28 maj 2018

Bonusfamilj - när allt blir ett plus

GDPR

Att vara en bonusfamilj är som att vara en ”vanlig” familj, fast med lite extra. Man är fler föräldrar som älskar barnen, fler åsikter som samlas vid middagsbordet och kanske fler funderingar kring ekonomin. Hur man gör med ekonomin i en bonusfamilj varierar precis lika mycket som det gör mellan vilka familjer som helst, men det kan vara bra att prata igenom vissa saker.

En bonusfamilj kan bestå av två föräldrar där båda har barn sedan tidigare eller där bara den ena vuxna har barn med sig in i relationen. Därefter kan nya barn tillkomma i bonusfamiljen. Hur ska man då tänka kring allt detta?

Hen får mer än mig!?
Det allra viktigaste i en bonusfamilj tycker jag är att barnen ska känna sig välkomna in i gemenskapen. Till en början kan det därför krävas millimeterrättvisa mellan alla barn. Det är en utmaning för er föräldrar. Precis som en vanlig familj har barnen olika behov och intressen vid olika åldrar, så en diskussion kring det och en förståelse från alla parter är en bra början.

Vem ska betala för vad och hur mycket?
Man kan ha en ekonomi där respektive förälder betalar för alla kostnader som barnet har. Det kräver en hel del listor eller sparade kvitton och kanske kan kännas lite stelt. En variant kan därför vara att de vuxna delar på kostnaderna för mat, el, hemförsäkring medan man ansvarar för sina egna barns fritidsaktiviteter, kläder och nöjen. Behöver ni bo extra stort så att alla barn få plats? Ja då kanske ni ska fundera på hur hyran ska fördelas. Har den ena fyra barn och den andre inga, kan det initialt kännas orättvist att dela på hyran rakt av. Med det sagt så behöver det inte vara fallet. Kanske tjänar partnern utan barn mycket mer och därför kan bidra ändå? Dessa diskussioner behöver ni ha innan ni flyttar ihop (och helst inte i barnens närvaro). Det blir svårt att leva ihop om den enes ekonomi knappt går ihop och den andre lever i överflöd.

Annat att tänka på?
Tänk på att barnen alltid ärver sina föräldrar. Är du gift men har inga gemensamma barn så kommer din partners barn att ärva allt som är din make/makas giftorättsgods. Är ni gifta och har en eller flera barn gemensamt och en eller flera barn från tidigare förhållande så får barnen från det tidigare förhållandet ut sitt arv efter sin förälder medan de gemensamma får vänta. Hur mycket barnen ärver går att reglera genom ett testamente. Barnen får alltid ut minst sin laglott, så det går inte att testementera bort. Är ni sambo så ärver barnen sina föräldrar direkt oavsett om de är gemensamma eller inte. Mitt råd är därför att alltid skriva äktenskapsförord/samboavtal och testamente. Dessutom tycker jag att ni ska göra en mardrömskalkyl. Helt enkelt en beräkning eller budget för hur var och en skulle klara sig ekonomiskt vid en separation eller dödsfall. Om ni tycker att resultatet inte är riktigt det ni önskar varandra, kanske en livförsäkring med varandra som förmånstagare kan passa.

Slutligen
Bor ni ihop så är ni en familj. Kom därför ihåg att även ”vanliga” familjer är oense ibland. Stäm av er ekonomi och era överenskommelser med jämna mellanrum. Lite tätare i början när relationen är färsk så att ni inte går och irriterar er eller oroar er i onödan. Och kom ihåg, tänk vad härligt att få träffa kärleken igen!

 

Sharon Lavie

Genomtänkta beslut


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.