11 januari 2021

Bli bästa vän med din privatekonomi 2021!

Nytt år innebär nystart och vad passar inte bättre än att ta ett snack med din privatekonomi? Det är faktiskt roligare än vad det låter! Vi tipsar om hur du och din privatekonomi kan bli bästa vänner, med små enkla medel.

Slopa nyårslöften och sätt istället upp rimliga mål för hur du kan komma bättre överens med din ekonomi. Ibland vill ni kanske inte samma sak. Du vill köpa något dyrt men ditt sparkapital säger nej. Ditt lönekonto vill slopa en rolig prenumeration men du håller inte med. Kanske kan ni kompromissa? Vi reder ut eventuella önskemål och medlar mellan dig och din ekonomi – så att ni båda får en bra start på året.

Spara eller njuta?

Vad din privatekonomi säger; rensa bland onödiga utgifter.

Vad du säger; livet är till för att levas!

Här kan ni mötas på mitten. Självklart ska du fortsätta njuta samtidigt som din privatekonomi ska få avkastning. Gå igenom alla ”fasta” utgifter och se om det finns någon prenumeration eller abonnemang som inte är nödvändigt. Om du istället sparar det beloppet i månaden kan det bli en stor summa som är bra att ha när en oväntad utgift dyker upp. Sätt upp som mål att ditt sparkonto varje månad får en liten ”lön”, precis som du.

Smålån och krediter – krångligt och svårt?

Vad din privatekonomi säger; samla dina lån och krediter

Vad du säger; det känns så krångligt?

Om du likt många andra har flera smålån lite här och var kan det vara en av anledningarna till att det skaver mellan dig och din privatekonomi. Det kostar oftast nämligen mer än när du samlar dina lån till ett. Att samla dina lån innebär att du tar ett större lån med lägre ränta för att betala tillbaka dina gamla som har högre ränta. Det kan låta komplicerat och tidskrävande men oftast är processen snabb och du får du hjälp av din bank.

Här kan du läsa mer om hur du samlar dina lån!

En 3-stegs raket!

Vad din privatekonomi säger; spara i 3 steg!

Vad du säger; hur menar du?

En sak som vi kan garantera dig är att din privatekonomi kommer jubla när vi nämner orden buffertsparande, målsparande och långsiktigt sparande. Aj vad det låter trist kanske du tänker. Saken är den att vad din privatekonomi försöker säga är att det är motsatsen till trist – det är något som kommer att gynna er båda under årets gång.

 • Buffertsparande ger dig en trygghet när livets oväntade utgifter kommer på besök. När visdomstanden ryker eller när katten halkar till och behöver vård kanske inte alltid pengarna finns. Då är ett buffertsparande en trygghet att falla tillbaka på.
 • Målsparande är kanske det roligaste sparandet? Drömmer du om att bli hundägare, besöka ett ishotell eller äga en badtunna? Med ett specifikt mål bli sparandet motiverande och enklare. Vad längtar du efter? Överlägg med dig själv och presentera det för din privatekonomi!
 • Långsiktigt sparande är nästa steg efter att du har skaffat dig en buffert. Då kan du nämligen lägga undan pengar i några år framåt. Dessa pengar vill du låta växa över tid. Din privatekonomi skulle helst se att dessa pengar placeras på ett bra sparkonto så att du får så trygg avkastning som möjligt.

Lär mer om sparande här!

Slå dig ner med din privatekonomi över en kopp kaffe eller te och gå igenom de punkter som vi har listat. Se om ni kan mötas på mitten och försök förstå varandra, varför ni vill som ni vill och vad som passar er bäst. Ni vill ju varandra bara väl, eller hur? Lycka till!

 

 

Ikano Bank

Genomtänkta beslut
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.