Kredit

Olika typer av krediter - Så väljer du rätt

Privatlån - En kredit för stora planerade utgifter

Privatlån är en av de vanligaste kredit-typerna. Det är ett lån utan säkerhet som du kan använda till renovering, bilköp eller andra stora utgifter. Du ansöker om lånet hos en bank eller ett kreditinstitut och amorterar av det månadsvis. Du börjar betala ränta på lånet från det datum det betalas ut, och du har en vald avbetalningstid med månadsvisa amorteringar till dess att lånet är återbetalt. Ett traditionellt privatlån (även kallat blancolån) har många gånger lägre ränta än kreditkort och kontokrediter.


Låna pengar hos oss >

Kreditkort - En kredit buffert för oväntade utgifter

Ett kreditkort är en så kallad löpande kontokredit eller ett typ av låneutrymme som du kan använda när du har behov. Du har alltid tillgång till pengarna på kreditkortet men betalar inte månadsränta på dem när du inte använder dem - till skillnad från ett privatlån som du börjar betala ränta på när det betalats ut. Detta är en typ av kredit som kan användas som en buffert för att delbetala oförutsedda utgifter. Har du inga sådana utgifter behöver du inte utnyttja krediten och då betalar du inte månadsränta för att bara ha tillgång till kreditlinan. Tänk dock på att vissa kreditkort kan ha andra typer av kostnader så som en fast årsavgift.

Till skillnad från privatlån så är amortering och avbetalningstid inte förutbestämt på ett kreditkort utan du kan själv löpande välja hur mycket du betalar av från månad till månad och därmed hur länge krediten ska löpa. Det är på så sätt en mer flexibel typ av kredit. 

Vissa kreditkort har en inledande räntefri period där du kan använda krediten utan att det tillkommer någon ränta.  För Ikano Kort är exempelvis denna period upp till 55 dagar. Många kreditkort har också olika typer av förmåner så som rabatter, bonusar och försäkringar som man ofta kan nyttja även när man inte använder krediten.

 

Upptäck fördelarna med vårt kreditkort >

Läs mer om hur man delbetalar med kreditkort >

Samlingslån - Ersätt flera små krediter med ett lån

Om du har många mindre krediter som du löpande betalar av på kan det vara en god idé ersätta dessa med ett enda, större privatlån istället. Det kallas för att samla sina krediter. Det går till så att man räknar ihop sin totala skuld för alla krediter och lånar motsvarande belopp via ett privatlån istället. Pengarna från privatlånet använder man sedan för att betala tillbaka alla sina krediter på en gång. När krediterna återbetalda har man sedan endast ett privatlån att hantera. Det kan sänka både månadskostnaden och räntan på din totala skuld eftersom ett större privatlån ofta har lägre ränta och bättre villkor än flera små krediter. Många banker har en speciell låneansökan för kunder som vill använda det nya lånet till att betala tillbaka gamla krediter, och det gör processen enkel och snabb.

Läs mer om att samla lån och krediter >

Testa din kreditvärdighet med vår låneindikator

I samband med att du ansöker om ett lån eller en kredit gör banken eller kreditinstitutet en uppskattning av din förmåga att betala tillbaka pengarna - för att avgöra om du har förutsättningar att hantera krediten. Ofta görs det en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC) eller andra kreditupplysningsföretag. I kreditupplysningen får banken information om din taxerade inkomst och andra aspekter av din privatekonomi. Detta sker i samband med att du skickar in din låne- eller kreditkortsansökan.

Ibland vill man dock veta sina lånemöjligheter utan att banken tar en kreditupplysning. Hos Ikano Bank kan du testa dina förutsättningar att bli beviljad ett privatlån utan att behöva göra en ansökan. Med vår Låneindikator kan du få ett estimat på dina chanser att få ett lån och se hur mycket pengar du troligtvis kan låna. Fyll i ett par enkla uppgifter kring din privatekonomi och få en uppskattning direkt på skärmen.

 

  Testa Låneindikatorn >

Behöver du en kredit? - Vårt erbjudande till dig:

Information om effektiv ränta för lån
Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 9,19 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 570 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 154 197 kr, antalet avbetalningar 60 st och effektiv ränta 9,59 % (2023-02-16)

Information om effektiv ränta för Ikano Kort
Ikano Kort är en löpande kontokredit med 18,30 % rörlig ränta och aviavgift om 25 kr/mån, vilket ger ett månadsbelopp på 909 kr, ett totalt återbetalningsbelopp på 10 912 kr, 12 avbetalningar och en effektiv ränta på 22,72 % vid en skuld på 10 000 kr i 12 månader (2023-05-16). Betalar du hela månadens inköp när fakturan kommer, tillkommer ingen ränta på dina inköp.