Vad kostar det att köpa ett hus?

Att köpa hus kan upplevas som en ganska händelserik och nervös tid. Från det initiala sökandet efter ett hus som passar dig och din familjs behov och önskemål, till den spända väntan på att vinna budgivningen och slutligen få skriva på köpekontrakt och längtan efter att få flytta in. För att husköpet ska bli en lyckad affär är det några viktiga hållpunkter på vägen. Det första du bör göra är att fundera på är hur mycket du vill och har råd med att betala för ett boende.
Innan du ger dig in i budgivningen är det därför bra att be banken om ett lånelöfte. Banken kommer då bedöma hur mycket pengar som de kan låna dig utifrån dina inkomster och utgifter och befintliga lån. Banken räknar då med att du ska klara av att betala på ditt lån även om räntorna t.ex. stiger kraftigt.
Banken får aldrig låna ut mer än 85 % av bostadens värde med bostaden som säkerhet. Resterande 15% ska du betala av kontant t.ex. genom ett sparande. Förutom köpesumman, priset på huset, tillkommer även andra kostnader. Lagfart, pantbrev och uppläggningskostnad för nya lån är några exempel.
Lagfarten är beviset på att du äger huset och för att få det betalar du 1,5 % av husets försäljningspris.
Pantbrevet är bankens säkerhet för att låna pengar till dig. Det kostar 2 % av summan som den är säkerhet för. Tidigare ägare kan redan ha tagit ut pantbrev på huset. Då behöver du bara ta ut pantbrev för den överstigande summan.
Exempel
Ett hus kostar 3 000 000 kr. Tidigare ägare har tagit ut pantbrev på 2 000 000 kr.
Banken får låna dig maximalt:
3 000 000 x 0,85 = 2 550 000kr
Lagfarten blir
3 000 000 x 0,015 = 45 000
Pantbrevet kostar dig:
2 550 000- 2 000 000 = 550 000
550 000 x 0,02 = 11 000
Utöver köpesumman får du alltså en kostnad på 56 000 kronor.
Besiktning
Det är tyvärr fortfarande många husköpare som missuppfattar hur stor undersökningsplikt de har. Du är enligt lag skyldig att undersöka fastigheten noga. Du ska försäkra dig om att du är medveten om de eventuella fel som finns på fastigheten som du ska köpa, eftersom du inte kan få ersättning i efterhand för fel som du borde ha upptäckt vid en besiktning. Om du inte har goda kunskaper om vad du ska leta efter råder jag att anlita en fackman, t.ex. en besiktningsman. Du skyddar dig inte från undersökningsplikten genom att anlita en besiktningsman, men skulle något dyka upp som besiktningsmannen borde ha märkt kan du kräva honom på ersättning. Var därför mycket noga med att anlita en oberoende och certifierad besiktningsman som har ansvarsförsäkring. Räkna med runt 8 000 kronor för en överlåtelsebesiktning.
Installationer som el, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, eldstad och skorsten brukar inte ingå i en besiktning. Inte heller tomten eller andra byggnader på den. Det kan därför vara bra att fråga besiktningsmannen vilka andra inspektioner han skulle rekommendera. Jag rekommenderar att en särskild besiktning av elinstallationen för att få reda på om elinstallationen är rätt utförd. För mätning av radon, buller och vattenkvalitet m.m. krävs andra typer av kontroller. Som köpare har du rätt att få se en energideklaration innan du bestämmer dig för att köpa huset. Om säljaren inte har beställt en energideklaration har du som köpare rätt att göra en sådan på säljarens bekostnad. Detta måste du i sådana fall göra senast inom sex månader efter ditt tillträde till huset.
Webbplatsen OmBoende.se är en bra informationskälla för alla som går i köpetankar. Webbplatsen tillhandahålls av Boverket och Konsumentverket. Här kan du bland annat hitta en checklista som är bra att ha med sig på visningar.