30 november

En guide till pensionen – för dig som har 20, 30 eller 40 år kvar

En dag ska vi sluta jobba och bara leva. Det låter väl härligt? Men det är långt kvar, tänker du. Jag möter många som ser fram emot sin pension med glädje och längtan samtidigt som vi läser om människor som är oroliga för att få alldeles för låg pension. Därför tänkte jag att det behövs en guide för dig som har många år kvar att jobba eller till dina snart utflugna barn. Så att ni kan se fram emot att gå i pension, sluta jobba och bara leva.


Börja jobba så tidigt som möjlig
Varje år med inkomst bidrar till en högre pension, därför ska du inte vänta längre än nödvändigt att komma ut på arbetsmarknaden.

Arbeta lite längre om det är möjligt
Orkar du arbeta några år till efter 65 års ålder så kan det innebära tusenlappar till i pension varje månad. Ett år arbete till kan motsvara flera års månadssparande.

Arbeta vitt
All inkomst som beskattas ligger till grund för din pension, även om du sommarjobbar eller jobbar extra under studierna. Tjänar du över 18 951 kr (år 2017) kommer du betala skatt. De första 1 300 skattekronorna som dras går till våra pensioner.

Dela lika på familjelivet
Vid föräldraledighet, VAB och deltidsarbete påverkas ekonomin inte bara här och nu, utan även i framtiden. Lägre inkomster innebär lägre pension. Ett sätt är att dela frånvaron från arbetsmarknaden lika med partnern. Ett annat är att kompensera parten som stannar hemma längre med ett eget pensionssparande.

Välj en arbetsgivare som ger dig tjänstepension
Om din arbetsgivare betalar in till en tjänstepension eller inte spelar stor roll för din framtida pension. Om din arbetsgivare inte gör det, kan det vara en idé att förhandla upp din lön och påbörja ett eget pensionssparande.

Behöver du efterlevandeskydd?
Har du barn som är minderåriga eller en partner som är beroende av din inkomst kan det vara smart att teckna efterlevandeskydd. Det betyder att dessa får din pension ifall du avlider, men det kostar dig en liten avgift i form av lägre pension. I annat fall kan det vara klokt att avsäga sig skyddet, eftersom du då kan få mer i pension.

Var rädd om dig
Att vara sjukskriven innebär lägre inkomster men också lägre pension. Både den allmänna pensionen och tjänstepensionen kan påverkas om du blir långvarigt sjuk. Ha därför koll på försäkringarna som du har på jobbet men även privat. På så sätt är du bättre rustad ifall något händer.

Påbörja ett sparande
Det finns perioder i livet då det är svårare att spara. När man har småbarn kan det kännas som att det hela tiden dyker upp nya och oväntade utgifter. Har du möjlighet, försök att börja månadsspara så fort du får ditt första jobb, innan dina fasta- och oväntade utgifter blir för stora. Ju tidigare du börjar spara, desto mindre summor behöver du spara. Genom ränta-på-ränta-effekten så har de som börjar spara tidigt en stor fördel jämfört med de som börjar spara senare. Under barnaåren kan du sänka beloppet under en period för att sedan växla upp igen när barnen har flyttat hemifrån.

Dela upp ditt sparande i tre delar:
 • En buffert - Ett sparande för oväntade utgifter i vardagen.
 • Ett sparande för större utgifter på några års sikt – Till exempel en ny bil eller en omfattande renovering
 • Pensionsspara – Ett sparande på 20-40 års sikt. Öppna ett ISK-konto dit du varje månad för över en bestämd summa. Pengarna på ISK-kontot placerar du med fördel i breda fonder som t.ex. globala aktieindexfonder som ger dig en bra avkastning på pengarna med så liten avgift som möjligt

 • Det finns alltså flera faktorer som påverkar din pension. Genom att vara medveten om vilka effekter dina val får kan du trygga din ekonomi den dagen det är dags att sluta jobba och bara njuta. Och även om det känns som det är väldigt långt kvar till pension får dina pengar maximal effekt om du startar ett litet men regelbundet sparande redan idag.

   

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in på Ikano Bank

Logga in på ditt partnerkort

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.