Ekonomiska tips när du planerar fest

Under sommaren är det många som firar studenten, gifter sig och bjuder in till andra trevliga fester. Många festligheter planeras under längre tid och då är det lättare att förutse och spara för de utgifter som kalaset medför. Planerar du en fest i sommar och behöver hjälp med att hitta alternativ för att hålla nere på kostnaderna? Kanske kan något av förslagen nedan passa just dig.
Lokal - Var vill du ha festen?
Det första beslutet du behöver ta är var du vill ha festen. Val av lokal innebär i vissa fall begränsningar för andra val så som antal gäster och servering, och det påverkar så klart även festens budget.
- Hemma - Att bjuda till fest hemma är absolut billigast. Men beroende på hur stort du bor kan det avgöra hur många gäster du kan bjuda in. Du får dessutom städa och diska både före och efter.
- Hyra partytält - Har du en trädgård kan ett partytält vara ett bra alternativ. Kostnaden för att köpa ett partytält varierar med storleken, om du ska ha väggar/fönster och om tältet ska vara öppet. Priser finns från drygt 1000 kr och upp mot 5000 kr. Tänk på att möbler inte ingår.
- Hyra föreningslokal - Har du en lokal på gården eller kanske en ”byagård” i närheten så går det oftast att hyra den. Oftast ingår möbler och ett kök där man kan förbereda och förvara mat och dryck. Du kan laga maten själv eller beställa catering. Du får oftast städa lokalen efteråt. Det blir oftast billigare än att hyra festlokal.
- Boka restaurang - Vill du slippa disk, dukning och att laga mat kan ett alternativ vara att boka bord på en restaurang. Är ni ett större sällskap kanske ni kan få en egen egen avdelning. Ibland får du underhållning på köpet, om restaurangen planerar något särskilt just den kvällen.
- Boka festlokal - Bokar du en festlokal får du ofta en evenemangsansvarig som lotsar dig genom valen och hjälper dig med allt från dukning och dekoration till musik, mat och dryck. Detta alternativ är klart dyrast och du betalar ofta en summa för lokalen och dessutom per kuvert. Det finns oftast ingen möjlighet att bjuda på egenköpt alkohol så även det blir dyrare. På vissa platser får du dessutom betala för hyra för bordslinne och bordsdekorationer.
Vad ska ni äta?
Som värd vill man gärna bjuda sina gäster på något att äta oavsett om det är några skålar med snacks eller en fin flerrättersmiddag. Hur maten serveras sätter ofta en stor prägel på festen.
- Knytis - Det billigaste alternativet är ett knytkalas där alla tar med sig lite var. Ett annat alternativ är att man ber gästerna ta med det de själv vill äta men att det sedan tillreds ihop. Du kan föreslå att gästerna tar med sig något att grilla och du tillhandahåller en stor grill och kanske tillbehör till maten.
- Laga hemma - Lagar du all mat hemma så håller du nere kostnaderna i jämförelse med att köpa färdig mat. Men det kräver både tid, möjlighet till förvaring av den färdiglagade maten och uppvärmningsmöjligheter vid festtillfället. Är ni ett litet sällskap kan det funka perfekt. Är ni många kanske dina grannar kan låna ut kyl- och frysutrymme och tillgång till ugnar under festen.
- Köpt buffé - Detta alternativ är givetvis dyrare än om du lagar själv men i kostnaden brukar det ingå både rejäla portioner och tillbehör som sallad, bröd och såser. Blir det något över, kan du använda det som matlåda. Beställer du från en matbutik brukar det hamna på mellan 100-150 kr/person.
- Servering vid bord - Väljer du att ha bordsservering så brukar maten bli som dyrast. Oavsett om du bjuder in till en restaurang eller hyr in catering för kvällen. Förutom maten ska du betala för serveringspersonal vilket gör att priserna blir högre.
- Kuvert-avgift - Ett alternativ för dig som vill slå till på stort men ändå inser att kostnaden blir för hög. Tar du en kuvertavgift så kan det vara trevligt om du tydligt meddelar att det ersätter t.ex. bröllopsgåvan.
- Bjuda på allt - Vill du bjuda på all dryck under festen råder jag att behålla kvittona. Fråga din livsmedelsbutik om du får lov att lämna tillbaka oöppnad dryck om det skulle bli mycket över. På systembolaget har du öppet köp i två veckor från köpdatumet.
