24 maj 2016

Så här länge behöver du spara kvitton

man sparar kvitton

Det är lätt att vilja spara för mycket. Kvitton på mat och andra förbrukningsvaror kan nästan alltid kastas direkt. För andra viktiga papper beror det lite på. Vi listar några övergripande tider att förhålla sig till.

Tre år:
Så länge en vara eller tjänst kan reklameras ska kvittot sparas. Enligt konsumentköplagen gäller tre år för de flesta köp. Kom ihåg att också den som sålt till dig har tre år på sig att kräva in pengarna. Då är det bra att kunna bevisa att du betalat.

Ett tips för att hålla ordning på dina kvitton är att lägga dem i ett kuvert och märka det med årtal. I slutet av varje år slänger du sedan de kuvert som är äldre än tre år.

Sju år
Kvitton för resor till och från jobbet och annat underlag till din deklaration ska också sparas. Skatteverket kan begära att få se underlaget hela sex år efter du lämnat in din deklaration. Därför rekommenderar vi dig att spara underlaget i sju år, så är du på den säkra sidan.

Tio år
Spara kvitton på slutbetalda huslån och liknande i 10 år. Så lång är preskriptionstiden, för banklån även om lånen kan komma att förlängas.

För alltid
Spara alltid kvitton på reparationer och renoveringar av ditt hus. När du säljer huset har du rätt att göra avdrag på vinstskatten med beloppet du kan bevisa att du lagt ner. Dessutom har den som köper huset tio år på sig att komma med klagomål om dolda fel. Då är det bra att kunna visa vilket arbete som utförts.

Bara om du vill
Försäkringar och pension är lite enklare att förhålla sig till. Spara det senaste försäkringsbrevet och släng de äldre med gott samvete. Inte heller ditt orangea kuvert behöver du spara.


Ikano Bank

Genomtänkta beslut




 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.