Dela bostad som inneboende

För dig som vill hyra ut till en inneboende
- Kolla om du behöver tillstånd. Bor du själv kvar i lägenheten och har en inneboende så behöver du normalt inte ha tillstånd från hyresvärden. Hyr du däremot ut lägenheten i andra hand måste du ha tillstånd, gärna skriftligt. Tänk på att du alltid ansvarar för lägenheten och blir ersättningsskyldig om något går sönder, även om det är den inneboende som har orsakat skadan.
- Kolla upp personen, be om referenser och kolla med Kronofogden att det inte finns några betalningsanmärkningar.
- Ta lagom betalt. Du kan ta ut hyra för ytan på den inneboendes rum plus en andel för gemensamma utrymmen. Hyr du ut möblerat har du rätt att lägga på 10 – 15 procent på hyresbeloppet. Du kan också lägga på en andel av gemensamma kostnader för el, bredband, hemförsäkring och TV.
- Skriv kontrakt så att båda vet vad som gäller. Är boendet möblerat är det bra att bifoga en inventarielista över möbler och tillbehör som finns i lägenheten, så behöver det inte uppstå konflikter kring det senare. Skriv gärna ett löpande kontrakt så att du har möjlighet att säga upp den inneboende med exempelvis tre månaders varsel. Kontraktsmallar finns på Hyresgästföreningen eller Bopoolen.nu
- Se till att ha en hemförsäkring och kolla vad som gäller om du ska ha en inneboende. I vissa hemförsäkringar kan den inneboende vara medförsäkrad, i annat fall måste den inneboende teckna en egen hemförsäkring.
För dig som blir inneboende
- Kolla upp personen du ska flytta in till, be om referenser och avstå ifrån erbjudandet om något känns konstigt.
- Läs kontraktet noga. Ingår el och vatten? Är kostnaden fast eller rörlig? Ingår möbler? Ska ni ha gemensamma abonnemang för internet och TV? Är hyran rimlig? Hur lång är uppsägningstiden? Hur ska hyran betalas? Tänk på att hyran ormalt ska betalas i förskott och att det är mycket viktigt att hyran kommer in i tid, annars kan du bli uppsagd och tvingas flytta.
Husregler
I ett hushåll tillkommer ju även mindre roliga sysslor såsom städning och handling. Kom överens om hur ofta det bör dammsugas och dammas, så behöver ingen bli irriterad, varken den som är noggrann eller den som hellre tar det lugnt än städar. Gör ett schema, håll er till det och gör något kul när det tråkiga är avklarat.
En söndagsmiddag eller en gemensam kvällsfika en gång i veckan är mysigt men också ett bra tillfälle att ta upp sådan som fungerar bra eller mindre bra med boendet.
Förbrukningsvaror och andra inköp
Vissa varor behöver alltid finnas hemma. Andra varor inhandlas mer sällan, men används av alla i hushållet. Bestäm i förväg vad ni ska betala gemensamt, spara kvitton på ett gemensamt ställe, stäm av i slutet av månaden och flytta över pengar till den som lagt ut mest. Det finns också enkla men bra appar för att hålla reda på utläggen, exempelvis Sambo – våra utgifter för iPhone eller Delad ekonomi för Android.
Bra länkar
Hyresgästföreningens frågor och svar om inneboende
Mitt tidigare blogginlägg: Checklista – 10 tips när du flyttar hemifrån
/Bodil Hallin
Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen