcka. Hur mycket buffert du behöver beror på flera faktorer. Bor du ensam eller har du familj, är ni en eller flera som jobbar, bor du i hyreslägenhet eller hus mm. Det är vanligast att ha sin buffert på ett sparkonto där du kan sätta in dina pengar när du vill och ta ut dina pengar med fria uttag.

Sparmål inom ett par år – Dina skidor
För att komma någonvart så behöver du så klart en basutrustning.  Är din ambition att ta ett par skidrundor per säsong så räcker det egentligen med ett par skidor och stavar. Du behöver inte träna eller göra några större förändringar i din vardag. Detsamma gäller för kortare sparmål så som en semesterresa eller en dator. För att göra det så smidigt som möjligt räcker det med ett sparkonto. Detta lågriskalternativ passar perfekt eftersom du inte vill riskera att ha mindre pengar på kontot när det är dags att ta ut pengarna. Glöm därför inte bort att försäkra dig om att kontot omfattas av insättningsgarantin.

Sparandet på 5-10 år sikt – Dina bindningar
Drömmer du om att bo i en bostadsrätt eller ett hus behöver du börja spara till första insatsen. Ditt sparande behöver kontinuitet och ibland en del nya prioriteringar i vardagen. Liksom dina bindningar i skidan ska detta sparandet binda dig till ditt åtagande under en längre period och samtidigt ge bättre utväxling än ett vanligt sparande. För att kunna spara 15 % av bostadspriset till handpenning behöver du en realistisk sparhorisont på mellan 5-10 år.  Historiskt sett har det visat sig varit motiverat att ta lite högre risk med en möjlighet att få högre avkastning. Det kan helt enkelt gå snabbare att skrapa ihop kronorna du behöver till din insats. Här kan det vara en bra idé att blanda aktiefonder med långa räntefonder för att få en lite högre förväntad avkastning men ändå inte till den högsta risken. Genom att blanda fondtyper sprider du risken i ditt sparande.

Det lånsiktiga sparandet – Din valla
Drömmer du om att gå i pension tidigt eller kanske ha ett ordentligt sparkapital om 20 år? Då ska du anpassa ditt sparande precis som du byter valla efter olika förutsättningar. I början vill du ha ordentligt med glid och fart. Då kan det vara en klok idé att börja intressera sig för aktier. Har du ett långt sparperspektiv visar historiken att det har varit gynnsamt att ta högre risk, vilket betyder att pengarna kan både gå upp och ned i värde – mot att man, förhoppningsvis, får högre avkastning i slutändan. Efter ett tag kan du behöva stuva om i sparandet, byta valla, för att sprida riskerna. För det riktigt långsiktiga sparandet rekommenderas det vanligtvis att man sparar i aktier eller aktiefonder. Även här finns mycket att välja på. Globala indexfonder, Sverige fonder, tillväxtfonder har olika risknivåer. Genom att investera i aktier från flera företag, regioner och på olika marknader kan du justera den risknivån och den förväntade avkastningen.


/ Sharon Lavie

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in på Ikano Bank

Logga in på ditt partnerkort

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.