Prata pengar med dina barn
Som förälder finns det mycket vi önskar för våra barn och en hel del vi behöver lära dem. Mycket kommer automatiskt av att barnen ser hur vi gör och det blir därför ett naturligt beteende för dem. Men när det gäller pengar så är det inte alltid lika lätt. En del föräldrar tycker att pengar och barn inte riktigt går ihop, även om barnen naturligtvis har ett intresse. Föräldrar ger i mindre och mindre utsträckning veckopeng och ger istället barnet pengar vid behov.
Hur ska man då göra som förälder för att barnen ska få en sund och positiv inställning till pengar? Här kommer några idéer:
- Ha en positiv inställning - Pengar är en möjlighet att göra roliga saker. Pengarna i sig är inte roliga, det är vad du ska göra för dom som är det viktiga. Genom att sätta upp riktiga, nåbara mål blir det roligt för barn att spara.
- Ge veckopeng eller månadspeng beroende på ålder – Lär barnen hantera sina egna pengar. Var tydlig vad de ska räcka till och ge dem ansvar för att klara av sin egen budget. Som förälder får du se till att inte glömma bort veckopengen. Var konsekvent. Har du inte kontanter så går det att öppna konto till ditt barn som du enkelt kan swisha pengar till. Du kan också bestämma när ditt barn är moget att ha ett eget uttagskort. På så sätt kan du ge veckopeng eller månadspeng till ditt barn på ett nytt sätt genom en vanlig överföring. Låt även barnet förhandla om vecko- eller månadspengen vid givna tillfällen kanske inför att de ska fylla år eller när ett nytt skolår börjar. De får berätta vad de ska använda pengarna till, hur mycket de ska spara och vilket område de tar ansvar för.
Genomsnittlig veckopeng |
Genomsnittlig månadspeng | |
0-5 år | 20 kr | |
6-8 år | 35 kr | |
9-11 år | 60 kr | 220 kr |
12-14 år | 360 kr | |
15-17 år | 800 kr |
- Börja tidigt - Väck intresset för de möjligheter som pengar kan ge i tidig ålder. Genom att låta barnen ha kontakt med pengar och dela din syn på hur pengar ska användas från tidig ålder skapar du en bra grund för beslut i framtiden.
- Lek med pengar – Oavsett om ni leker affär, monopol eller räknar pengarna i spargrisen. Det roliga ökar intresset för pengar, men även matematik och samhällskunskap.
- Låt barnen prioritera- En bra ekonomi handlar om att ha en sund balans mellan inkomster och utgifter. Det får du genom att prioritera det som är viktigt för dig - ska man slösa på nåt som är spännande i stunden (t.ex. en tuggummiautomat i mataffären) eller ska man spara till en biobiljett, ett spel eller något man samlar på? På så sätt blir barnen medvetna om vilka val de kan göra och även känna på hur det påverkar dem.
- Våga låta barnen göra misstag – Att köpa fel sak eller slösa pengarna och inte ha råd med något annat kan vara en nyttig läxa för barnen. Stå emot curling-beteendet att skjuta till pengar även om barnet blir ledset. Nästa gång tänker de till lite mer. Prata istället med barnet då och då och följ upp det ekonomiska beteendet. Guida och ge tips istället för att styra alla val.
- Förstärk positivt beteende – Beröm barnet när de visar kunskap om ekonomi eller sparar. Låt barnen känna sig duktiga och kunniga. Uppmuntra till ett sparbeteende genom att öppna ett eget sparkonto eller kanske öka veckopengen under förutsättning att en viss del läggs i spargrisen.
- Betala inte barnet för vardagssysslor – Att diska, städa rummet och plocka undan efter sig är sysslor som hela familjen kan lära sig att hjälpas åt med på daglig basis. Betalar du barnen för att göra saker som de borde göra ändå, så kommer de att börja förhandla med dig hela tiden. Däremot kan man göra en lista på lite andra uppgifter eller utökade ansvarsområden som kan vara rimligt att betala för. Det kan handla om att putsa fönster under hösten och våren, eller för att ansvara för en loppis.
- Pengar kan växa- Även om barn inte alltid förstår hur så är grundprincipen viktig. Genom att spara växer pengarna och blir fler om man lägger dem på ett sparkonto med ränta. När de börjar på högstadiet kan ni prata om konceptet ränta och så småningom kanske även om olika investeringar och placeringar.
- Varför lånar man pengar? – Äldre barn, speciellt i gymnasieålder är mogna för att prata om konceptet lån. I vilka lägen är det vanligt att man lånar? (köpa boende, bil, studielån) och vad innebär det att amortera och betala ränta.