25 april 2016

Så här lär du dina barn att hantera pengar

Barn hanterar pengar

Allt fler unga får problem med ekonomin och hamnar i skuldfällan alldeles i onödan. Men med lek och gradvis ansvar redan från början kan du få barnen engagerade i familjens ekonomi. Och samtidigt ge värdefulla verktyg till att klara vuxenlivet.

Lek fram pengars värde
Även små barn kan lära sig om ekonomi, utan att det blir för allvarligt. Att leka affär eller spela Monopol förbereder för framtida ekonomiska beslut. Att få en egen peng att handla lördagsgodis för, eller få tjäna en slant på att hjälpa till hemma är också sätt att utveckla sitt ekonomiska tänkande.

Involvera barnen i ditt ekonomiska liv
Större barn kan du enkelt göra direkt delaktiga i familjens ekonomi. Att vara med när mamma eller pappa betalar räkningar och gör budget är bra övning för framtiden och ger barnen större förståelse för familjens ekonomiska begränsningar. Eller varför inte anordna en loppis tillsammans, för att spara ihop till något som hela familjen ser fram emot?

Månadspeng lär ekonomiskt ansvar
Undersökningar visar att allt färre barn får en fast vecko- eller månadspeng utan istället pengar när de behöver. Det kan verka bekvämt, men att själv få hushålla med en bestämd summa är en viktig lektion i att ta ekonomiskt ansvar. För små barn kan det räcka med en liten summa att köpa godis eller en leksak, medan tonåringen själv kan få ansvara för både kläder och mobilräkning. Ett eget sparkonto är också ett bra alternativ till den klassiska spargrisen.

Även dåliga affärer kan vara bra
Att låta barnen styra själv över sin ekonomi handlar också om släppa kontrollen som förälder. Det är lätt att bli frustrerad när ens barn spenderar hela veckopengen på en plastleksak som går sönder efter ett par dagar, men det är också en bra lärdom för framtiden. Tids nog blir de ekonomiska besluten vettigare, om barnet själv får ta konsekvenserna.

Tre gratisappar för en bra ekonomisk start

Veckopengen
Utvecklare: Barnpengar AB
Finns på: App Store och Google Play
Ett verktyg för föräldrar och barn att hantera veckopengen, ge ränta och fördela hushållsuppgifter som kan ge en extra slant

Penningborg
Utvecklare: Danske Bank
Finns på: App store och penningborg.se
Ett spel om pengar i den fiktiva byn Penningborg

Veckopeng
Utvecklare: Sparbanken Syd
Finns på: App Store
Underlättar för föräldrar att komma ihåg att ge barnen veckopeng

Ikano Bank

Genomtänkta beslut




 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.