27 augusti 2018

6 tips för en schysst studentbudget

GDPR

Som blivande student kan tankarna inför studiestart mest kretsa kring valet av utbildning, ny bostadsort och spänningen att få träffa alla nya människor.

För många innebär studentlivet också att man för första gången ska ansvara för sin egen ekonomi. Med lite planering går det att få studiemedlet att räcka, men det kräver en del planering. 

Enligt CSNs rapport ”Studerandes ekonomiska och sociala situation 2017” uppger 61% av de som har studiemedel med bidrag och lån att studiemedlen inte täcker hela levnadskostnaden. 4 av 10 har sagt att de jobbar vid sidan om studierna. Dessutom säger 51% att bostadskostnaden är över 4000 kronor i månaden. Då kan det vara bra att veta hur man kan öka inkomsterna så livet även kan rymma nöjen och oförutsedda händelser.

 

Så funkar CSN:s studiemedel
Du kan som mest få 10 444 kronor i studiemedel för fyra studieveckor. Av dem består 3 164 kronor av bidragsdelen och 7 288 kronor är lånedelen. Du får oftast beslutet inom en vecka från din ansökan och du kan få studiemedel fyra veckor bakåt i tiden. Har du andra inkomster, kan det påverka din rätt till studiemedel. Överstiger inkomsterna det fribelopp som gäller under ett kalenderhalvår kommer studiemedlet att minskas. Pluggar du på heltid under 20 veckor är fribeloppet 88 138 kronor.

Se upp! För att undvika att bli återbetalningsskyldig ska du meddela CSN om du jobbar extra och har högre inkomster. Antalet veckor som du kan få studiebidrag är begränsat, så planera gärna för att se till att ditt studiemedel räcker för hela din utbildning. 

Sök bostadsbidrag
Är du under 29 år kan du söka bostadsbidrag. Har du inga barn kan du få upp till 1300 kronor. Hos Försäkringskassan kan du både göra en preliminär beräkning och ansöka. Bostadsbidraget minskar om din inkomst är över 41 000 kr per år. Som inkomst räknas 80 % av studiebidragsdelen, lön, ränteinkomster med mera. Skulle du få mer i inkomst än du uppger i ansökan blir du återbetalningsskyldig.

Se upp! Du som läser sista året ska vara extra uppmärksam på att bostadsbidraget räknas helårsvis. Om du studerar fram till juni och räknar med att börja jobba direkt efter studierna är chansen ganska stor att dina totala inkomster för året kommer överstiga den summa som är tillåtet för att få bostadsbidrag. Därför ska du alltid meddela Försäkringskassan om du jobbar extra och får högre inkomst.

Betala mindre skatt
Du kanske ska jobba extra eller sommarjobba? Om du inte känner för att betala mer skatt än nödvändigt kan du fylla i ett intyg eller begära jämkning. Du får på så sätt ett lägre skatteavdrag och mer pengar att leva på. Tjänar du mindre än 19 247 kr under hela 2018 behöver du inte betala någon skatt alls. Då fyller du i ett intyg som du lämnar till din arbetsgivare. Tjänar du 19 247 kronor eller mer kommer du betala skatt för hela beloppet du tjänar. I detta fall kan du begära jämkning som innebär att arbetsgivaren drar mindre i skatt direkt, så slipper du vänta på återbäring året därpå. Intyg, jämkningsansökan och mer information finns i Skatteverkets broschyr.

Se upp! Tjänar du mer än vad du har meddelat Skatteverket kanske arbetsgivaren drar för lite skatt. Meddela genast Skatteverket, så skatten dras korrekt och du slipper restskatt.

Sök stipendier
För att öka dina inkomster kan du söka stipendier och bidrag. Även om det tar lite tid, så kan det absolut vara värt det om du blir beviljad. Länsstyrelsen har en bra sökdatabas över landets stiftelser som delar ut stipendier och bidrag. Dessutom är stipendier som går till utbildning skattefria.

Se upp! Även om stipendier inte påverkar studiestödet och skatten, så påverkar det din rätt till bostadsbidrag. Meddela Försäkringskassan om du får stipendier så att du inte blir återbetalningsskyldig.

Sök sommarjobb i god tid
Du får bara studiemedel för 40 veckor per år. För att öka dina chanser att få ett sommarjobb bör du kontakta företag redan efter julledigheten och senast i mars. Ännu bättre förutsättningar har du om du helgarbetar eller jobbar extra under jul. Om du inte lyckas hitta sommarjobb kan du vända dig till din hemkommun. En del kommuner har särskilda sommarprojekt för studenter och du kan också ha rätt till ekonomiskt bistånd under sommarmånaderna.

Efter examen eller om du avbryter studierna.

Grundregeln säger att en student kan anses vara arbetslös om utbildningen har avslutats (utbildningen är fullföljd) eller avbrutits (du har hoppat av utbildningen och har inga konkreta planer på att avsluta den eller påbörja en ny). Har du arbetat innan eller under tiden du är student och varit med i a-kassan under en kvalificeringsperiod på 12 månader så kan du ha rätt till ersättning från a-kassan om du inte lyckas få ett jobb efter din examen. Läs mer om kraven som du behöver uppfylla på A-kassa.se

Utnyttja ditt studentkort

Som student har du möjlighet att skaffa Studentkortet. Med Studentkortet får du tillgång till en mängd olika rabatter och förmåner hos ett stort antal företag över hela landet. Detta blir givetvis inte en inkomst men att kapa kostnader är också att sätt att få pengarna att räcka lite längre.

 

Sharon Lavie

Gör det billigare


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.