03 januari 2017

SOS för tomma plånböcker

Horizontal view of couple having empty wallet

Jul- och nyårsledigheterna är snart över. Några julstjärnor och granar lyser fortfarande upp mörkret. För många av oss väntar en tuff ekonomisk månad efter att helgerna kanske kostat mer än vad vi hade tänkt oss. Att spara och kapa utgifter, är en sak, men nu kanske du behöver nya pengar snabbt. Här kommer några idéer för att fylla på din kassa när det kännas lite extra i tomt i plånboken.

1. Sälj något du äger

Visste du att svenska hushåll har oanvända prylar för tusentals kronor i garderober, vind och förråd? Ta en dag där du letar igenom dina saker. Gör det gärna till ett projekt med t.ex. barnen, sambon, vänner eller grannar. Det kan bli en rolig upptäcksresa bland gamla minnen och ibland obegripliga köp! Hitta kläder, köksmaskiner, träningsredskap, tält eller barnmöbler som du inte använder och sälj dem på loppis eller på nätet. Blocket, eBay och Facebook är några exempel på populära försäljningsställen.  Att sälja saker man äger är ett av de snabbaste sätten att få in pengar.

2. Hyr ut något du äger

– Har du skoter, stuga, husvagn eller något annat du inte använder just nu? Hyr ut det! Många turistar i Sverige under vintermånaderna och särskilt under sportlovet/ påsklovet. Här finns det möjlighet för dig att få en slant för något du redan äger.
– Hyr ut ett rum till en student. I början av terminen är det många studenter som söker bostad eftersom vissa program och kurser börjar då. Bostadsbristen är stor i de flesta högskolestäder så dels gör du den bostadslöse studenten en tjänst, dels får du in pengar. Dessutom får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor när du sedan ska deklarera den inkomsten.
– Erbjud andra att samåka. Antingen någon du känner (grannar, kompisar, kollegor) eller vänners vänner via sajter som Samåkning eller Skjutsgruppen.nu.

3. Öka inkomsterna

– Ta ett tillfälligt extrajobb eller hör om du kan jobba extra med något annat hos din befintliga arbetsgivare.
– Ta hand om grannars eller kompisars husdjur.
– Erbjud andra hjälp med skottning eller storhandlingen.
– Hjälp grannbarnen med läxläsningen.
– Är du händig? Kanske kan du erbjuda att sy eller snickra, eller varför inte jobba extra med ansiktsmålning på barnkalas?
– …eller något annat som du gillar att jobba med.

 4.Casha in 

– Ett annat sätt är att gå på skattjakt! Denna punkt handlar ju egentligen inte om att tjäna nya pengar utan att frigöra befintliga pengar.
– Tänk efter om någon är skyldig dig pengar.
– Samla ihop mynt som ligger i lådor och gamla spargrisar. Hittar du sedlar kontrollera att de inte hunnit bli ogiltiga här.
– Leta fram gamla oanvända presentkort. Ett presentkort som inte har ett sista giltighetsdatum, är giltigt i 10 år!
– Växla in gammal resevaluta från semestern. Kanske har du några euro, dollar, pund eller danska kronor som ligger i en byrålåda?
– Panta flaskor och burkar, det gör gott för både plånboken och miljön.

/Sharon

Sharon Lavie

Familjeekonomi




 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.