Vilket bröllop väljer du?

Steg 1 – Inse att det inte går att få allt på en gång
– Att ordna ett stort bröllop med liten budget kräver mycket tid och arbete.
– Att ordna ett stort bröllop med minimal arbetsinsats kostar mycket pengar.
– Med begränsad tid och begränsad budget går det inte att ordna ett för stort bröllop.
Exempel på fyra fina bröllop:
- Ett litet och billigt – en enkel vigselceremoni med middag hemma efteråt tillsammans med de allra närmaste. Kan kosta under en tusenlapp.
- Ett litet och bekvämt – bjud de allra närmaste på en bättre restaurang eller värdshus. Trerättersmiddag med dryck kan kosta ungefär 800 kronor per kuvert. Lägg till kostnad för ringar, kläder, bukett, styling, fotografering efter behag. Eller åk utomlands med de närmaste för kombinera vigsel, bröllop och semester/bröllopsresa.
- Ett stort och bekvämt – anordna bröllopsfesten på restaurang och anlita bröllopskoordinator om du har stor budget och väldigt ont om tid. Ett mycket påkostat bröllop med påkostade ringar, nya brudkläder, full styling, tryckta inbjudningskort vigselprogram, middag på restaurang, bröllopskoordinator och bröllopsfest med 50 bröllopsgäster kan kosta ungefär 200 000 kronor.
- Ett stort och billigt – bjud in alla släktingar och kompisar, boka festlokal eller partytält, ta hjälp av alla ni bjuder in och låt dem bidra och hjälpa till med det praktiska; fixa inbjudningskort, ordna grillbuffé, smycka lokalen, spela, sjunga, sköta musikanläggningen och fotografera. Välj enkla ringar, en vanlig blombukett och köp bröllopskläderna på second hand. Kan kosta ungefär 30 000 kronor för 50 personer om man gör det mesta själv.
Steg 2 – Prata prioriteringar
När du insett att du måste välja är det dags att du och din partner pratar prioriteringar. Svara först på frågorna själv och lyssna sedan på vad din partner anser.
- Vad får bröllopet kosta allt som allt?
- Hur mycket tid och arbete är du beredd att lägga ner?
- Hur många gäster vill du bjuda?
- Bröllopet kan bara vara två av följande saker: Stort, billigt respektive bekvämt.
Vilka två saker är viktigast för dig? Och din partner?
Steg 3 – Hitta en gemensam linje
Förmodligen har ni lite olika bild av hur ni vill ha ert bröllop. Det är okej, ni behöver inte tycka lika och ni behöver inte engagera er lika mycket. Det bästa är förstås om ni kan hitta en gemensam linje men om du absolut vill ha ett större och mer påkostat bröllop kanske du också får vara beredd att investera lite mer tid, arbete eller egna pengar än din partner?
Steg 4 – Börja planera budget och detaljer
Bröllopsguiden har ett bra budgetverktyg med prisexempel. Om du loggar in kan du göra och spara flera olika budgetar som du senare kan redigera. På Bröllopsguiden finns också en planeringskalender. Microsofts program Excel har också två användbara mallar; en bröllopsbudget och en lista för att hålla reda på bröllopsgäster. Mallarna hittar du under startknappen när du går in i Excel.
/Bodil Hallin
Kommentera och diskutera gärna här eller i några av mina andra kanaler:
Facebook: Familjeekonom Bodil Hallin
Twitter: @BodilHallin
Instagram: familjeekonomen