23 januari

Träna både kropp och knopp under sportlovet

sportlov

Det kanske känns som långt bort i tiden, men en dag ska barnen stå på egna ben, ha hand om hushåll och sin egen ekonomi. Önskemål om spel, mobiltelefoner och specifika kläder blir vanligare även i låga åldrar och därför kanske det inte är någon dum idé att redan nu förbereda barnen och lära dem att sakteligen ta egna ekonomiska beslut.

Om barn får träna i att ta hand om pengar redan i tidig ålder får de en grundläggande förståelse för pengar, vilket minskar risken att hamna i ekonomiska bekymmer som tonåring eller ung vuxen. Barn tycker dessutom ofta att det är riktigt roligt att få eget ansvar och ta hand om pengar. Så varför inte passa på att inte bara träna kroppen på sportlovet utan även stärka knoppen med lite ekonomikunskaper. Det finns många roliga sätt att träna på.

Fixa uppgiftsbank
Det finns inget som skapar bättre förståelse för att pengar inte växer på träd som att få jobba för dem. Precis som i vuxenlivet. Gör en lista med riktiga uppgifter som ger en specifik peng. Då får du dessutom hjälp i hushållet. Ta tillfället i akt och få hjälp med att städa huset, sortera grovsopor, gå ut med hunden eller rensa på vinden genom att engagera barnen. Sätt ersättning per uppgift i relation till hur stor uppgiften är. Gå ut med hunden kan man göra varje dag och tjäna en liten peng varje gång som blir till något stort i slutet av månaden. Städa vinden kanske görs en gång för en lite större peng. Ett roligt sätt att lära sig relationen mellan insats och lön. Tänk på att inte prissätta saker som du faktiskt förväntar av dem att sköta som tex städa sitt rum, göra läxor eller hjälpa att duka.

Spela monopol

Om ni ska spela sällskapsspel, varför inte låta det handla om pengar. I Monopol Junior tar du dig igenom en nöjespark, åker attraktioner, fikar och får hushålla med pengar. Barnen får på så sätt förståelse för hur olika val påverkar ekonomin och hur man kan hushålla med pengar.

Lek affär

Genom att leka affär lär barnen sig både att hushålla med pengar och att räkna. Utmärkt för barnen innan de kommer upp i skolåldern. Låt barnen vara kassörskan som räknar, tar emot och ger tillbaka. De lär sig om pengar, vad saker kostar och inte minst hur det går till när man ska handla själv. Om ni inte har låtsas pengar kanske ni kan använda kapsyler som ni skriver olika valörer på eller gör egna fina sedlar.

 

Sälj gamla prylar

Gå igenom gamla grejer och låt barnen rensa bland sina leksaker. Anordna sedan en loppis eller sälj tillsammans på nätet tex Tradera, Blocket eller varför inte i någon av de säljsidor som finns på Facebook? Kom överens om något roligt som ni sedan ska använd pengarna till. Ett hållbart sätt att tänka på ekonomi och visa hur man kan tjäna pengar på det man har, men inte använder.

 

Appar för en bra ekonomisk start

För de barn som ändå vill ha lite tid vid paddan eller mobilen, här är tre appar som lär barn om pengar.

 

Toca Store
Finns på: App store
Utvecklare: Toca Boca
En app där barnen kan leka affär, själva eller ihop med en kompis. Här säljer och köper man frukt och leksaker, får agera köpare eller säljare och hantera kassaapparaten.

 

Penningborg
Utvecklare: Danske Bank
Finns på: App store och penningborg.se
Ett spel som lär barn (5-7 år) att hantera pengar. De får här arbeta och tjäna pengar och spendera dem i affären i en virtuell värld.

 

Veckopengen
Utvecklare: Barnpengar AB
Finns på: App Store och Google Play
Ett verktyg för föräldrar och barn att hantera veckopengen, ge ränta och fördela hushållsuppgifter som kan ge en extra slant.

 

Dela gärna med dig av dina egna förslag  på roliga aktiviteter med ekonomi tema som ni gillar i er familj.

/Sharon

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.