17 augusti 2017

När en anhörig dör

anhörig har gått bort

Att fundera på hur livet efter en kär familjemedlems bortgång kommer vara, är givetvis tungt och något vi helst vill slippa tänka på. Samtidigt kan det vara en trygghet att veta att man kommer klara sig, när den dagen kommer, genom att förbereda sig lite. Det kan vara klokt att prata med sin partner eller anhörig om tillgångar, försäkringar och arvsfrågor. På så sätt kan du vara tydlig med vad du önskar om du går bort och du slipper gissa vad han eller hon hade velat om de går bort.

Prata gärna om arvet

  • Är ni gifta och har gemensamma barn eller inga barn, ärver ni i första hand varandra. Det betyder att den efterlevande förfogar fritt över den del av de gemensamma tillgångarna som ägs av dig sedan tidigare. Först när båda föräldrar, som är gifta med varandra, går bort kan barnen få sitt arv.
  • Är ni gifta men har barn sedan tidigare relationer, så kallade särkullbarn, ärver barnet eller barnen hela förälderns egendom om inget annat är skrivet i ett testamente. Det betyder att hälften av er gemensamma egendom ärvs av barnet eller barnen. Här bör ni fundera på om ni vill skriva ett testamente som reglerar arvet annorlunda. Kom ihåg att barnen har alltid rätt till sin laglott som är hälften av arvslotten. Ett sätt att säkra att den efterlevande kan bo kvar i bostaden kan vara att teckna en livförsäkring med den efterlevande som förmånstagare. Då kan barnens arv lösas ut med hjälp av livförsäkringen.
  • Är ni sambo så ärver ni aldrig varandra. Här är det också viktigt att skriva ett testamente och tydliggöra hur man vill göra med sitt arv.
  • Har ni flera barn och har hjälpt ett av dem ekonomiskt med en större summa, kan det anses vara ett förskott på arv. Det betyder att när arvet ska fördelas så anses det barnet redan ha fått den summan som du har skänkt. För att undvika avundsjuka och osämja är det bra att skriva ned större gåvor i testamentet.

Var förberedd

  • Fundera på hur den ekonomiska situationen kommer se ut för den av er som blir efterlevande. Kommer pensionen räcka till för att bo kvar där ni bor nu? Finns det försäkringar som kan stötta ekonomiskt? Kommer det finnas möjlighet att söka några bidrag och vilka?
  • Tänk på att banken kommer frysa den avlidnes alla konton till dess att boupptäckningen är klar. Har ni gemensamma konton för betalning av löpande räkningar så kan det vara klokt att ha ett separat konto i eget namn med tillräckligt med pengar för att klara sig den första månaden. Det blir mindre omständigt

Samla alla dokument på ett ställe

Här är några saker som kan vara bra att spara dokumentation om:

  • Grupplivförsäkringar – Skriv ned vem får pengarna om du dör, alltså vem som är förmånstagare.
  • Tjänstepension/avtalspension – ta reda på om du har återbetalningsskydd (kan också finnas familjeskydd) och vem som är förmånstagare.
  • Privat sparande – ta reda på om du har återbetalningsskydd och vem som är förmånstagare.
  • Andra försäkringar – ta reda på om du har tecknat andra försäkringar som betalas ut vid dödsfall. Det är ganska vanligt att man betalar för extra försäkringar via sitt fackförbund, arbetsgivare eller privat hos ett försäkringsbolag. Det är också alltid bra att ta reda på vem som får pengarna om du dör.
  • Skriv ner var ett eventuellt testamente förvaras och spara en kopia.
  • Skriv ner vilka banker och kontonummer du har.

Efterlevande

Som efterlevande kan det kännas överväldigande att ta hand om alla praktiska detaljer samtidigt som man sörjer. Ta därför gärna hjälp så du inte behöver göra allt själv. Det finns bra checklistor för vad som ska och bör göras på Efterlevandeguiden.

Ur ekonomisk synpunkt är det viktigt att hitta kraft och struktur för att få vardagsekonomin att fungera.

Inkomster

Öppna ett eget konto dit dina inkomster och ersättningar kommer in, om du inte redan har det. Det kan bli svårt att komma åt pengar som hamnar på ett gemensamt konto under den första tiden. Meddela din arbetsgivare, försäkringskassan, pensionsmyndigheten etc om det nya kontot så insättningarna görs på rätt konto.

Undersök om du har rätt till andra ersättning så som:

  • Tjänstegrupplivförsäkring från maken/makens arbetsgivare
  • Efterlevandeskydd från maken/makans pensioner
  • Efterlevnadspension i Sverige eller andra länder som den avlidna bott eller arbetat i
  • Bostadstillägg som mest 5560kr i månaden
  • Livränta och begravningshjälp om dödsfallet beror på en arbetsskada

Löpande räkningar

En del räkningar som kommer i den avlidnas namn behöver du inte betala med en gång. Kontakta istället de företag, som har skickat räkningar och informera dem om dödsfallet. Däremot är det viktigt att du inte faller efter med räkningar som rör dig. Hyra, el, telefon, hemförsäkring kan vara exempel på några räkningar som du behöver se till att de blir betalda.

Du har rätt att betala vissa räkningar som det inte går att vänta med pengar som finns på den avlidnes konto. Dödsboets pengar ska du i första hand använda till kostnader för begravning och om du anlitar någon för bouppteckning. Du eller de som företräder dödsboet måste alltid kunna visa sin behörighet. Därför måste du skaffa ett dödsfallsintyg med släktutredning från Skatteverket för att komma åt kontona innan bouppteckningen har gjorts. Intyget visar när en person avled och vilka efterlevande som finns.

Abonnemang, prenumerationer, avtal

Det kan kännas olustigt att få hem post adresserad till den avlidna, speciellt om det har gått ett tag sedan han eller hon gick bort. En del företag får uppgift om att deras kund har avlidit men det är långt ifrån alla. Därför finns det en del abonnemang, medlemskap, avtal, autogiron och prenumerationer du själv måste bestämma om de ska avslutas eller skrivas över på någon annan person. Ta en räkning i taget och kontakta avsändaren för att höra hur du ska göra. Kom ihåg att ingen kan tvinga dig att ta över ett avtal som någon annan har tecknat. Däremot ligger det i ditt intresse att ta över tex hyresavtal, elavtal och liknande om du vill bo kvar i den gemensamma lägenheten.

Bra länkar:

Sharon Lavie

Familjeekonomi




 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.