15 januari 2024

Skatteåterbäring 2024 – viktiga datum och tips

Kvinna kramar man bakifrån framför laptop i köket.

Snart är det dags att deklarera förra årets inkomster och avdrag. Vad är skatteåterbäring och vad behöver du ha koll på inför årets deklaration? När kommer skatteåterbäringen 2024? Och hur ska du göra för att få skatteåterbäringen redan i mitten av april? Här har vi samlat viktiga datum och tips att hålla koll på.

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring innebär att du under föregående år betalade för mycket skatt på dina inkomster och att du därför kommer att få pengar tillbaka. Pengarna får du tillbaka genom Skatteverkets deklaration. Beroende på när du deklarerar eller om du behöver göra ändringar i din deklaration kan du få skatteåterbäringen antingen i april, juni, augusti eller december.

Om din deklaration visar att du ska betala kvarskatt, eller restskatt, har du tvärtom betalat in för lite skatt på dina inkomster. Då behöver du i stället betala tillbaka pengar till Skatteverket.  

Viktiga datum för deklarationen 2024 

3 mars  
Sista dagen att skaffa en digital brevlåda om du vill ha din deklaration digitalt. Du som privatperson kan välja mellan digitala brevlådor som Billo, Kivra och Min Myndighetspost.  

4–8 mars 
Du som har en digital brevlåda får din deklaration digitalt någon gång mellan dessa datum.Nu kan också alla som har e-legitimation logga in på Skatteverkets e-tjänst för att se sin deklaration.  

15 mars  
Skatteverket börjar skicka ut deklarationsblanketterna på posten till dig som inte har en digital brevlåda. Blanketterna hamnar i din brevlåda 15 mars–15 april. 

19 mars 
Från och med detta datum kan du deklarera via Skatteverkets e-tjänst.
 
3 april
Det här är sista dagen att deklarera, utan att ändra eller lägga till något i deklarationen, om du vill få skatteåterbäringen redan i mitten av april. Du behöver inte ha någon digital brevlåda för att få skatteåterbäringen i april men det kan underlätta eftersom du får din deklaration tidigare än de som får pappersdeklaration på posten. 
 
9–12 april  
Har du deklarerat digitalt eller per post utan ändring innan 3 april? Då får du din utbetalning redan nu. 
 
2 maj  
Sista dagen att deklarera! Din inkomstdeklaration för inkomståret 2023 ska finnas hos Skatteverket senast vid midnatt detta datum. Har du sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska en bilaga lämnas tillsammans med deklarationen. 
 
4–7 juni  
Om du inte fick skattepengarna i april men deklarerade senast 2 maj, sker utbetalningen under dessa datum.  
 
6–9 augusti  
Om du inte fått återbäringen i april eller juni kommer den nu. Att du får återbäringen först nu beror troligen på att du antingen har deklarerat via papper eller fått anstånd att lämna in deklarationen senare än 2 maj. 
 
Vid dessa datumkommer också besked om restskatt och när det senast ska vara inbetalt. Besked om restskatt kommer på post 1–3 veckor senare för dig som inte har digital brevlåda. Du har 90 dagar på dig att betala din restskatt från det att du fått ditt slutskattebesked. 

12 september 
Det här är sista dagen för de flesta att betala in eventuell restskatt. Du ska betala skatten senast 90 dagar efter att du fått ditt slutliga skattebesked. Datumet står i slutskattebeskedet och inbetalningen ska vara bokförd hos Skatteverket senast detta datum. 

När kommer skatteåterbäringen 2024?

Om du får pengar tillbaka på skatten beror utbetalningen på när du deklarerar, och på om du behöver göra några ändringar i deklarationen.

Så får du skatteåterbäringen redan i mitten av april

För att få skattepengarna så tidigt som 9 april behöver du uppfylla de krav Skatteverket har för tidig utbetalning.  

1. Du har inget du behöver ändra i inkomstdeklarationen 

Om du måste ändra något eller göra tillägg kommer skatteåterbäringen lite senare. Detta beror på att Skatteverket behöver mer tid på sig att gå igenom deklarationen och godkänna ändringarna som gjorts. 

2. Du har deklarerat senast den 3 april

Du kan antingen deklarera digitalt via Skatteverkets app eller e-tjänst där du enkelt identifierar dig med e-legitimationen BankID. Vill du deklarera med pappersdeklarationen görs det via sms, telefon eller e-tjänsten genom att ange koden på blanketten du fått i posten. 

3. Deklarera digitalt 

För att få skatteåterbäringen i april behöver du deklarera digitalt hos Skatteverket.  

Du behöver inte ha en digital brevlåda för att kunna få skatteåterbäringen i april, men eftersom du med digital brevlåda får deklarationen tidigare än de som får pappersdeklaration har du större chans att hinna deklarera innan den 3 april.   

4. Du har registrerat ditt bankkonto på skatteverket.se eller i deras app 

Detta är det konto som skatteåterbäringen ska betalas ut till. Om du inte har registrerat ett konto kommer Skatteverket inte att dela ut återbäringen. Skatteverket betalar inte längre ut via utbetalningskort. 

Har du ett sparkonto på Ikano Bank kan du anmäla det till Skatteverket och få din skatteåterbäring insatt direkt till ditt sparande. Registrera ditt konto genom att logga in på Skatteverket. Du kan också ange det i samband med att du lämnar in din deklaration online. 

Få skatteåterbäring i juni

2 maj är den sista dagen att deklarera. Om du deklarerat efter den 3 april och innan 2 maj, eller om du deklarerat med ändringar, betalas dina skattepengar ut under junu.

Vill du lägga skatteåterbäringen i ett sparande?  

Läs mer om hur du kan öppna ett sparkonto och få pengarna att växa här

Ikano Bank

Genomtänkta beslut
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.