13 april 2017

Vårfint i trädgården med en liten budget

person gör det fint i trädgården billigt

I mitt jobb försöker jag hitta smarta och billiga lösningar i vardagen. När jag såg vårlökarna börja blomma i trädgårdarna och en och annan kruka som flyttat ut i solen, funderade jag på om det går att kombinera sitt trädgårdsintresse med en liten budget. Jag tog hjälp av Jenny Lundén från företaget Trädgårdsstruktur och Henrik Bodin - trädgårdsrådgivare hos Fritidsodlingens Riksorganisation som gav sina bästa tips för att få en fin trädgård/balkong med en liten budget.

Dela plantor eller ta egna sticklingar

Har du redan några växter kan du dela på dina plantor. De flesta s.k. perenner mår bra av att delas ungefär var tredje år, en planta kan då ge ungefär 2-5 nya plantor som du kan fylla på din trädgård med.

Många krukväxter kan förökas genom sticklingar. Kanske har någon vän en fin blomma som du gillar? Fråga om du får ta en stickling. Så här gör du:

  • Klipp av en 8-10 cm lång stjälk, snitta den med en vass kniv och stick ner sticklingen i en kruka med jord.
  • Sätt en plastpåse över som ett ”miniväxthus”.

Använd saker du har

Använd saker som egentligen har andra användningsområden i din trädgård. En gammal stol kan bli ett jättefint klätterstöd och en byrå kan bli en odlingsbänk. Gamla korgar är utmärkta att plantera i, klä dem gärna med plast och fyll dem med grus och småstenar som dränering, istället för dyrare lecakulor.

Du kan även använda burkar, hinkar eller lådor att plantera blommor i. Det går t.ex. att fråga på restauranger om de har större plåtburkar som de fått mat i. Ska du ha krukorna på en plats där det regnar så ska du göra hål i botten för dränering. I skogen kan du plocka mossa, blåbärsris, kottar och grenar som dekoration.

Odla ätbart

Att odla egna grönsaker är ett bra sätt att maximera sina investerade pengar. Varför inte satsa på att odla sådant som är både gott och samtidigt vackert att titta på, som mangold till exempel. Vill du odla pumpa, tomat, paprika eller chili kan du plocka frön från grönsaker du köper för att äta.

Vill du ha näringsfylld jord och har möjlighet så kan du kompostera. Då sparar du pengar och är samtidigt snäll mot dig själv, eftersom det blir skonsammare mot din kropp än att behöva bära tunga säckar från affären.

Dela redskap med grannen

Delningsekonomi är på stor ingång och betyder att man lånar eller hyr det man behöver, av vänner, bekanta, grannar eller helt okända som är villiga att hyra ut sina prylar. Att alla äger var sin gräsklippare, kratta, skottkärra, borrmaskin o.s.v. är egentligen ganska oekonomiskt. Tänk efter själv hur många dagar av året dina trädgårdsprylar och verktyg står helt oanvända. Är det inte bättre att låna eller hyra av varandra vid behov?

Fröbibliotek och fröbytardagar

Allt fler kommunala bibliotek har börjat med fröutlåning. Principen går ut på att du får låna fröer på våren, som sedan odlas under sommaren, och sedan tar med ett eget frö som du lämnar tillbaka på hösten! Ofta är det ett kommunalt bibliotek i samverkan med t.ex. en trädgårdsförening som står bakom. Förhoppningen är att både frön och intresset för att odla ska växa, samtidigt som det är ett sätt att bidra till att sprida lokala unika kulturväxter, vilket kan ses som en del i en hållbar livsstil.

Om du inte har ett fröbibliotek i närheten, varför inte starta en fröbytardag? Bjud in alla i området att ta med lite fröer och byt med varandra eller starta en Facebook-grupp där ni kan skicka fröer till varandra.

  • Här har Fröbibliotek testats: Ängelholm, Linköping, Hallstahammar, Simrishamn m.fl.
  • Fröbytardag: t.ex. Botaniska trädgården i Göteborg tillsammans med Studiefrämjandet

Fråga trädgårdsrådgivare gratis

Fritidsodlingens Riksorganisation har trädgårdsrådgivare dit du kan ringa och prata med en kunnig person helt gratis. Numret och öppettider hittar du nedan.

Odlingsrådgivning

Sharon Lavie

Gör det billigare




 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.