Det visar sig att du använder en utdaterad webbläsare. Vissa funktioner kanske inte kommer att stödjas.
11 november 2019

Kvarskatt - vad händer om du inte kan betala?

kvarskatt

Fick du ett slutskattebesked i augusti om att du ska betala kvarskatt? Då har du bara ett par dagar kvar att betala in skatten för att slippa den förhöjda räntan på 16,25%. Du som fick ditt slutskattebesked i augusti har fram till 12 november på dig att betala in kvarskatten.
Fick du beskedet i september så har du ytterligare en månad på dig till den 12 december och du som kommer få slutskattebeskedet i december behöver ringa in 12 mars 2020 i din kalender som sista datum för inbetalning.

Varför är detta viktigt?

Alla som har kvarskatt betalar ränta på skulden tills den har betalats in. Den initiala räntan fram till förfallodatumet är 1,25 %. Missar du detta datum kommer du behöva betala 16,25 % istället. En räntesats som minst sagt kan bli kännbar. Dessutom får du inte göra avdrag för denna ränta.

Exempel:

  • Har du en skuld på 10 000 kronor betalar du innan förfallodatumet 10 kronor/månad i ränta. Missar du att betala in kvarskatten i tid betalar du därefter 135 kronor/ månad.
  • Har du en skuld på 30 000 kronor betalar du innan förfallodatumet 31 kronor/månad i ränta. Missar du att betala in kvarskatten i tid betalar du därefter 406 kronor/månad.
  • Har du en skuld på 50 000 kronor betalar du innan förfallodatumet 52 kronor/månad i ränta. Missar du att betala in kvarskatten i tid betalar du därefter 677 kronor/månad.
  • Har du en skuld på 100 000 kronor betalar du innan förfallodatumet 104 kronor/ månad i ränta. Missar du att betala in kvarskatten i tid betalar du därefter 1354 kronor/månad.

Den lägre räntesatsen har redan börjat gälla och för att undvika den helt hade du behövt göra en extra skatteinbetalning.

  • Har du kvarskatt under 30 000 kronor betalar du ränta från och med 4 maj 2019.
  • Har du kvarskatt på över 30 000 kronor så betalar du ränta redan från 13 februari 2019

Vad händer om jag inte kan betala?
Har du inte möjlighet att betala hela summan kan det vara mer fördelaktigt för dig att låna pengar, om du kan få ett lån med en ränta som understiger 16,5%. Den ränteutgiften får du dessutom göra avdrag för i nästa års skattedeklaration.

Är underskottet på ditt skattekonto över 100 kronor får du en betalningsuppmaning.  Är underskottet 2 000 kronor eller mer så får du ett betalningskrav. Om du inte betalar hela beloppet eller tillräckligt för att underskottet blir lägre än 2 000 kronor kommer skatteverket skicka in skulden till Kronofogden för indrivning. Förutom skulden från skattekonot tillkommer då Kronofogdens avgift och det kan även leda till en betalningsanmärkning som kan påverka din ekonomi i flera år framöver. Det är därför väldigt viktigt att du försöker betala in din skuld så fort som möjligt.


Boendeekonomi

Hushållsekonomi