- Dryckesbiljetter - Du kan välja att bjuda på ett begränsat antal glas dryck under kvällen. På så sätt får du en uppfattning om vad drycken kommer att kosta dig. Vill gästerna ha dryck utöver detta kan de köpa mer i baren.
- Bestämt antal glas till varje rätt - Väljer du bordsservering kan du välja att bjuda på dryck till maten. Ofta räknar man med ett glas till varje rätt.
- Öppen bar - Detta är ett liknande alternativ till att bjuda på allt, förutom att du använder dig av festlokalens servering även för drycken. Detta kan bli ett riktigt dyrt alternativ och helt omöjligt att förutsäga vad notan kommer landa på. Väljer du detta alternativ råder jag dig att förhandla till dig riktigt bra priser för alkoholen. Ta sikte på Systembolagets priser men var medveten om att du förmodligen inte kommer nå hela vägen fram.
- Plocka sommarblommor - Har du turen och prickar säsongen rätt är det billigaste alternativet att plocka sommarblommor från ängar och diken. Du kan lätt plocka flera buketter och verkligen vara överflödig med blommor.
- Köpa blommor och arrangera själv - Köper du blommorna själv kan du oftast hitta en hel del i din livsmedelsbutik eller vända dig till blomsterhandeln. Av erfarenhet brukar blommorna från blomsterhandeln stå sig lite längre, men är syftet att dekorera för en kväll så är det billigare att köpa från livsmedelsbutiken. Ett enkelt sätt att piffa upp vanliga snittblommor är att knyta ett fint band runt dem. Du kan googla fram massa inspiration! Jag gillar dessa tips från Sköna Hem.
- Köpa färdiga blomsterarrangemang - Vill du ha proffsiga bordsdekorationer är det viktigt att du är ute i god tid med din beställning och är tydlig med vad du önskar dig. Försök att hitta inspirationsbilder som du kan ta med dig och visa din florist. Ju mer detaljer du ger desto bättre kan floristen möta dina förväntningar. Anger du att du ska ha en bröllopsbukett kan i vissa fall priset bli högre än om du utelämnar denna detalj. Jag har sett brudbuketter som kostat 7000 kr så jag gissar att det kan bli hur dyrt som helst.
Vad ska ni dricka?
Det är inte alltid man kan välja hur drycken ska serveras beroende på var man är. Här kommer några alternativ som du kan fundera över.
Hur många ska du bjuda?
Ett annat sätt att klara sig på mindre budget är att begränsa antalet gäster. Fundera över vilket kalas du vill ha. För vissa är det viktigt att ha en stor fest med många inbjudna och för andra är det viktigaste att kunna dela dagen med allra närmaste. Bjuder du många kanske du inte hinner umgås med alla och är ni få kanske det blir en lite lugnare tillställning.
Dekoration - Blommigt i sommartider
Enkla värmeljus och fint vikna servetter kan räcka långt, men ibland vill man ändå fixa lite extra. I sommartider passar det bra med blommor. Förutom att det är vackert finns det nog ingen annan dekoration som ger en somrigare känsla.
Inbjudan - Handskrivet eller förtryckt?
Oavsett hur du bjuder in dina gäster är det bra om du är ute i god tid. Det är vanligt att be en gästerna O.S.A. (Om Svar Anhålles). Se till att sista datum för svar ger dig möjlighet att göra ändringar i de bokningar du har gjort utan kostnad.
- Mejla - Snabbaste och billigaste sättet att skicka en personlig inbjudan utan någon som helst kostnad.
- Bjuda in via sociala medier - Du kan skapa ett eget facebookevenemang. Information kan lätt delas med alla och gästerna har chans att skriva lite till varandra innan festen.
- Skriva kort - Du kan köpa blanka inbjudningskort och skriva din egen inbjudan. Eller så köper du fint papper i en hobbybutik och gör egna. Förutom kostnaden för korten så tillkommer så klart porto.
- Beställa förtrycka inbjudningar - Proffsigt och snyggt blir det om du beställer inbjudningskort direkt från tryckeriet. Det finns otroligt många olika utföranden och val du kan göra avseende typsnitt, färg och papperskvalité. Beställningarna görs i 10 –tal och det tillkommer frakt. Dessutom behöver du betala porto när de ska skickas ut.