13 december 2016

Känner du en spelberoende?

pokerSpelberoende leder i många fall till att den som spelar får skulder. Ibland kan dålig ekonomi vara orsaken till att personen utvecklar ett spelmissbruk från första början. Incitamentet är självklart pengar. I annat fall hade personen kunnat spela poker, bingo eller tittat på trav utan att satsa pengar.

Förutom ekonomin påverkar ett spelmissbruk även relationer till närstående och den spelandes psykiska hälsa. Genom att bli medveten om de kännetecken som en spelmissbrukare kan uppvisa finns det även en möjlighet att i ett tidigare skede söka den hjälpen som idag går att få och på så sätt undvika att potentiella spelmissbrukare förvärrar ytterligare situationen som de redan befinner sig i.

För att kunna hjälpa en person med ekonomiska problem måste man gå till grunden av problemet. Oftast är det omständigheter som sjukdom, skilsmässa, dödsfall etc. som sätter igång skuldspiralen, men ibland är det ett missbruk av något slag.  Beroende på vad grundproblemet är så måste man tackla situationen olika. Av mina tidigare kontakter med budget- och skuldrådgivare vet jag att spelmissbruk har varit ett stort problem för dem, eftersom de inte haft kompetens eller utbildning för att varken identifiera eller stötta personer med spelproblematik. Anledningen är att kommunen inte har haft ett ansvar för att ge detta stöd till spelmissbrukare. Nu har regeringen beslutat i ett nytt lagförslag att spelmissbruk ska likställas med andra former av missbruk och att kommunerna ska få detta ansvar genom socialnämnden.

Vanligt med spelproblem

Även om spelproblem är vanligt, kan det vara svårt att upptäcka för en utomstående, samtidigt är det ett folkhälsoproblem som drabbar hundratusentals människor och anhöriga i Sverige. Det syns inte alltid att en person har spelproblem och den drabbade försöker många gånger dölja detta från sin omgivning då det ofta är förknippat med skam och skuld. Många små faktorer samverkar till att så småningom bilda ett mönster. Några vanliga tecken på spelproblem är ekonomiska svårigheter, relationsproblem och en allmän psykisk ohälsa. Detta kan visa sig i små saker som att en person alltid har glömt plånboken eller behöver låna pengar, verkar tankspridd, lättirriterad eller på annat sätt skiljer sig från den person hon eller han brukar vara.

Några kännetecken hos en spelberoende att vara extra uppmärksam på

Upptagenhet – Mindre och mindre tid finns för familj, arbete, studier och andra sociala sammanhang. Istället lägger spelaren mycket tid och energi på spelandet. Aktiviteter som tidigare upplevdes som meningsfulla försummas

Sinnesförändring – Irritation, oro och rastlöshet uppstår när personen inte spelar. Spelaren kan vara svår att kommunicera med och kännas frånvarande eller ointresserad.

Tolerans – Spelaren måste spela mer och mer för att få samma stimulans.

Abstinens – Spelaren får fysiska och psykiska besvär om hon eller han inte får spela.

Konflikter – Spelaren hamnar ofta i konflikter med personer i sin närhet och relationerna till andra blir lidande.

Många drabbade eller ligger i riskzonen för allvarliga problem

Folkhälsomyndigheten beräknar att ungefär 2 % av befolkningen som helhet har problem med sitt spelande varav cirka 0,4 % har allvarliga problem. Dessutom räknas ungefär 4 % ha fått någon negativ konsekvens av sitt spelande och ligga i riskzonen för allvarliga spelproblem.

Känslor av oro, stress, nedstämdhet, sömnsvårigheter, bristande aptit och problem att koncentrera sig är vanliga konsekvenser av att ha spelproblem. Många med spelproblem, inte alla, får även ekonomiska bekymmer till följd av spelandet. Ytterligare ett tecken på att spelandet är problematiskt är om personen ser spelandet som ett realistiskt sätt att klara av ekonomin eller skapa sig ett bättre liv. Samtidigt så är personen som spelar hemlighetsfull med vad hon eller han gör och hur ekonomin är påverkad.

Ungefär 31 000 personer har så allvarliga spelproblem att de förmodligen är i behov av behandling, visar statistik från Folkhälsomyndighetensbefolkningsstudie, Swelogs. Trots det är det enbart fem procent av de som har ett spelberoende som söker vård. De flesta som har spelproblem känner skam och skuld för sitt beteende och har därför svårt att söka hjälp och berätta om sina problem.

