28 maj 2018

Låt skatteåterbäringen förverkliga din dröm

GDPR

Vet du med dig att du kommer få återbäring av skatten i juni? Då kan det vara bra att göra en plan för vad du ska göra med pengarna när de landar på ditt konto. Utan en plan är det väldigt lätt att pengarna i den allmänna sommarkonsumtionen och inte ger dig något extra alls.

Här kommer tre tips på vad du kan göra med pengarna:

ikon nummer 1

Har du krediter eller lån, passa på att betala av dom. Detta kommer sänka dina kostnader för räntan och även din återbetalningstid. Det ger dig också mer utrymme i din dagliga ekonomi och ger effekt flera månader framöver.
ikon nummer 2
Starta ett buffertsparande. Har du inget sparande för oförutsedda händelser så bör du prioritera att bygga upp en buffert för en trygg ekonomi. Hur stor buffert du ska ha beror på flera faktorer. Har du fast jobb? Är ni flera i hushållet? Bor du i hus? Skriv upp vilka fasta kostnader du har som t.ex. mobilabonnemang, bil och huslån. Fundera på om du skulle klara av att betala dessa kostnader även om du blev sjukskriven ett par månader. Skulle du klara av en oförutsedd utgift som att diskmaskinen går sönder eller självrisken om du råkar krocka med bilen. Detta sparande vill du inte binda upp eftersom du lätt ska kunna komma åt det om något händer. Därför är rekommendationen att du öppnar ett eget sparkonto just för detta ändamål.
ikon nummer 3
Långsiktigt sparande. Låt skatteåterbäringen vara startskottet till att förverkliga en dröm. Har du ett tydligt mål för vad ditt framtida sparande ska gå till, blir det mycket enklare att avstå konsumtion. Beroende på hur långt i framtiden målet ligger kan du välja hur du vill placera dina pengar. Är målet en långresa om ett eller ett par år så vill du inte ta risker med ditt sparande. Ett vanligt sparkonto ger inte många procent i ränta men det lönar sig att jämföra olika banker. Se bara till att ditt sparande omfattas av insättningsgarantin. Är ditt mål mer långsiktigt, så kan ett ISK-konto vara ett bättre alternativ om du vill göra månatliga insättningar i fonder eller aktier. En avkastning på 8 % per år i snitt är inte ovanligt och du gynnas av ränta på ränta effekten. Detta kan passa dig som längtar efter att ha ett boende på varmare breddgrader att spendera vintrarna i som pensionär och har minst tio år kvar till pensionen.

 

 

Sharon Lavie

Familjeekonomi




 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.