30 mars 2023

Så får du råd att renovera köket – tips för din planering

Renovera kök diskbänk inspiration

Köket har en central plats i våra hem – det är hjärtat för vardagsmiddagar och samlingspunkten vid helgens festligheter. Att renovera köket och skapa en personlig och funktionell plats är en bra investering som kan göra stor skillnad för ditt dagliga liv samtidigt som det kan öka värdet på din bostad. Det kan också vara ett stort projekt, inte minst när det kommer till kostnaden. Men med rätt planering kan köksrenoveringen bli en långsiktig investering som du har råd med här och nu. Här kommer några tips på vad du kan tänka på innan du sätter i gång.

Vad kostar det att renovera kök? 

Hur mycket en köksrenovering kostar beror på flera olika saker: hur omfattande renoveringen är, hur stort det är, val av köksleverantör, materialval och så vidare. Ska du genomföra en mindre renovering kan prislappen landa på 50 000-100 000, medan du för en totalrenovering kan landa på allt mellan 300 000-500 000.

Så planerar du en köksrenovering som du har råd med

Gör en budget

Sätt en rimlig budget för ditt projekt och börja sedan att spalta upp alla utgifter som är kopplade till din köksrenovering. Då ser du tydligt om den budget du har satt är rimlig och om det är någon kostnad du kan eller behöver dra ner på. Se till att gå tillbaka och rådfråga din budget under projektets gång – det kan vara alltför lätt att drömma iväg bland alla fina val som finns tillgängliga.

Prioritera vad du ska lägga pengar på

När du börjar planera ditt nya kök kan det kännas som att allt är lika viktigt – men risken är att det slutar med en väldigt hög prislapp. Om du har en begränsad budget kan en prioriteringslista över vad som är viktigast att lägga pengar på vara till hjälp. Är till exempel en bänkskiva i sten viktigt för dig, eller går det lika bra med laminat så att du istället får råd med de vitvaror du vill ha?

Planera finansieringen

Det finns flera sätt att finansiera en köksrenovering. Det finns inte ett som passar alla. Välj det alternativ som passar din ekonomi och situation bäst.

 • Spara till hela eller delar av renoveringen genom att lägga undan pengar på ett sparkonto. Genom att sätta en sparplan och ett mål kan du bli motiverad till att dra in på onödiga utgifter i vardagen så att du kan lägga undan mer till din renovering.

  Hitta ett sparande som passar dig
 • Om du inte har tillräckligt med besparingar nu eller under överskådlig tid kan du överväga att finansiera hela eller delar av köksprojektet på annat sätt. Renoveringslån, eller banklån, kan vara ett alternativ som komplement till dina sparpengar. Se bara till att jämföra olika lånealternativ innan du bestämmer dig för det som passar dig – ett bra riktmärke är att jämföra den effektiva räntan hos olika aktörer.

  Här kan du läsa mer om att jämföra lån

 • Att utöka bolånet kan vara ett finansieringsalternativ om du ska göra en mer omfattande renovering. Eftersom du lånar med din bostad som säkerhet blir räntan förmodligen lägre än om du tar ett privatlån. För att du ska kunna utöka ditt bolån behöver det finnas låneutrymme på huset – du kan nämligen inte belåna mer än 85 % av bostadens värde.

  Viktigt att komma ihåg är att en ökad belåningsgrad kan komma att påverka din månadskostnad till följd av ökad amortering och avgifter.

  Läs mer om att utöka bolån
 • Om du endast planerar en liten renovering eller uppfräschning kan ett kreditkort vara ett alternativ om du vill dela upp betalningen över några månader. 

Gör din research

Om du planerar ditt köksprojekt i god tid innan ökar du dina chanser att kunna ta medvetna och genomtänkta beslut. Det ger dig också möjlighet att nappa på rabatter på både kökslösningar och bygg- och renoveringsmaterial. Håll koll på erbjudanden från ditt lokala byggvaruhus eller sök på nätet för att få bästa pris på det du behöver.

Tänk också in den långsiktiga besparingen. När det kommer till vitvaror gynnar det dig att undersöka vilka apparater som är energieffektiva och som kan leda till besparingar på sikt - även om kostnaden här och nu kanske blir lite större än om du väljer de billigaste alternativen.

Anlita en kvalitetsentreprenör...

Det kan verka billigt och smart att anlita någon med mindre erfarenhet som erbjuder lägre priser, men det är viktigt att du ser till att anlita en pålitlig kvalitetsentreprenör för att utföra arbetet. Det är en långvarig investering eftersom det kan minimera risken för att det blir problem under och efter renoveringen. Hör dig för bland vänner och bekanta för att få tips på bra hantverkare och ta in offerter från flera olika aktörer för att kunna jämföra pris och utförande.

Anlitar du en hantverkare kan du också ha rätt till ROT-avdrag.

… men utför vissa delar av arbetet själv

Även om du tänkt ta in en entreprenör för större delen av köksrenoveringen, kan du titta på om du kan spara pengar genom att utföra vissa delar av arbetet själv. Att riva och forsla bort det gamla köket kan vara ett bra exempel på sådant som du kan göra själv, eller att montera ihop stommar till bänk- och väggskåp. Om du är händig och kunnig finns det kanske fler delar av arbetet som du själv kan ta tag i. Tänk på att det är viktigt att du har rätt kunskap och verktyg för det jobb du tänkt utföra.

Räkna med marginal

Oavsett hur bra du har planerat renoveringen så dyker det nästan alltid upp extra kostnader. Planera med lite marginal i din budget så att du är redo för eventuella överraskningar.

Renoveringslån hos Ikano Bank

Om du behöver låna till din renovering är vi på Ikano Bank måna om att du ska kunna ta ett schysst och tryggt lån där kalkylen går ihop. Vi erbjuder dig möjlighet att låna upp till 350 000 kr till renoveringen eller byggprojektet utan att lämna säkerhet. Börja med att beräkna din månadskostnad med hjälp av vår låneräknare. Du kan använda renoveringslånet till det du önskar så som hantverkshjälp, material, vitvaror och VVS. Du får svar på din låneansökan direkt och det finns ingen uppläggningsavgift. Ansök online och signera med BankID.

Läs mer om renoveringslån

Ska du göra en mindre renovering? 

Med Ikano Kort kan du skjuta upp betalningen räntefritt i upp till 56 dagar. Du har också möjlighet att ansöka om kredit upp till 60 000 och kan dela upp betalningen som det passar sig, med eller utan ränta. Det kan passa om du planerar att göra mindre förändringar eller behöver byta ut dina vitvaror.

Läs mer om Ikano Kort

Lycka till med renoveringen!

Information om effektiv ränta för lån

Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 10.14 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 620 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 157 216 kr, antalet avbetalningar 60 st och effektiv ränta 10,62 % (2023-08-24).

Information om effektiv ränta för Ikano Kort

Delbetala i 6 el 12 mån utan ränta vid köp om minst 2000 kr mot en uppläggningsavgift om 195 kr och en aviavgift om 25 kr/mån. Ex: Vid 6 mån delbetalning utan ränta av en skuld på 10000 kr blir den effektiva räntan 12,39 %, månadskostnaden 1724 kr, totalt att återbetala: 10 345 kr. Ord. villkor för Ikano Kort: 18,80 % rörlig ränta samt aviavgift 25 kr/mån. Ex: Vid en skuld om 10000 kr i 12 mån blir den effektiva räntan 23,21 %, månadskostnaden 931 kr, totalt att återbetala: 11 176 kr. (2023-10-11). Aktuella räntor och villkor hittar du på ikanobank.se
 

Ikano Bank

Genomtänkta beslut