Studien visar även att ungefär 171 000 personer i Sverige lever tillsammans med någon som har spelproblem, varav 82 000 är barn.

Risk- och skyddsfaktorer

Omständigheter som ökar sannolikheten för att man ska utveckla spelproblem kallas för riskfaktorer. Det finns även skyddsfaktorer, omständigheter som ökar personens motståndskraft mot, eller dämpar, effekten av riskfaktorer.

Folkhälsoinstitutet har identifierat dessa riskfaktorer för att utveckla spelproblem:

  • Spelens utformning, där snabba spel, till exempel olika typer av kasinospel är förknippade med högre risk att utveckla spelproblem än till exempel månadslotter.
  • Tidigare eller nuvarande alkoholproblem.
  • Tidigare spelproblem.
  • Tron att man kan öka sin inkomst genom spelande.

Faktorer som verkar skyddande är:

  • Att man har vänner som inte tycker att spelande är viktigt.
  • En god allmänhälsa.

 

Hur kan du hjälpa en spelberoende?

En spelberoende person kan ha olika behov av hjälp beroende på sin situation. Vissa kan behöva krishjälp i första hand andra kanske behöver få ekonomisk rådgivning eller är intresserad av behandling. Efterson det är vanligt att personer med spelproblem inte söker hjälp förrän de negativa konsekvenserna blivit så pass allvarliga att de hamnat i en kris, kan man som vän eller anhörig behöva kontakta andra aktörer. Beroende på stödbehovet skiljer sig utbudet av stöd- och vårdinsatser i olika delar av landet. Vissa kommuner erbjuder specifik behandling för spelproblem i egen regi eller köper in tjänster utifrån, men som det ser ut i nuläget erbjuder flertalet kommuner varken riktat stöd eller behandling. Även om det är Landstinget som har, enligt Hälso- och sjukvårdslagen, ansvar för att förebygga, utreda och behandla sjukdomar, ska problemen vara så allvarliga att det stör den vardagliga funktionsnivån för att omfattas av landstingets ansvar. Ofta krävs det en tydlig diagnos, vilket i många fall inte finns.

Skulle vården eller kommunen inte vara behjälpliga är det viktigt att stötta personen till att komma i kontakt med stödorganisationer som tex Stödlinjen. Stödlinjen är en nationell resurs som erbjuder kostnadsfri stöd- och rådgivningsservice anonymt via telefon, e-post och chatt. Hit kan både spelare och deras anhöriga vända sig för att få råd, stöd och motivation. Informationen riktar sig även till personer som genom sitt yrke kommer i kontakt med spelfrågor.

Behöver personen hjälp med ekonomisk rådgivning så ska samtliga kommuner erbjuda kostnadsfri budget- och skuldrådgivning. Du kommer lättast i kontakt med dem genom att ringa kommunens växel eller söka efter din kommun hos upplysningstjänsten Hallå Konsument.

Behandling för spelproblem

Behandlingsmetoder som grundar sig i kognitiv beteendeterapi (KBT) har visat god effekt vid spelproblem. Fokus ligger på att kartlägga samt undersöka funktionen av sitt spelande, såväl som lära sig hantera spelsug, tankar om spel och risksituationer på ett lämpligare sätt än man gjort tidigare.

Allmänna råd för att undvika spelproblem:

För att hålla ditt spelande på en bra nivå finns det olika saker som du kan tänka på:

  • Spela inte för mer än du har råd att förlora.
  • Låna inte pengar till spel.
  • Sätt gränser både gällande hur mycket pengar och tid du lägger på spel och håll dig till dem.

 

Sharon

Sharon Lavie

Familjeekonomi


Anonym

31 Dec, 2016 kl 16:18

Hjälpen till dem som spelberoende har funnits under många år, tyvärr är det fortfarande oklart vem som skall betala hjälpen

Svara

Sharon Lavie

12 Jan, 2017 kl 15:13

Hej Roger!
Jag håller med dig. Vi får hoppas att det nu blir tydligare vem som ska betala för vården och enklare att snabbt få tillgång till den när det behövs.
/Sharon

Svara


 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.