16 januari 2018

Goda vanor som ger dig bättre ekonomi 2018

pengar som du kan spara med goda vanor

Ett nytt år är ett ypperligt läge för att starta med nya goda vanor. Det kan vara bra att börja med en god vana i taget för att inte förändringen ska kännas jobbig. Här kommer några idéer på goda vanor som ger dig ett riktigt gott ekonomiår 2018.

Jag ska sälja sånt jag inte behöver på loppis

Ett tillskott i kassan kan kännas riktigt skönt i januari eller inför sommarsemestern. Varför inte ta dig en titt i dina förråd och garderober och se vad som går att sälja? Är ni flera i hushållet och är lite tävlingsinriktade kan ni tävla om vem som lyckats skrapa ihop mest pengar på sina saker. Säljsajter på nätet är ett bekvämt alternativ, men de flesta orter har också gott om loppisar och lokala nätverk på t.ex. Facebook.

Jag ska ta med lunchlåda och skaffa en termosmugg

Uteluncher, kaffe och fika kan bli mycket pengar på ett år. Vill du förbättra ekonomin utan att göra större förändringar kan beslutet att minska småutgifterna i vardagen vara det enklaste sättet. Utelunch varje arbetsdag blir lätt ett par tusenlappar i månaden. Och köpekaffet på väg till tåget är enkelt att byta ut mot egenbryggt kaffe i termosmugg.

Jag ska få koll på pengarna

Att göra en budget kan vara mer spännande än vad du anar. Genom att skriva ner dina inkomster och utgifter kan du upptäcka potentialen i din ekonomi. När allt är nedskrivet kan du lätt se vilka utgifter som du skulle vilja skala ner och på så sätt få ekonomiskt utrymme till saker du hellre vill göra. Det finns många budgetappar för telefonen men ett verktyg som jag gillar är Konsumentverkets Budgetkalkylen.

Jag ska öppna ett sparkonto

Behöver du en buffert eller semesterkassa? Varför inte öppna ett sparkonto idag och teckna en automatisk överföring, gärna i direkt anslutning till lönen när det känns som minst. Pengarna rullar in på kontot utan att du behöver fundera mer på det och du är ett steg närmare ditt mål.

Jag ska se över mina avtal

Du kan spara tusenlappar på att se över dina avtal. El, hemförsäkring, bilförsäkring, telefoni och tv-kanaler är några avtal som slukar mycket pengar och där det ofta finns konkurrenter. Varför betala pengar i onödan? Låt istället företagen slåss om dig. Ta ett avtal i taget och lek detektiv, vem kan ge dig bäst deal? Att gå igenom avtalen en gång per år räcker gott och du slipper betala onödigt höga kostnader.

Det bästa sättet att motivera dig själv till att hålla fast vid de goda vanorna är att lova dig själv att göra något riktigt roligt för pengarna du sparar.

/Sharon

Sharon Lavie

Familjeekonomi




 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.