25 april 2016

Gift eller sambo - Det här är skillnaderna

par gifter sig

Det är givetvis upp till var och en att bestämma om man vill gifta sig eller inte. Men det är bra att känna till att det faktiskt innebär ganska stora skillnader i jämförelse med att vara sambo, skillnader som påverkar både ekonomin och samlivet. Vi reder ut vem som äger vad och vem som får ärva.

Vad är ditt och vad är mitt?
Det skiljer sig vem som äger vad beroende på om ni är sambos eller gifta.

Som gifta delar ni lika. Allt ni äger, från möbler, hus och bil till skulder och sparande delas lika. Om ni separerar får ni båda hälften av värdet på allt ni äger. Det gäller också gåvor och arv om inte äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev säger något annat.

Att vara sambo gör reglerna knepigare. Ni får själva ta större ansvar för att göra upp om hur ni vill ha det. De ägodelar ni fått, köpt eller ärvt var för sig äger ni också enskilt. Det som köpts för att använda gemensamt delas däremot lika om ni skulle separera.

Så skiljer sig arvsrätten
En av de största skillnaderna mellan att vara gift eller sambo är hur arv fördelas.

För gifta par är det relativt enkelt; ni ärver allt från varandra. Finns det barn med i bilden får de vänta med att plocka ut sitt arv tills ni båda har gått bort. Det är dock annorlunda om det finns barn som inte är gemensamma, så kallade särkullbarn. De har rätt till sin arvsdel direkt när deras förälder gått bort.

I en samborelation ärver ni inte varandra. Arvet går istället till barn och därefter föräldrar till den som gått bort. Genom att skriva ett testamente kan ni ärva varandra. Men det är viktigt att komma ihåg att barnen till den avlidne fortfarande får plocka ut sitt arv med en gång. Sambolagen ger rätt till hälften av den gemensamma bostaden och hälften av möblerna och sakerna som tillhör bostaden. Det gäller dock bara bostad och saker som ni skaffat gemensamt för den, alltså inte om en person flyttar in i den andres bostad i efterhand. Det gäller inte heller saker som bil eller fritidshus.

Om till exempel en person i en samboerelation avlider och den andre har rätt till halva bostadsrätten, då har den avlidne sambons arvingar rätt till halva bostadsrätten. Vilket gör att om den som är kvar vill fortsätta bo i bostaden behöver denne lösa ut arvingarna och sedan betala ränta och amorteringar på egen hand, vilket kan göra det ekonomiskt knepigt.

Fördela era utgifter smart
Som sambo är det viktigare att se över vem som köper vad. Det blir ofta så att den ena partnern köper mat, kläder och andra förbrukningsvaror medan den andra står för större utgifter som bil eller båt. Det kan leda till en rätt ojämlik bodelning om ni flyttar isär.

En lösning för sambopar är att skaffa en åtminstone delvis gemensam ekonomi. Öppna ett gemensamt konto för räkningar där ni båda sätter in pengar. Skaffa varsitt kort i mataffären och se till att korten är laddade med pengar som räcker för hushållsinköp hela månaden. Köp värdefulla saker tillsammans. Och spara alltid kvitton som stärker vilka köp ni gjort ihop.

5 tips till dig som är sambo:

 • Skriv ett samboavtal – där går ni igenom hur bostad och bohag ska delas om ni separerar.
 • Skriv ett testamente – först då får ni ärva varandra.
 • Kontrollera att ni är förmånstagare till varandras försäkringar och se till att ni genom livförsäkring skyddar varandra vid dödsfall.
 • Se till att ni båda står på lån och sparkonton.
 • Fördela hushållskostnaderna rättvist och köp dyra saker gemensamt. Spara alltid kvitto på dyrare inköp.

Ikano Bank

Genomtänkta beslut


Logga in

Välj vilken tjänst du vill logga in på:Har du en pågående bolåneansökan?

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.