12 januari

Kickstarta din ekonomi

kickstarta-din-ekonomi

En grundläggande förutsättning för att vi ska kunna göra det vi älskar är att vi har råd med det. Istället för att drömma om den stora miljonvinsten eller eventuellt arvet som skulle kunna förverkliga dina drömmar, kan du många gånger påverka din ekonomi själv. Genom att fundera på vad det är som är viktigt för dig kan du även inse vad som förmodligen inte tillför så mycket i ditt liv och som därför är bättre att skala ner på eller välja bort. Här kommer förslag på en plan du kan följa för att kickstarta din ekonomi och komma närmare dina drömmar:

 1. Skriv upp vad som gör dig glad – Var ganska detaljerad och prioritera även mellan alla tankar som dyker upp. Vad är viktigast? Vad vill jag kunna göra nu och vad vill jag göra om ett år eller fem år kanske? När du har en klar bild av vad du vill ha mer av i ditt liv så blir det lättare att prioritera bort annat.
 1. Gör en budget – Skriv ner alla inkomster i en spalt och alla utgifter i en spalt. Om du tycker det är svårt att komma på allt, använd dig gärna av Konsumentverkets Budgetkalkylen som jag tycker är ett bra verktyg.
 1. Granska– Finns det något du kan göra i inkomstspalten för att öka mina inkomster?
 • Jobbar du deltid? Finns det möjlighet för dig att jobba heltid? Eller kan det vara möjligt att byta jobb? Eller passar det dig att jobba extra med något som du tycker är roligt?
 • Har du rätt till några bidrag som du inte sökt?
 • Kan du hyra ut något du äger? Exempel är sommarstuga/husvagn/båt/bil.
 • Kan du sälja något du äger? Barnkläder, leksaker, inredning, cyklar och sportutrustning är lätta att sälja och ger lite extra i plånboken.
 1. Dissa – Gå igenom alla utgiftsposter och fundera på vad du kan göra för att sänka dem.
 • Kan du skala ner på vissa abonnemang eller avsluta dem? Telefonabonnemang, elabonnemang och försäkringar är exempel på sådant som du genom att efterforska och jämföra olika alternativ kan spara hundralappar på varje månad. Dessutom kanske det finns sådant som du kan säga upp helt – hur många Tv-kanaler tittar du på och den där tidningen som kommer i postlådan är den nödvändig?
 • Kan du transportera dig billigare? Bilen är en av de stora utgifterna i ett hushåll efter hyran. Att använda den mindre och istället samåka, åka kollektivt eller kanske till och med sälja bilen kan spara dig tusenlappar varje månad på bensin, försäkring, verkstad.
 • Billigare boende kan vara ett alternativ att kika på. Har du möjlighet att hyra ut ett rum? Skulle du klara dig med ett mindre boende? Skulle ett boende i ett annat område kunna sänka dina utgifter avsevärt? Att flytta ihop och bli sambo eller dela lägenhet med flera kan också vara ett alternativ för billigare boendekostnader.
 • Se över dina lån och krediter: Kan du slå ihop flera lån till ett och få förmånligare ränta? Om inte, försök att betala av de som har högst ränta så fort som möjligt.
 • Skippa latten – latten får stå symbol för alla onödiga små utgifter som tillsammans blir en betydande summa varje månad. Tänk på din målbild och fundera: behöver jag verkligen det här? 30 kr om dagen blir 900 kr i månaden och nästan 11 000 kr om året!
 1. Dela glädje är dubbel glädje – Att börja låna prylar kan också vara en bra idé. Förmodligen äger både du och varje granne en hammare/ borrmaskin/ såg som används 2 dagar om året och ligger orörd resterande ligger 363 dagarna. Kanske kan man dela på gräsklipparen/ symaskinen/snöslungan/ slipmaskinen/skottkärran eller köpa in dem gemensamt? Varför inte starta en Facebook-grupp för lånegrejer där du bor?

 

När du har gått igenom planen och valt precis det som passar dig, kanske allt eller kanske bara en punkt, har du påbörjat resan mot att förverkliga dina drömmar. Förhoppningsvis kan du lägga ihop dessa besparingar och använda dem till det som gör dig glad. Oavsett om det är en resa, ett nytt staffli eller att kunna unna sig en god bit parmesan till fredagsmyset.

/Sharon

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in på Ikano Bank

Logga in på ditt partnerkort

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.