Det visar sig att du använder en utdaterad webbläsare. Vissa funktioner kanske inte kommer att stödjas.
16 maj 2017

Ska du hyra eller äga i sommar?

Hyrd sommarstuga med ägd båt

Tanken på att få lämna vardagen och vakna upp i sitt paradis lockar många till att köpa eller hyra en stuga, husvagn eller båt. Men vad är ekonomiskt smartast, att hyra eller äga? Här kommer några frågeställningar och tips som kan hjälpa dig att fatta rätt beslut.

Har du erfarenhet av att segla, bo i husvagn eller sommarstuga sedan tidigare?
För att verkligen veta om just den tänkta semestern är för dig så skulle jag rekommendera att testa en semester på detta sätt ett par gånger innan du bestämmer dig. Väljer du att köpa en stuga, husvagn eller båt har du låst mycket pengar i en semesterform. En stuga vid kusten eller nära en sjö kan kännas underbart, men är du beredd att lägga all tid för underhåll av fastigheten? Med en husvagn eller båt blir du bunden till att bo på en liten yta och därför är det en fördel om du vet att du verkligen gillar livsstilen som det innebär.

Hur ofta uppskattar du att du kommer använda stugan, husvagnen eller båten?
Genom att slå ut beräknad årskostnad på de antal tillfällen som du tror att du kommer spendera i stugan, husvagnen eller båten, kan du räkna ut om det blir billigare eller dyrare att köpa eller hyra.

Vill du vara flexibel eller gillar du tryggheten?
Satsar du på att äga en stuga blir du bunden till ett ställe. Hyr du en stuga kan du välja olika resmål varje år. Vilket du väljer beror på vad du föredrar men det kan vara klokt att fundera vilken typ av semester du föredrar. Med en husvagn eller båt blir man aldrig bunden till ett ställe vilket är tjusningen för många. Hyr du båt eller husvagn har du möjlighet att välja storlek och sort efter behov varje gång.

För- och nackdelar med att äga

Fördelen med att äga sitt sommarställe oavsett om det är en stuga, husvagn eller båt är att du kan ha kvar dina saker där. Du kan åka och komma när du vill och göra precis vad du vill med egendomen.

Nackdelen är att du får räkna med att lägga en hel del tid på att se om din egendom. Om det är att ta upp båten för vintern eller titta till stugan med jämna mellanrum eller laga och underhålla husvagnen. Dessutom kan du drabbas av oförutsedda kostnader som kan sluka både tid och pengar.

Kostnader som kommer med att äga

Med ägandet kommer även kostnader. Här kommer några exempel på kostnader:

  • Kostnader för lån – så som amortering, ränta och pantbrev
  • Kostnader specifika för egendomen – lagfart (fastighet), avgift båtplats, vinteruppläggning (båt)
  • Driftkostnader – uppvärmning, hushållsel, vatten och avlopp, sophämtning, sotning, drivmedel, service
  • Försäkringar
  • Årlig fastighetsavgift, fordonsskatt, besiktningskostnader
  • Tomträttsavgäld om tomten inte är friköpt

Potentiella intäkter när du äger

Det är sällan man utnyttjar sin egendom året runt. Varför inte hyra ut din egendom för lite extra inkomster? Har du en sommarstuga får du göra ett avdrag på 40 000 kr. Därutöver får du dra av 20 % av de totala hyresintäkterna. I praktiken innebär det alltså att du kan få in 50 000 kr om året i hyresintäkter, utan att betala skatt. Därefter beskattas inkomsterna som inkomst av kapital, med 30 %.

För- och nackdelar med att hyra

Fördelen med att hyra är att du inte binder dig till en egendom och du slipper allt underhåll. Vill du hyra stuga inför vintersemestern och segla på sommaren är detta kanske något som passar dig. Du behöver dessutom inte lägga tid på underhåll eller skötsel, vilket kan vara skönt. Dessutom är det enkelt att veta vad det kostar eftersom det mesta ingår i priset. El, sophämtning och varmvatten ingår ofta i stughyran och många gånger finns redan köksredskap, täcken och nödvändiga tillbehör när du hyr båt eller husvagn. En annan fördel med att hyra är att man kan anpassa hyresobjektet efter tillfälle. Stort eller smått efter smak och behov och därefter blir priset.

Nackdelen med att hyra är att det är ganska dyrt. Det är inte ovanligt att en veckas hyra kan jämföras med en hel månadshyra för den vanliga bostaden eller till och med mer. Vill du hyra lite längre perioder finns det goda skäl för att pruta och förhandla fram ett pris som är bättre en veckopriset. Dessutom är du beroende av tillgänglighet och pris. Det gäller att vara ute i god tid för att vara säker på att du kan få tag i just det du vill. Vilket på sätt och vis också låser dina möjligheter till att vara flexibel med dina planer.

Tänk på detta om du väljer att äga

  • Köper du en båt eller husvagn av en handlare så har du bättre rättigheter som konsument. Du har rättigheter att reklamera och få felet åtgärdat och i vissa fall kan du även häva köpet. Läs mer på Hallå Konsument om vad som gäller när du köper bil (samma regler gäller för husvagn och båt).
  • Köper du av en privatperson är du ganska oskyddad. Då är det viktigt att undersöka det du ska köpa noga, både att objektet funkar som det ska och att det verkligen är säljaren som äger objektet. Till sist rekommenderar jag även att du skriver ett köpekontrakt. Mer om att köpa av en privatperson kan du läsa på Hallå Konsument.

Tänk på detta om du väljer att hyra

  • Var uppmärksam på om uthyraren är en privatperson – Hyr aldrig av en okänd privatperson vars enda kontaktuppgift är ett mobilnummer. I ett sådant fall blir det svårt att kräva något i efterhand.
  • Ta reda på så mycket som möjligt på förhand och var vaksam
  • • Stämmer bilderna i annonsen eller på företagets hemsida?
  • • Klarar brunnen en torr sommar?
  • • Finns bilväg ända fram till stugan?
  • • Hur långt är det till havet?
  • Ta referenser!
  • Begär skriftlig bekräftelse
  • Skriv alltid kontrakt
  • Läs villkoren! Ingår el, varmvatten, städning et cetera?
  • Var försiktig och betala inte allt i förväg

Boendeekonomi